Δέκα νεκροί και 18 αγνοούμενοι από χιονοστιβάδα στα ινδικά Ιμαλάια: Μεταξύ τους η κορυφαία Σαβίτα Κανσβάλ

Η Savita Kanswal Image via Facebook




Δέκα άνθρωποι επιβεβαιώθηκαν νεκροί μετά από χιονοστιβάδα που έπληξε ορειβάτες στα Ινδικά Ιμαλάια, ανακοίνωσε η αστυνομία την Τετάρτη, ενώ άλλα 18 μέλη της αποστολής εξακολουθούν να αγνοούνται.

Αρκετές δεκάδες ασκούμενοι στην αναρρίχηση χτυπήθηκαν από χιονοστιβάδα το πρωινό της Τρίτης κοντά στην κορυφή του όρους Draupadi ka Danda-II στη βόρεια πολιτεία Uttarakhand.

Η ινδική Πολεμική Αεροπορία και η τοπική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών βοηθούσαν στις προσπάθειες διάσωσης προτού η έντονη χιονόπτωση και οι βροχοπτώσεις τους ανάγκασαν να εγκαταλείψουν την έρευνα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

«Οι ομάδες διάσωσης έχουν περισυλλέξει 10 πτώματα», ανέφερε στο Twitter η αστυνομική δύναμη της πολιτείας Ουταραχάντ μετά την επανέναρξη των επιχειρήσεων το πρωί.

Δεκατέσσερις άνθρωποι έχουν διασωθεί μέχρι στιγμής από το σημείο της χιονοστιβάδας, περίπου 4.900 μέτρα (16.000 πόδια) πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, και η αστυνομία είπε ότι πέντε νοσηλεύονται σε περιφερειακό νοσοκομείο στο Ουταρκάσι.

Τα πλάνα της αστυνομίας δείχνουν αρκετούς διασωθέντες ορειβάτες να φτάνουν στην πόλη και να περπατούν χωρίς βοήθεια ενώ συνοδεύονται από αστυνομικούς.

Ο επικεφαλής υπουργός της Ουταραχάντ Πουσκάρ Σινγκ Ντάμι επιβεβαίωσε στο Twitter ότι η γνωστή ορειβάτης Σαβίτα Κάνσβαλ, η οποία είχε φτάσει στο Έβερεστ νωρίτερα φέτος, ήταν μεταξύ των νεκρών.

Η Kanswal ήταν εκπαιδευτής στην αποστολή και είχε τιμηθεί από την αναρριχητική κοινότητα για την κατάκτηση της ψηλότερης κορυφής του κόσμου και της κοντινής Makulu σε μόλις 16 ημέρες – ένα ρεκόρ γυναικών.

Ο εκπρόσωπος της κρατικής υπηρεσίας καταστροφών, Ridhim Aggarwal, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι ορειβάτες είχαν κολλήσει σε ένα ρήγμα μετά το χτύπημα της χιονοστιβάδας.

Το Ινστιτούτο Ορειβασίας Nehru είπε ότι η αποστολή περιλάμβανε 34 από τους εκπαιδευόμενους, επτά εκπαιδευτές και έναν βοηθό νοσηλευτή.

Δύο ελικόπτερα της πολεμικής αεροπορίας στάλθηκαν στην περιοχή για να βοηθήσουν στην έρευνα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο ανώτερος αξιωματούχος της διαχείρισης καταστροφών Devendra Singh Patwal.

Τα θανατηφόρα ατυχήματα αναρρίχησης είναι συνηθισμένα στο ύπουλο έδαφος των Ιμαλαΐων, όπου βρίσκεται το Έβερεστ και πολλές από τις υψηλότερες κορυφές του κόσμου.

Τον Αύγουστο, το σώμα ενός ορειβάτη ανασύρθηκε δύο μήνες αφότου έπεσε σε μια ρωγμή ενώ διέσχιζε έναν παγετώνα στη γειτονική πολιτεία Χιματσάλ Πραντές.

Και την περασμένη εβδομάδα, το σώμα της διάσημης αμερικανίδας ορειβάτισσας σκι Hilaree Nelson βρέθηκε στις πλαγιές της κορυφής Manaslu του Νεπάλ, αφού χάθηκε κάνοντας σκι στο όγδοο ψηλότερο βουνό του κόσμου.

Την ημέρα του ατυχήματος του Νέλσον, μια χιονοστιβάδα χτύπησε στο βουνό των 8.163 μέτρων (26.781 ποδιών), σκοτώνοντας τον Νεπαλέζο ορειβάτη Anup Rai και τραυματίζοντας δώδεκα άλλους που αργότερα διασώθηκαν.

Αν και δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στους ορειβατικούς κινδύνους στα Ιμαλάια, οι ορειβάτες ανέφεραν διεύρυνση των ρωγμών, τρεχούμενο νερό σε προηγουμένως χιονισμένες πλαγιές και αυξανόμενο σχηματισμό παγετώνων.

Με πληροφορίες από barrons.com

Οίκος Fendi: Πέθανε η Φράνκα, η τρίτη από τις 5 αδελφές του διάσημου οίκου μόδας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: