Στο τέλος περνάει των Γερμανών: Μπλόκο στην επιβολή πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο

FILE PHOTO: Αποθήκες και αγωγοί φυσικού αερίου στην Τσεχία. EPA, MARTIN DIVISEK




Χωρίς συμφωνία για την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο εξέρχονται οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη σημερινή τους συνεδρίαση στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με προσχέδιο απόφασης που περιήλθε σε γνώση του Reuters, οι υπουργοί Ενέργειας ανέθεσαν στην Κομσιόν την σύνταξη προτάσεων για τον περιορισμό των εσόδων των ηλεκτροπαραγωγών που δεν τροφοδοτούνται με φυσικό αέριο, σε μια προσπάθεια να μειωθεί το ενεργειακό κόστος για τους καταναλωτές.

Οι υπουργοί ζήτησαν επίσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει άλλα έκτακτα προσωρινά μέτρα, συμπεριλαμβανομένου του ανώτατου ορίου τιμής του φυσικού αερίου, αλλά απέφυγαν να εγκρίνουν ένα ανώτατο όριο τιμής ειδικά για το ρωσικό φυσικό αέριο, σύμφωνα με το προσχέδιο εγγράφου που είδε το Reuters.

Οι Βρυξέλλες θα πρέπει να παραδώσουν τις προτάσεις έως τα μέσα Σεπτεμβρίου, αναφέρει το προσχέδιο.

Νωρίτερα, το Bloomberg μετέδιδε, βάσει δικών πληροφοριών, ότι οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα υποστηρίξουν την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου, αλλά πιέζουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να βρει άλλους τρόπους για την συγκράτηση των τιμών.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείτο  το Bloomberg, κάποιοι υπουργοί υποστηρίζουν την επιβολή πλαφόν γενικά στο εισαγόμενο φυσικό αέριο, ενώ συζητείται και η ιδέα κοινών αγορών στην Ε.Ε. Ακόμη κάποιοι υποστηρίζουν την φορολόγηση των «υπερκερδών» των ενεργειακών εταιρειών αλλά και την παροχή ρευστότητας σε εταιρείες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

Γερμανία και Αυστρία τάσσονται κατά του πλαφόν

Κατά του πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου τάσσεται η Γερμανία, επισημαίνοντας ότι κάποιες χώρες παραμένουν εξαρτημένες από αυτές τις προμήθειες. Η άποψη αυτή βρίσκει σύμφωνη την Αυστρία.

«Αυτές οι χώρες έχουν ακόμα εξαρτήσεις που τις αναγκάζουν να χρησιμοποιούν αυτό το φυσικό αέριο», είπε ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ σε δημοσιογράφος στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με το Bloomberg. «Επομένως, δεν θα ήταν σωστό να πούμε ότι η Γερμανία πάντα ζητά κατανόηση, αλλά οι άλλες χώρες δεν μπορούν να την έχουν», εξήγησε.

Η Αυστρία, η οποία ακόμα χρειάζεται τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου, έστω και εάν η εξάρτησή της αυτή έχει μειωθεί, επίσης δεν στηρίζει το πλαφόν, είπε υπουργός Ενέργειας της χώρας, Λεονόρε Γκεβέσλερ.

Η Γερμανία τάσσεται επίσης κατά ενός γενικού πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, καθώς θεωρεί ότι κάτι τέτοιο θα έστελνε λάθος μήνυμα στην αγορά, πρόσθεσε ο Χάμπεκ.

ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Η τελική απόφαση

Συμφωνα, τελικά με όσα επισήμως ανακοινώθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής, επιβεβαιώνοντας πλήρως τις προηγούμενες πληροφορίες, οι 27 Υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ που συνεδρίασαν σήμερα εκτάκτως στις Βρυξέλλες, κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επανέλθει, εντός ημερών, με νομοθετικές προτάσεις για τη μείωση των υψηλών τιμών της ενέργειας.

Όπως ανέφερε ο Προεδρεύων του Συμβουλίου και Υπουργός Ενέργειας της Τσεχίας, Ζοζέφ Σικέλα, το Συμβούλιο δίνει εντολή στην Επιτροπή να αναπροσαρμόσει τις προτάσεις της πάνω σε τέσσερα άμεσα και προσωρινά μέτρα για τη μείωση των τιμών στην ενέργεια. Τα μέτρα αυτά είναι τα εξής:

Πρώτον, μέτρα που αποσκοπούν στον περιορισμό των εσόδων των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας με χαμηλό κόστος παραγωγής και εισαγωγή συνεισφοράς αλληλεγγύης από εταιρείες ορυκτών καυσίμων που θα χρησιμοποιηθούν για τον μετριασμό των επιπτώσεων των υψηλών τιμών ενέργειας στους πελάτες.

Δεύτερον, έκτακτη και προσωρινή παρέμβαση, συμπεριλαμβανομένου του ανώτατου ορίου της τιμής του φυσικού αερίου. « Ειδικά μέτρα από την άποψη αυτή θα πρέπει επίσης να συμβάλουν στον περιορισμό των επιπτώσεων των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ και στις τιμές ενέργειας για τους πελάτες. Τέτοια μέτρα θα πρέπει να αποσκοπούν στο να ωφελήσουν τους ευρωπαίους καταναλωτές για να αμβλύνουν τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες των σημερινών υψηλών τιμών ενέργειας και τις ευρωπαϊκές εταιρείες προκειμένου να μην θέσουν σε κίνδυνο την ανταγωνιστικότητά τους, διατηρώντας παράλληλα το κίνητρο για μείωση της κατανάλωσης αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας και το σήμα της αγοράς για απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές”, αναφέρει το κείμενο συμπερασμάτων του Συμβουλίου.

Τρίτον, παροχή κινήτρων για συντονισμένη μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη την ΕΕ, προκειμένου να ανακουφιστεί η πίεση στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή και οι υψηλές τιμές ενέργειας.

Τέταρτον, να σχεδιαστούν εργαλεία ρευστότητας έκτακτης ανάγκης που θα διασφαλίζουν ότι οι συμμετέχοντες στην αγορά έχουν στη διάθεσή τους επαρκή ασφάλεια για να αντιμετωπίσουν την αυξημένη αστάθεια στις αγορές.

Ο Προεδρεύων του Συμβουλίου, ο Τσέχος Υπουργός Ενέργειας, Ζοζέφ Σικέλα τόνισε ότι οι 27 Υπουργοί ενέργειας συμφώνησαν να καλέσουν την Επιτροπή να παρουσιάσει, εντός ημερών, νομοθετικές προτάσεις για τους τέσσερεις ως άνω τομείς. Ανακοίνωσε επίσης, ότι θα πραγματοποιηθεί άλλο ένα έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας πριν το τέλος Σεπτεμβρίου, για να εγκριθούν συγκεκριμένα μέτρα για την μείωση των τιμών.

Εξάλλου, ερωτηθείσα αν η Επιτροπή θα εξετάσει το ενδεχόμενο ενός ευρύτερου πλαφόν στο φυσικό αέριο, η Επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, απάντησε ότι όλα είναι υπό συζήτηση. Υπενθύμισε ότι η Πρόεδρος της Επιτροπής είναι υπέρ ενός πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω αγωγού, ενώ σχετικά με ένα ευρύτερο πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που θα περιλαμβάνει και το LNG, η Επίτροπος Σίμσον είπε ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού.

Όσον αφορά στη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η Επίτροπος Σίμσον είπε ότι ελπίζει ότι οι νομοθετικές προτάσεις της Επιτροπής θα είναι έτοιμες ως τις αρχές του επόμενου έτους.

Mε πληροφορίες από Reuters, Bloomberg, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Έκκληση Γκουτέρες για “μαζική” βοήθεια στο Πακιστάν: Ο ΟΗΕ υπολογίζει τις ζημιές σε 30 δισεκ. δολάρια

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: