Γαϊδουροκαλόκαιρο ή ατμοσφαιρικό μποτιλιάρισμα; Ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου εξηγεί τί είναι ο “θόλος ζέστης” [video]

O μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου στην παρουσίαση του καιρού στην ΕΡΤ3. Photo via Facebook@SakisArnaoutoglou




Ο καλοκαιρινός καιρός των τελευταίων ημερών που άλλοι το ονομάζουν “γαϊδουροκαλόκαιρο” ή καλοκαίρι του Αγίου Δημητρίου, κατά τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ, Σάκη Αρναουτογλου, είναι η έκφραση ενός ασυνήθιστου για την εποχή “ατμοσφαιρικού μποτιλιαρίσματος”.

Όπως εξηγεί, πρόκειται για ένα «κόλλημα» του καιρού με αποτέλεσμα να σχηματίζεται ένας “Θόλος Ζέστης”, δηλαδή ένας αντικυκλώνας πάνω από την κεντρική και τη νότια Ευρώπη.

Σε αρκετές περιοχές έχει παγιδέψει πολύ θερμές βορειο-αφρικανικές αέριες μάζες ανεβάζοντας τον υδράργυρο σε πολύ υψηλά για την περίοδο επίπεδα, διατηρώντας τες εγκλωβισμένες πάνω από την ευρύτερη γεωγραφική μας ζώνη.

Το συγκεκριμένο “φαινόμενο” κρατά πολύ μακριά τις αξιόλογες – απαραίτητες πλέον βροχές από την περιοχή μας, καθώς δεν υπάρχει κινητικότητα στην ατμόσφαιρα της περιοχής ώστε να έρθουν κάποια βαρομετρικά χαμηλά και να φέρουν βροχοπτώσεις.

Ωστόσο, από την 28η Οκτωβρίου θα υπάρξουν “κατεβασιές ψυχρού αέρα”, φυσιολογικού για την εποχή και αυτές θα διατηρήσουν τον υδράργυρο σε φυσιολογικά επίπεδα.

Με πληροφορίες από ertnews.gr

«Έπεσε» το WhatsApp: Εκατομμύρια χρήστες αδυνατούν να συνδεθούν στην εφαρμογή

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: