“Δεν συνάδει με το Διεθνές Δίκαιο” η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη: Νέα, πιο ηχηρή, απόρριψη από το Βερολίνο

German Foreign Minister Annalena Baerbock attends a news conference in Berlin, Germany. EPA, HANNIBAL HANSCHKE




Επανερχόμενο στο ζήτημα του μνημονίου μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, μέσω εκπροσώπου του, παραπέμπει στη δήλωση της Ευρωπαϊκής Εξωτερικής Υπηρεσίας από τις 3 Οκτωβρίου.

Τονίζει ότι κατά την άποψη τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) όσο και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, «η ήδη το 2019 συναφθείσα συμφωνία θαλασσίων συνόρων μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης δεν συνάδει με το Δίκαιο της Θάλασσας».

«Έως τώρα δεν έχουμε στη διάθεσή μας το κείμενο της συμφωνίας, για αυτό δεν είναι δυνατή μια αξιολόγηση αυτή τη στιγμή. Σε αυτό το πλαίσιο παραπέμπω στη δήλωση της Ευρωπαϊκής Εξωτερικής Υπηρεσίας από τις 3 Οκτωβρίου. Θα παρακολουθούμε στενά τις περαιτέρω εξελίξεις. Από τη σκοπιά της ΕΕ και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, η ήδη το 2019 συναφθείσα συμφωνία θαλασσίων συνόρων μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης δεν συνάδει με το δίκαιο της θάλασσας», ανέφερε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Κρίστοφερ Μπούργκερ.

Νωρίτερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών είχε τονίσει ότι:

«Αρχή του διεθνούς δικαίου είναι ότι δύο κράτη δεν μπορούν να συνάψουν συμφωνία σε βάρος ενός τρίτου κράτους», επισημαίνοντας ότι «εάν δύο χώρες συνάπτουν μια συμφωνία εις βάρος της Ελλάδας, τότε σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα δεν δεσμεύεται από αυτήν και υπό αυτή την έννοια δεν έχει καμία νομική επίπτωση».

Τόνισε μάλιστα συγκεκριμένα ότι «εάν δύο κράτη συνάπτουν μια συμφωνία εις βάρος της Ελλάδας, τότε σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα δεν δεσμεύεται από αυτήν και υπό αυτή την έννοια δεν έχει καμία νομική επίπτωση».

Ο κ. Μπούργκερ επιφυλάχθηκε να επανέλθει με αξιολόγηση του θέματος στις λεπτομέρειές του, τόνισε ωστόσο:

«Επί της αρχής θα ήθελα να πω ότι αρχή του διεθνούς δικαίου είναι ότι δεν μπορούν κράτη μεταξύ τους να κάνουν συναλλαγές σε βάρος τρίτων. Αυτό το γνωρίζουμε και από το αστικό δίκαιο. Δεν μπορούν δύο μέρη να συνεννοηθούν ότι κάτι τους ανήκει και δεν ανήκει σε κάποιον τρίτο.

«Eάν σε αυτή την περίπτωση» συνέχισε, «δύο χώρες συνάπτουν μια συμφωνία εις βάρος της Ελλάδας, τότε σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα δεν δεσμεύεται από αυτήν και υπό αυτή την έννοια δεν έχει καμία νομική επίπτωση. Αυτό είναι μια αρχή του διεθνούς δικαίου, ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα δύο κράτη να συνάψουν συμφωνία εις βάρος ενός τρίτου κράτους. Για λεπτομερή αξιολόγηση αυτού του πρόσφατου βήματος θα πρέπει να επανέλθω». Όπως και έκανε…

ΕΞΑΛΛΟΥ: Τo Foreign Office απαντώντας σε ερώτηση Ελλήνων δημοσιογράφων για την κυριαρχία των ελληνικών νησιών ανέφερε ότι αυτή δεν τελεί υπό αμφισβήτηση.

«Δεν θεωρούμε ότι τελεί υπό αμφισβήτηση η κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου» αναφέρεται στη δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών της Βρετανίας.

Μήνυμα ΠτΔ στην Αγκυρα: Αναθεωρητισμός και προκλητική ρητορική θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: