Τι είναι πάλι ετούτο; Η Ελλάδα αντιμετωπίζει νέα προβλήματα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, υποστηρίζει η Financial Times

FILE PHOTO: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.Φωτογραφία ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ




Η εφημερίδα Financial Times σε άρθρο του Tony Barber, υποστηρίζει ότι είναι καλή στιγμή να εστιάσουμε στην Ελλάδα, όπου ορισμένες συγκλίνουσες γεωπολιτικές, οικονομικές και εσωτερικές πολιτικές προκλήσεις προσελκύουν την προσοχή του κόσμου.

Τίτλος του κειμενου: Greece faces new troubles at home and abroad.

Ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος φέτος σηματοδοτούν την 100ή μαύρη επέτειο από τη Μικρασιατική Καταστροφή, η οποία είναι ίσως το πιο οδυνηρό γεγονός της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Οι τουρκικές δυνάμεις έδιωξαν τον ελληνικό στρατό “εισβολής” (sic), όπως γράφει, από την Ανατολία, η μεγάλη παραλιακή πόλη της Σμύρνης πυρπολήθηκε και ακολούθησαν μαζικές δολοφονίες και απελάσεις Ελλήνων και Αρμενίων πολιτών.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdoğan) επέλεξε αυτή την επέτειο, για να κάνει κάποιες σκληρές δηλώσεις, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι κατέχει αποστρατιωτικοποιημένα νησιά στο Αιγαίο. «Μην ξεχνάτε τη Σμύρνη», είπε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) καταδίκασε τη γλώσσα του Erdogan, χαρακτηρίζοντάς την μέρος ενός συνεχούς μοτίβου λεκτικής εχθρότητας κατά της Ελλάδας.

Ένα άρθρο της Deutsche Welle εξετάζει πώς τα θαλάσσια σύνορα, η εξερεύνηση ενεργειακών πόρων και το διαιρεμένο -λόγω της τουρκικής εισβολής και κατοχής- νησί της Κύπρου αποτελούν χρόνιες πηγές έντασης μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες είναι, μόνο κατ’ όνομα τουλάχιστον, σύμμαχοι του ΝΑΤΟ.

Πώς πρέπει η Ελλάδα, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ να ερμηνεύσουν την επίδειξη δύναμης του Erdogan; Με περισσότερη ηρεμία παρά ταραχή, ίσως. Μοιάζει με τη συμπεριφορά ενός αυτοκρατορικού ηγέτη που γνωρίζει ότι έχει επιρροή στους συμμάχους του, λόγω της σημασίας της Τουρκίας για τη Δύση στον ρωσικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

Από την άλλη πλευρά, η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας στρατικοποιείται ολοένα και περισσότερο την τελευταία δεκαετία, όπως περιγράφεται στο πρόσφατα δημοσιευμένο βιβλίο του Dimitar Bechev «Η Τουρκία υπό τον Erdogan».

Οι επιπτώσεις για την Ελλάδα είναι βαριές. Ακόμη και σε στιγμές οικονομικής ανάγκης, όπως η κρίση του δημόσιου χρέους πριν από μια δεκαετία, η Ελλάδα ένιωσε την ανάγκη να διατηρήσει τις αμυντικές δαπάνες πάνω από τον στόχο του ΝΑΤΟ (2% του ΑΕΠ). Πολλές χώρες του ΝΑΤΟ βρίσκονται κάτω από αυτόν τον στόχο — αλλά η Ελλάδα, με την Τουρκία ως γείτονα, θεωρεί επιτακτική την ανάγκη να παραμείνει σε επιφυλακή.

Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από ό,τι το 2012 ή το 2015, όταν η κρίση χρέους σχεδόν την απέκλειε από την ευρωζώνη.

Τον περασμένο μήνα, η ΕΕ ανακοίνωσε το τέλος της «ενισχυμένης εποπτείας» των οικονομικών και δημοσιονομικών πολιτικών του κράτους, σηματοδοτώντας το κλείσιμο μιας 12ετούς περιόδου, κατά την οποία η Ελλάδα έπαιρνε ουσιαστικά εντολές από τους πιστωτές της ΕΕ και του ΔΝΤ σε αντάλλαγμα προγράμματα διάσωσης πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η Ελλάδα έχει σημειώσει τόσο καλή πρόοδο που αποπλήρωσε όλες τις πιστώσεις της από το ΔΝΤ τον Απρίλιο, δύο χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα. Το δημόσιο χρέος της, αν και αστρονομικά υψηλό -στο 199% του ΑΕΠ στα τέλη του 2021 – βρίσκεται σε πτωτική πορεία. Οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες μείωσαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους.

Υπάρχουν όμως προειδοποιητικά σημάδια. Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση, η οικονομική ύφεση της Ευρώπης και τα αυξανόμενα επιτόκια της ευρωζώνης ασκούν πίεση στην Ελλάδα.

Βαθιά θαμμένη στην τελευταία ολοκληρωμένη έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα, που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο, είναι αυτή η παρατήρηση: Παρά το μεγάλο μαξιλάρι ασφαλείας της κυβέρνησης και την ενεργή διαχείριση των υποχρεώσεων, η ικανότητα της Ελλάδας να εξυπηρετήσει το χρέος της υπό σοβαρό σοκ εξαρτάται από τη συνεχιζόμενη περιφερειακή υποστήριξη.

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού κρατικού ομολόγου έχει αυξηθεί από τα τέλη Αυγούστου πάνω από 4% – όχι επικίνδυνα υψηλό, αλλά πρόκειται για μια εξέλιξη που χρειάζεται παρακολούθηση.

Επιπλέον, τα κοινωνικά σημάδια της κρίσης χρέους παραμένουν ορατά. Η ανεργία, αν και πολύ κάτω από το ανώτατο όριο του 27,8% του εργατικού δυναμικού το 2013, εξακολουθεί να είναι 12,1%, περίπου διπλάσια από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Παρά αυτές τις δυσκολίες, η συντηρητική κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη έχει κερδίσει τα εγκώμια των συμμάχων της Ελλάδας για τη φιλοδυτική στάση της στον πόλεμο της Ουκρανίας, τον ικανό χειρισμό της πανδημίας και τις μεταρρυθμίσεις όπως η ψηφιοποίηση της άλλοτε εξαιρετικά αναποτελεσματικής γραφειοκρατίας.

Ωστόσο, αυτή δεν είναι όλη η ιστορία. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε άμυνα μετά την αποκάλυψη ότι οι μυστικές υπηρεσίες της Ελλάδας παρακολούθησαν το τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη, αρχηγού του αντιπολιτευόμενου κόμματος ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Μητσοτάκης αρνείται ότι διέταξε την παρακολούθηση ή ακόμη και ότι γνώριζε γι’ αυτήν — κάτι που, ακόμα κι αν είναι αλήθεια είναι λίγο ενοχλητικό, δεδομένου ότι έθεσε την υπηρεσία πληροφοριών υπό τον άμεσο έλεγχό του αφότου έγινε πρωθυπουργός το 2019.

Οι αποκαλύψεις ώθησαν μερικούς από τους κορυφαίους ειδησεογραφικούς οργανισμούς του κόσμου να δημοσιεύσουν επιθέσεις στην ποιότητα της ελληνικής δημοκρατίας.

Στήλη γνώμης στους New York Times έκανε λόγο για «σήψη στην καρδιά της Ελλάδας». Το Der Spiegel, το γερμανικό ειδησεογραφικό περιοδικό, μίλησε για «διολίσθηση της Ελλάδας προς τον αυταρχισμό», εστιάζοντας όχι μόνο στο σκάνδαλο των μυστικών υπηρεσιών, αλλά και στην απώθηση των προσφύγων από την Ελλάδα που φτάνουν στα σύνορά της.

Σε μια καυστική αντίκρουση αντάξια του αρχαίου Έλληνα ιστορικού Πολύβιου, ο Απόστολος Δοξιάδης έγραψε ότι, φυσικά, η εγχώρια κατασκοπεία ήταν λάθος, αλλά η Ελλάδα δύσκολα βυθίζεται σε δικτατορία.

Καταλήγοντας, ο αρθρογράφος επισημαίνει ένα τελευταίο σημείο. Κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους, ορισμένοι ξένοι σχολιαστές έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για την ελληνική ακροδεξιά και τον κίνδυνο δημοκρατικής κατάρρευσης. Αλλά δεν έγινε ποτέ.

Αυτή τη στιγμή, οι εντάσεις με την Τουρκία και τα αυξανόμενα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας είναι, κατά την άποψη του αρθρογράφου, πιο σοβαρά ζητήματα.

ΠΗΓΗ: Financial Times, Tony Barber – Greece faces new troubles at home and abroad

Φοβερές αποκαλύψεις της Βασιλικής Σιούτη από τον Έβρο για τους 38 πρόσφυγες της Συρίας: “Άκρα του Τάφου Σιωπή” για τη Μαρία…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: