Επιστρέφουν στην Αυστραλία «χήρες» του ISIS με τα παιδιά τους από τη Συρία: Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

FILE PHOTO: Εικόνα από στρατόπεδο προσφύγων στην βόρεια Συρία. EPA, AHMED MARDNLI




Καθ΄οδόν προς το Σίδνεϊ βρίσκονται αυστραλοί συγγενείς νεκρών ή φυλακισμένων μαχητών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Αυτό ανέφεραν σήμερα τοπικά ΜΜΕ, καθώς η χώρα αρχίζει τον αμφιλεγόμενο επαναπατρισμό δεκάδων γυναικών και παιδιών από την Αυστραλία που βρίσκονταν μέχρι τώρα σε καταυλισμούς προσφύγων στη Συρία.

Η Αυστραλία διέσωσε αρχικά οκτώ παιδιά και εγγόνια δύο νεκρών μαχητών του ΙΚ από συριακό προσφυγικό καταυλισμό το 2019, όμως από τότε δεν έχει προχωρήσει σε κανέναν άλλον επαναπατρισμό.

Οι τέσσερις γυναίκες και τα 13 παιδιά έφυγαν από τον προσφυγικό καταυλισμό αλ-Ροτζ στη βόρεια Συρία χθες, Πέμπτη, το απόγευμα και διέσχισαν τα σύνορα με το Ιράκ προκειμένου να πάρουν μια πτήση για την επιστροφή στην Αυστραλία, ανέφεραν η Sydney Morning Herald και το δημόσιο δίκτυο ABC.

Εκπρόσωπος της υπουργού Εσωτερικών Κλερ Ο’Νιλ αρνήθηκε να σχολιάσει επικαλούμενη την ευαισθησία του θέματος.

Τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν πως σε κάποιες γυναίκες μπορεί να απαγγελθούν κατηγορίες για τρομοκρατία ή για παράνομη είσοδο στη Συρία.

Ο πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι δήλωσε σήμερα πως η κυβέρνηση θα ενεργήσει βάσει των συστάσεων των εθνικών υπηρεσιών ασφαλείας.

“Θα συνεχίσουμε να ενεργούμε με βάση τις συστάσεις εθνικής ασφάλειας όπως έχουμε κάνει μέχρι αυτό το σημείο… θα ενεργούμε πάντοτε με τρόπο που η Αυστραλία θα παραμένει ασφαλής”, είπε.

Η απόφαση είναι αμφιλεγόμενη στην Αυστραλία και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Πίτερ Ντάτον δήλωσε σήμερα πως η κίνηση αυτή δεν είναι προς το βέλτιστο συμφέρον της χώρας, “ειδικά όταν πρόκειται για ανθρώπους που μισούν τη χώρα μας, μισούν τον τρόπο ζωής μας”.

Ο επαναπατρισμός ευθυγραμμίζει την Αυστραλία με το Βέλγιο, τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες που έχουν κάνει κινήσεις για επιστροφή πολιτών τους από συριακούς καταυλισμούς, αν και ανησυχίες για την ασφάλεια έχουν επιβραδύνει τη διαδικασία για ορισμένες κυβερνήσεις, περιλαμβανομένης της Βρετανίας.

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σίδνεϊ, Αυστραλία

Ραγδαίες εξελίξεις στο Ιράν: Καθαιρέθηκε ο αρχηγός της αστυνομίας στη Ζαχεντάν, παντού διαδηλώσεις εναντίον του καθεστώτος

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: