Απειλές θανάτου δέχεται τώρα από τους μουλάδες η οικογένεια της Αμινί

Στιγμιότυπο από βίντεο που παραχώρησε στο BBC η οικογένεια της Αμινί




Η οικογένεια της Μαχσά Αμινί δηλώνει τώρα ότι έχει δεχτεί απειλές θανάτου και έχει προειδοποιηθεί να μην εμπλακεί στις διαδηλώσεις.

«Η οικογένειά μας έχει δεχτεί τεράστια πίεση από τους αξιωματούχους της Ισλαμικής Δημοκρατίας, επομένως δεν μιλάμε με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή κανάλια εκτός του Ιράν και δεν ενημερώνουμε κανέναν στον έξω κόσμο για τον θάνατό της», λέει ο ξάδερφός της Ερφάν Μορτεζάι στο BBC.

Ο Ερφάν είναι μαχητής των Πεσμεργκά, ένα εξόριστο ιρανικό κουρδικό κόμμα της αντιπολίτευσης που εδρεύει στο Ιράκ.

Η οικογένεια της Mahsa Amini στο Ιράν, συμπεριλαμβανομένου του πατέρα και του θείου της, έχουν επανειλημμένα αρνηθεί ότι υποστηρίζουν ομάδες κουρδικής αντιπολίτευσης, τις οποίες το Ιράν κατηγορεί για αυτονομισμό.

Ο Ερφάν Μορτεζάι, μέλος μιας αντιπολιτευόμενης ομάδας με έδρα το Ιράκ, λέει ότι δέχεται απειλές μέσω τηλεφώνου.

«Καθώς μιλάμε στη σκιά των βουνών» περιγράφει ο συνάκτης του BBC καθώς η συάντηση έγινε σε μυστκή τοποθεσία, ο Ερφάν χρησιμοποιεί το κουρδικό της όνομα – Ζίνα αυτό με το οποίο την φώναζαν καθημερινά οι φίλοι και η οικογένειά της. Μαχσά είναι το επίσημο ιρανικό όνομά της, το οποίο οι γονείς της αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν στην τεκμηρίωση επειδή ορισμένα κουρδικά ονόματα είναι απαγορευμένα στο Ιράν.

«Η Ζίνα ήταν ένας κανονικός άνθρωπος, δεν ασχολείτο με την πολιτική», επιμένει ο Ερφάν. «Το καθεστώς έφτιαχνε σενάρια και παραπληροφόρηση – λέγοντας ότι η Ζίνα ήταν σε επαφή μαζί μου και ότι την έστειλα πίσω στο Ιράν για να κάνει μια συγκεκριμένη δραστηριότητα, ενώ στην πραγματικότητα αυτό είναι εντελώς αβάσιμο».

«Η οικογένειά της τελεί υπό τα βασανιστήρια της Ισλαμικής Δημοκρατίας», μου λέει. «Οι αξιωματούχοι του καθεστώτος μας απείλησαν μέσω του Instagram με ψεύτικους λογαριασμούς και είπαν στα μέλη της οικογένειας στο Ιράν ότι αν εμπλακούν στις διαδηλώσεις, ίσως καταλήξουν νεκροί».

«Ο ίδιος, δέχομαι πολλές απειλές μέσω τηλεφώνου, [λέγοντας] ότι αν με δουν στην πόλη, θα με απαγάγουν και θα με σκοτώσουν».

Με πληροφορίες από BBC

Πυραυλικές επιθέσεις κατά ολόκληρης της Ουκρανίας: «Εις βάθος μεταβολή της φύσης του πολέμου» λέει ο Μακρόν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: