Φάλαινες δολοφόνοι κυνηγούν και κατασπαράζουν μεγάλο λευκό καρχαρία: Τι λένε οι επιστήμονες [video]

FILE PHOTO: Φάλαινες όρκες. Pixabay.com




Nέα επιστημονικά ευρήματα επιβεβαιώνουν ότι φάλαινες όρκες κυνηγούν και κατασπαράσσουν μεγάλους λευκούς καρχαρίες. Το θαλάσσιο θηλαστικό καταγράφηκε από κάμερα να σκοτώνει ένα από τα μεγαλύτερα θαλάσσια αρπακτικά του κόσμου.

Το περιοδικό The Ecological Society of America’s Ecology παρουσιάζει βίντεο, τα οποία παρέχουν νέα στοιχεία ότι οι όρκες είναι ικανές να κυνηγούν και να εξουδετερώνουν λευκούς καρχαρίες.

Τα πλάνα που καταγράφηκαν από drone δείχνουν ένα κοπάδι φαλαινών δολοφόνων να κυνηγάει καρχαρίες κατά τη διάρκεια μιας πολύωρης καταδίωξης στα ανοικτά του Mossel Bay της νότιας Αφρικής.

Η Alison Towner, επιστήμονας καρχαριών στην Ακαδημία Marine Dynamics στο Gansbaai της Νότιας Αφρικής και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Αυτή η συμπεριφορά δεν έχει παρατηρηθεί λεπτομερώς ποτέ στο παρελθόν, και σίγουρα ποτέ από αέρος».

Ένα απόσπασμα από το υλικό, που τραβήχτηκε τον περασμένο Μάιο, δείχνει πέντε όρκες να κυνηγούν και να σκοτώνουν έναν μεγάλο λευκό καρχαρία και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τρεις ακόμη καρχαρίες κατασπαράχθηκαν μέχρι θανάτου κατά τη διάρκεια του κυνηγιού.

Ενα βίντεο από το drone προβλήθηκε τον Ιούνιο στο #DiscoveryChannel, και ήταν μόνο μέρος ενός ωριαίου κυνηγιού πολλών καρχαριών, όπως αποκαλύφθηκε από το αποκλειστικό φωτογραφικό υλικό από ελικόπτερο.

Τώρα προσφέρεται εκτενέστερο υλικό, έρευνες με drone και σκάφη με περιηγήσεις καρχαριών που δείχνουν ότι οι λευκοί καρχαρίες έφυγαν από την περιοχή Mossel Bay της Νότιας Αφρικής για αρκετές εβδομάδες.

Μόνο δύο φάλαινες δολοφόνοι στη Νότια Αφρική έχουν συνδεθεί στο παρελθόν με το κυνήγι λευκών καρχαριών, αλλά δεν τις έχουν δει ποτέ στην πραγματικότητα «εν δράσει». Μόνο ένα από αυτά τα ζώα παρατηρήθηκε στο νέο βίντεο, μαζί με άλλες τέσσερις φάλαινες δολοφόνους.

Οι επιστήμονες  πιστεύουν ότι η εμπλοκή αυτών των τεσσάρων νέων φαλαινών υποδηλώνει ότι αυτή η συμπεριφορά μπορεί να εξαπλώνεται.

Η μελέτη δίνει επίσης νέες πληροφορίες σχετικά με τις προσπάθειες των καρχαριών να αποφύγουν τις όρκες. Σε δύο περιπτώσεις, οι φάλαινες προσέγγισαν τους καρχαρίες από κοντά και αργά, ενώ ο καρχαρίας, αντί να φύγει, έμεινε κοντά στην όρκα, ακολουθώντας τη «στρατηγική του κύκλου» που χρησιμοποιούν οι φώκιες και οι χελώνες για να αποφύγουν τους καρχαρίες.

Ωστόσο, οι όρκες είναι κοινωνικές και κυνηγούν σε ομάδες και οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτές οι συμπεριφορές μπορεί να καταστήσουν τη «στρατηγική του κύκλου» αναποτελεσματική για τους λευκούς καρχαρίες.

«Οι φάλαινες δολοφόνοι είναι πολύ έξυπνα και κοινωνικά ζώα. Οι μέθοδοι ομαδικού κυνηγιού τους καθιστούν απίστευτα αποτελεσματικούς θηρευτές», δήλωσε ο ειδικός σε θαλάσσια θηλαστικά και συν-συγγραφέας της μελέτης Δρ Simon Elwen, Διευθυντής του Sea Search και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Stellenbosch.

Το νέο βίντεο αποκάλυψε επίσης πώς μια άλλη φάλαινα δολοφόνος δάγκωσε έναν λευκό καρχαρία στην περιοχή του ήπατος.

«Παρατηρήσαμε για πρώτη φορά τις αντιδράσεις λευκών καρχαριών στην παρουσία των φαλαινών δολοφόνων  στο False Bay το 2015 και το 2017. Οι καρχαρίες τελικά εγκατέλειψαν πρώην βασικά ενδιαιτήματα, γεγονός που είχε σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις και για το οικοσύστημα και τον τουρισμό που σχετίζεται με τους καρχαρίες», δήλωσε ο ειδικός για τους καρχαρίες των Εθνικών Πάρκων της Νότιας Αφρικής και θαλάσσιος βιολόγος, Dr Alison Kock.

Πηγή: Youtube, The Ecological Society of America’s journal Ecology

Στα 100 μνημεία παγκόσμιας Γεωλογικής Κληρονομιάς: Το απολιθωμένο δάσος της Λέσβου και η καλδέρα της Σαντορίνης [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: