«Σύννεφα» στη 2η υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: Προσέλαβε «δικό της» ευρωβουλευτή με μισθό 17.500€

File Photo European Commission President Ursula von der Leyen (C) arrives for the European People’s Party Congress in Bucharest, Romania, 06 March 2024. EPA, ROBERT GHEMENT




Προβλήματα αντιμετωπίζει η υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για μια δεύτερη θητεία στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά τις κατηγορίες για ευνοιοκρατία κατά την επιλογή ενός συναδέλφου της στο κόμμα για μια ανώτερη και πιο επικερδή θέση εργασίας.

Ορισμένα από τα πιο υψηλόβαθμα πρόσωπα στις Βρυξέλλες, μεταξύ των οποίων ο επικεφαλής διπλωμάτης της ΕΕ, Τζοσέπ Μπορέλ, και ο Γάλλος επίτροπος Τιερί Μπρετόν, έστειλαν επιστολή στην Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν για να διαμαρτυρηθούν ότι ο διορισμός του Γερμανού ευρωβουλευτή Μάρκους Πίπερ ως ειδικού συμβούλου «πυροδότησε ερωτήματα σχετικά με τη διαφάνεια και την αμεροληψία της διαδικασίας διορισμού».

Ο Πίπερ, ο οποίος προέρχεται από το ίδιο κόμμα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το CDU, διορίστηκε πρόσφατα ως ειδικός απεσταλμένος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ωστόσο οι ευρωβουλευτές έχουν ήδη αμφισβητήσει αν ήταν ο υποψήφιος με τις υψηλότερες επιδόσεις στη διαδικασία επιλογής. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η θέση αυτή έχει βαθμό εντός της Επιτροπής που επιτάσσει μισθό 17.000 ευρώ το μήνα.

Η Επιτροπή υπερασπίστηκε τον διορισμό λέγοντας ότι «έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στο γεγονός ότι η διαδικασία πραγματοποιήθηκε σε πλήρη συμμόρφωση με τις διαδικασίες». Την επιστολή υπέγραψαν επίσης ο Νίκολας Σμιτ, επίτροπος για την απασχόληση και τα κοινωνικά δικαιώματα, και ο Πάολο Τζεντιλόνι, επίτροπος για την οικονομία.

Η παρέμβαση αυτή υψηλόβαθμων ευρωπαίων αξιωματούχων στην αμφιλεγόμενη διαδικασία συνιστούν τα πρώτα μαύρα «σύννεφα» στην υποψηφιότητα της Φον ντερ Λάιεν για δεύτερη πενταετή θητεία στο τιμόνι της Επιτροπής.

Μέχρι τώρα θεωρούνταν σίγουρη για τη θέση.

Την Παρασκευή το ΕΛΚ ανακοίνωσε ότι το δεξί χέρι της φον ντερ Λάιεν στην Επιτροπή, ο Μπγιορν Ζάιμπερτ, θα έπαιρνε άδεια άνευ αποδοχών για να διευθύνει την εκστρατεία της. Είπε ότι θα επιστρέψει στη δουλειά του μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, παρόλο που η εκστρατεία δεν θα τελειώσει πριν από τον Σεπτέμβριο, όταν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα κληθεί να ψηφίσει για τις νέες κορυφαίες θέσεις εργασίας στις Βρυξέλλες.

Ο Πίπερ δεν απάντησε στους ισχυρισμούς, αλλά δήλωσε ότι «ανυπομονεί» να αναλάβει τον ρόλο, «ακόμη και αν με βαριά καρδιά εγκαταλείπω το κοινοβούλιο». Οι σύμμαχοί του δήλωσαν ότι η διαμάχη ήταν «καθαρή κομματική πολιτική» ενόψει των εκλογών, επισημαίνοντας ότι κανένας από τους υπογράφοντες δεν είχε εκφράσει αντιρρήσεις πριν από τον διορισμό.

Στην Αθήνα την Κυριακή η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Η προεκλογική εκστρατεία της Φον ντερ Λάιεν ξεκινά από την Ελλάδα την Κυριακή, οπότε και θα μιλήσει στο συνέδριο της ΝΔ. Το γεγονός σηματοδοτεί την έναρξη της εκστρατείας της ενόψει των ευρωεκλογών του 2024, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΕΛΚ.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα απευθυνθεί στους συνέδρους στην εκδήλωση την Κυριακή μαζί με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και Πρωθυπουργό της Ελληνικής Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη.

Με πληροφορίες από Guardian, ΕΡΤ

Στις 20:00 η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο 15ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: