Επισήμως υποψήφιος για την πρωθυπουργία ο Ρίσι Σούνακ: “Πόρτα” στον Τζόνσον που του πρότεινε συνεταιρισμό…

FILE PHOTO: Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Ρίσι Σουνάκ. EPA, NEIL HALL




Παρών δήλωσε σήμερα ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ επιβεβαιώνοντας ότι θα διεκδικήσει την ηγεσία των Τόρις και την πρωθυπουργία, μετά την παραίτηση της Λιζ Τρας και δημοσιοποιώντας με την απόφασή του αυτή το μεγάλο “όχι” στον Μπόρις Τζόνσον που του είχε ζητήσει την στήριξή του.

“Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μία μεγάλη χώρα, αλλά αντιμετωπίζουμε μία πρωτοφανή οικονομική κρίση”, ανέφερε ο Σούνακ σε ανάρτησή του στο Twitter.

“Αυτός είναι ο λόγος που διεκδικώ την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος, ώστε να είμαι ο επόμενος πρωθυπουργός”.

«Η επιλογή που κάνει το κόμμα μας τώρα θα αποφασίσει εάν η επόμενη γενιά Βρετανών θα έχει περισσότερες ευκαιρίες από την προηγούμενη.

“Γι’ αυτό είμαι ο επόμενος πρωθυπουργός σας και αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος. Θέλω να φτιάξω την οικονομία μας, να ενώσω το κόμμα μας και να αποδώσω για τη χώρα μας.

Για να συμπεριληφθούν στο ψηφοδέλτιο, οι υποψήφιοι για την ηγεσία χρειάζονται υποστήριξη από τουλάχιστον 100 Συντηρητικούς βουλευτές και ο Σουνάκ είχε ήδη την στήριξη 124 προτού ανακοινώσει ότι θα είναι υποψήφιος.

Πιστεύεται ότι και ο πρώην πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα υποβάλει και πάλι υποψηφιότητα για την ηγεσία, με στενούς συμμάχους του να υποστηρίζουν ότι έχει ήδη τους 100+ για να μπει στο ψηφοδέλτιο.

Ο Σουνάκ και Τζόνσον είχαν συνάντηση χθες το βράδυ καθώς οι εικασίες αυξάνονταν ότι το οι δυο τους πιθανόν να έκαναν συμφωνία για να εξασφαλίσουν την πρωθυπουργία και να ενώσουν εκ νέου το κόμμα.

Αλλά η δήλωση του πρώην υπουργού Οικονομικών  στο Twitter δεν κάνει καμία αναφορά στο πρώην αφεντικό του, αντ’ αυτού αναφέρει:

«Υπηρέτησα ως υπουργός σας επί ΄των Οικονομικών, βοηθώντας να οδηγήσουμε την οικονομία μας στις πιο δύσκολες στιγμές.

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε τώρα είναι ακόμη μεγαλύτερες. Αλλά οι ευκαιρίες – εάν κάνουμε τη σωστή επιλογή – είναι εκπληκτικές.

Ο Σουνάκ είπε ότι έχει «προηγούμενο ιστορικό» και «ένα σαφές σχέδιο για να διορθωθούν τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε».

Και πρόσθεσε: «Θα υπάρχει ακεραιότητα, επαγγελματισμός και υπευθυνότητα σε κάθε επίπεδο της κυβέρνησης της οποίας θα ηγούμαι και θα εργάζομαι μέρα με τη μέρα για να ολοκληρώσω τη δουλειά».

Στην προηγούμενη αναμέτρηση  για την ηγεσία, ο Σούνακ είχε 137 υποστηρικτές, η Τρας 113 και η Πένυ Μορντάουντ 105. Ο Σουνάκ έχασε από την κ. Τρας στον τελευταίο γύρο ψηφοφορίας από τα μέλη των Τόρις.

Με πληροφορίες από Reuters/SkyNews

Υπερ-φιλελεύθεροι, ευρωσκεπτικιστές, ξεροκέφαλοι: Πώς μία δράκα ακραίων ζηλωτών του Brexit ανατίναξε τη Βρετανία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: