Επιχειρηματίας προσφέρει 10 εκατ. λίρες: Βρετανοί βουλευτές καλούνται στην Ελλάδα για άσκηση πίεσης για τα γλυπτά του Παρθενώνα

FILE PHOTO: Ο Παρθενώνας διακρίνεται μέσα από το Μουσείο της Ακρόπολης. ΑΠΕ- ΜΠΕ, ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ




Ο John Lefas, ένας Έλληνας επιχειρηματίας ελπίζει να πείσει τους βουλευτές να υποστηρίξουν μια νέα νομοθεσία που θα επιτρέψει την επιστροφή των αρχαίων έργων τέχνης».

Ο συντάκτης της εφημερίδας The TelegraphCraig Simpson, γράφει από την Αθήνα ότι ο Έλληνας επιχειρηματίας, John Lefas, επενδύει εκατομμύρια για να φέρει Βρετανούς βουλευτές στην Αθήνα και να τους ασκήσει πίεση ώστε να αλλάξουν τη νομοθεσία του Ηνωμένου Βασιλείου και να μπορέσουν να επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Ο John Lefas έχει ιδρύσει -με την προσωπική του περιουσία – το Parthenon Project, ένα σχέδιο που στοχεύει να βρει βουλευτές πρόθυμους να υποστηρίξουν ένα νέο «Elgin Marbles Act» («Νόμο για τα Ελγίνεια Μάρμαρα») που θα επιτρέψει την επιστροφή αρχαίων έργων τέχνης.

Ο Lefas έχει προσλάβει την εταιρεία δημοσίων σχέσεων του Λονδίνου Pagefield γι αυτή την εκστρατεία πολλών εκατομμυρίων λιρών, η οποία θα φέρει βουλευτές στην Αθήνα για να πειστούν για την υπόθεση της Ελλάδας.

Μιλώντας στην Telegraph από την Αθήνα, ο Lefas είπε:

«Αν είμαστε οξυδερκείς, έχουμε αρκετή υποστήριξη συγκεκριμένης κλίμακας, και αρκετό κόσμο να πιστέψει σε αυτό, θα καταφέρουμε να το περάσουμε από τη Βουλή».

Ο Λόρδος Vaizey, πρώην υπουργός Πολιτισμού των Συντηρητικών, έχει ήδη κάνει αυτό το ταξίδι, και φαίνεται ότι έχουν γίνει περισσότερες επαφές στο Κοινοβούλιο, όπου προσεγγίζονται μέλη από τη Βουλή των Κοινοτήτων και των Λόρδων.

Ο Λόρδος Vaizey είπε:

«Ήμουν στην Αθήνα πρόσφατα με το Parthenon Project για να καταλάβω περισσότερα για το όραμά τους για μια λύση «win-win» και υποστηρίζω πλήρως την προσέγγισή τους. Το να είσαι ρεαλιστής και να κοιτάς μπροστά είναι ο μόνος τρόπος για να επιλυθεί μια τόσο περίπλοκη διαφωνία…Το να δω το Μουσείο της Ακρόπολης και να κατανοήσω περισσότερα για τα άλλα μοναδικά αντικείμενα που θα μπορούσαν να έρθουν στο Λονδίνο ως μέρος της πολιτιστικής ανταλλαγής ενίσχυσε πραγματικά την άποψή μου ότι μια συμφωνία είναι εφικτή». 

Ο Lefas έχει θέσει μια πιθανή επένδυση 10 εκατομμυρίων λιρών για τη χρηματοδότηση του νέου προγράμματος. Στοχεύει να κάνει επαφές στο Westminster και μετά να φέρει βουλευτές από τη Βουλή των Κοινοτήτων και των Λόρδων στην Ελλάδα για να πειστούν για την υποστηριζόμενη κλοπή των Γλυπτών από τον Λόρδο Έλγιν και τα πλεονεκτήματα της προβολής των αρχαίων έργων τέχνης στην ίδια την Αθήνα.

Η ισχύουσα νομοθεσία εμποδίζει τα Γλυπτά να φύγουν από το Βρετανικό Μουσείο, δημιουργώντας ένα νομικό αδιέξοδο που έχει απογοητεύσει τις πολλές εκκλήσεις της Ελλάδας για επαναπατρισμό τους.

Ο Lefas ελπίζει ότι θα μπορούσε να γίνει εισήγηση για ένα νέο νομοσχέδιο είτε της κυβέρνησης είτε ιδιωτών και ότι με αρκετούς βουλευτές πεπεισμένους για την ελληνική υπόθεση, θα μπορούσε να ψηφιστεί ένα νομοσχέδιο τροποποιώντας την παρούσα νομοθεσία που δεν επιτρέπει τον επαναπατρισμό των Γλυπτών.

«Υπάρχει μεγάλη απήχηση στο Ηνωμένο Βασίλειο που πρέπει να μετατραπεί σε πολιτική ενέργεια», ισχυρίζεται ο Lefas… Το σχέδιο θεωρείται ότι έχει την ‘ευλογία’ -αλλά όχι την άμεση υποστήριξη- των Ελλήνων υπουργών. 

Ο Lefas, ο οποίος είναι 71 ετών και έχει γεννηθεί στη Θεσσαλονίκη, ίδρυσε την πολυεθνική εταιρία παραγωγής πλαστικών Ingenia Polymers – η οποία έχει ετήσια έσοδα περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια – και έχει περάσει μεγάλο μέρος της ζωής του στον Καναδά, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο επιχειρηματίας άρχισε να ασχολείται με τον επαναπατρισμό των Γλυπτών ως τρόπο να δώσει μια ώθηση στο ηθικό της χώρας του μετά την οικονομική κρίση του 2009. 

Ο νόμος του Βρετανικού Μουσείου του 1963 δεν επιτρέπει τη μεταβίβαση της ιδιοκτησίας των Γλυπτών ή οποιωνδήποτε άλλων αντικειμένων από το Μουσείο σε άλλο μέρος.

Οποιαδήποτε συμφωνία δανεισμού για τα έργα τέχνης δεν είναι υπό συζήτηση, καθώς αυτό θα συνεπαγόταν την αποδοχή της νομικής αξίωσης του Ηνωμένου Βασιλείου για τα Μάρμαρα, τα οποία οι Έλληνες υπουργοί πάντα υποστήριζαν ότι είχαν κλαπεί από τον Λόρδο Έλγιν στις αρχές του 19ου αιώνα.

Αυτό έχει δημιουργήσει ένα αδιέξοδο στην εκστρατεία για την επιστροφή τους και πηγές της ελληνικής κυβέρνησης είπαν στην Telegraph ότι η άρση του αδιεξόδου της βρετανικής νομοθεσίας με την κατάργηση ή την τροποποίηση του Νόμου για το Βρετανικό Μουσείο είναι ο μόνος τρόπος επαναπατρισμού τους.

Η κυβέρνηση του ΗΒ υποστηρίζει ότι το θέμα των Γλυπτών αφορά τους εντολοδόχους του Βρετανικού Μουσείου, ενώ το Βρετανικό Μουσείο επιμένει ότι δεσμεύεται από το νόμο να διατηρεί τα αντικείμενα στη συλλογή του. 

Αν και θα χρειαζόταν κυβερνητική παρέμβαση για να αλλάξει αυτό, το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Πολιτισμού, ΜΜΕ και Αθλητισμού έχει πει επανειλημμένα ότι μια τέτοια νομοθετική αλλαγή δεν εξετάζεται – αν και ο Lefas ελπίζει ότι η ασυνήθιστη πολιτική εκστρατεία του θα μπορούσε να αποφέρει καρπούς.

Εάν τα Γλυπτά επιστραφούν, η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να δανείσει ανεκτίμητα αντικείμενα από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο για να γεμίσει τον χώρο που θα αδειάσει.

Ο Lefas ισχυρίζεται:

«…Αγαπώ την Ελλάδα και τη Βρετανία και εύχομαι τα καλύτερα και στις δύο. Θέλω να τις φέρω μαζί με μια πρόταση win-win»…

Η ανάμιξή του με τη διπλωματία βασίζεται στην ιδιότητα του Παρθενώνα ως «συμβόλου της ψυχής της Ελλάδας». Από αυτό το εθνικό σύμβολο λείπουν τα Γλυπτά, τονίζει. Αγάλματα από τα ανατολικά και δυτικά αετώματα του Παρθενώνα, πολλές από τις μετόπες του και ένα τεράστιο τμήμα της ζωφόρου που περιέβαλλε τον ναό μεταφέρθηκαν στη Βρετανία από τον Λόρδο Έλγιν στις αρχές του 19ου αιώνα, ενώ η Ελλάδα ήταν υπό Οθωμανική κατοχή.

Η Ελλάδα επιμένει -παρά τις αντεγκλήσεις του Βρετανικού Μουσείου- ότι έχουν κλαπεί και αυτό διδάσκεται στα Ελληνόπουλα από μικρή ηλικία, σχολιάζει ο αρθρογράφος. 

Η ανατροπή της βρετανικής νομοθεσίας θα δώσει τέλος σε μια εκστρατεία που ξεκίνησε με τον πρώτο βασιλιά της ανεξάρτητης Ελλάδας, τον Όθωνα, το 1836, όταν το νέο κράτος, επιδιώκοντας να εξασφαλίσει την εθνική του ταυτότητα με αντικείμενα από το ένδοξο αρχαίο παρελθόν του, υπέβαλε επίσημο αίτημα για την επιστροφή τους.

Η Βρετανία έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να βοηθήσει την Ελλάδα να γίνει ανεξάρτητη – συμπεριλαμβανομένης της συντριβής του οθωμανικού στόλου στο Ναβαρίνο το 1827 – και ο Lefas πιστεύει ότι η μακροχρόνια φιλία μεταξύ των δύο χωρών, που αμαυρώθηκε λόγω των Γλυπτών, θα γινόταν πιο ισχυρή με την επιστροφή τους….

«Θα βελτίωνε τις σχέσεις μεταξύ Βρετανίας και Ελλάδας: Ναβαρίνο, ανεξαρτησία, Α’ ΠΠ, Β’ ΠΠ, Καλλίπολη, Κρήτη. Υπάρχουν τόσοι πολλοί δεσμοί, δεν μπορείτε να αφήσετε αυτό το μικρό πράγμα να αμαυρώσει αυτή τη σχέση».

Ο επιχειρηματίας ελπίζει ότι θα επιτευχθεί σύντομα μια φιλόδοξη συμφωνία… «Θέλω να δω το θέμα αυτό να τελειώσει το συντομότερο δυνατό». 

ΠΗΓΗ: The TelegraphCraig Simpson – Elgin Marbles repatriation campaign sees British MPs flown to Greece in lobbying effort

Πόσο πιθανός είναι ένας πόλεμος μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας; Θα είναι ένα μικρό “περιστατικό” ή κάτι άλλο;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: