Ουκρανοί παρτιζάνοι κυνηγάνε συνεργάτες των Ρώσων: Κύμα βομβιστικών επιθέσεων και δολοφονιών δοσιλόγων στα κατεχόμενα [videos]

FILE PHOTO: Εικόνα από την βομβιστική επίθεση στο αυτοκίνητο συνεργάτη των Ρώσων στην Χερσώνα, του Γεβγκένι Σομπόλεφ. Photo via Twitter@uawire




Όλοι κάνουν λόγο για “σκιώδη πόλεμο” κατά των Ρώσων εισβολέων στα εδάφη που έχουν καταληφθεί και, κυρίως, στην περιοχή της Χερσώνας.

Παρτιζάνοι Ουκρανοί με ή χωρίς κεντρική εντολή εξαπέλυσαν κυνήγι δοσιλόγων λίγο πριν εκδηλωθεί η αντεπίθεση των Ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στις ίδιες περιοχές. Σύμπτωση;

Η Ουκρανία χτύπησε άλλη μια εγκατάσταση που ανήκει σε Ουκρανό συνεργάτη των ρωσικών δυνάμεων κατοχής στη Χερσώνα, Βολοντίμιρ Σάλντο –  – αυτή τη φορά μια εγκατάσταση κατασκευής και συναρμολόγησης.

Προκειται για την δεύτερη επίθεση μέσα σε δυο μέρες σε επιχείρηση του  “γκαουλάιτερ” των Ρώσων στην περιοχή της Χερσώνας.

  • Οι περισσότεροι παρατηρητές μιλούν για δράση Ουκρανών παρτιζάνων που ξεκίνησαν εκστρατεία κατά των συνεργατών με τις δυνάμεις κατοχής.

Πριν μια εβδομάδα, ο Αλεξέι Κοβάλεφ, βρέθηκε νεκρός από πυροβολισμούς στο σπίτι του στην κατεχόμενη από τη Ρωσία ουκρανική πόλη Hola Prystan.

Δίπλα του βρισκόταν η κοπέλα του, η οποία τραυματίστηκε σοβαρά από μαχαίρι και φυσίγγια κυνηγητικού όπλου.

Πριν από την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, ο Κοβάλεφ ήταν βουλευτής στο ουκρανικό κοινοβούλιο και μέλος του κόμματος “Υπηρέτης του Λαού”  του Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι — αλλά, αφού μεγάλο μέρος της νότιας περιοχής Χερσώνας της Ουκρανίας καταλήφθηκε από ρωσικά στρατεύματα τις πρώτες εβδομάδες του εισβολή, άλλαξε πλευρά.

  • Διορισμένος αναπληρωτής επικεφαλής της διοίκησης που έχει εγκατασταθεί στη Μόσχα στη Χερσώνα, ο Κοβάλεφ είναι σαφές ότι δολοφονήθηκε επειδή συνεργάστηκε με τη Ρωσία.

Ο ρυθμός τέτοιων δολοφονιών στην κατεχόμενη από τις ρωσικές δυνάμεις  Ουκρανία έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς το Κρεμλίνο προσπαθεί να επιταχύνει την πολιτική ενσωμάτωση της κατεχόμενης Ουκρανίας στη Ρωσία και το Κίεβο προωθεί την αντεπίθεσή του  για την ανακατάληψη εδαφών γύρω από τη στρατηγική πόλη Χερσώνα.

Μια καταμέτρηση από το εθελοντικό πρόγραμμα WarTranslated που επιβεβαιώθηκε από τους The Moscow Times δείχνει ότι εννέα τέτοιες απόπειρες δολοφονίας πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο μήνα, από τρεις τον Ιούλιο.

  • Συνολικά, έχουν γίνει τουλάχιστον 20 απόπειρες δολοφονίας σε περιοχές της Ουκρανίας που ελέγχονται από τη Ρωσία.

Ενώ πολλοί υποθέτουν ότι πρόκειται για πολιτικές δολοφονίες που διέταξε το Κίεβο για να εξαλείψει τους συνεργάτες και να υπονομεύσει τα σχέδια πολιτικής ολοκλήρωσης της Μόσχας, υπάρχουν και κάποιοι που αναφέρουν ότι ίσως σε κάποιες περιπτώσεις να πρόκειται για εκδηλώσεις ανταγωνισμού για την εξουσία ή για επίλυση επιχειρηματικών διαφορών.

  • Εκτός από πολιτικός, ο Κοβάλεφ συμμετείχε επίσης ενεργά στις αγροτικές επιχειρήσεις για τις οποίες φημίζεται η νότια Ουκρανία, διαδραματίζοντας σύμφωνα με πληροφορίες  βασικό ρόλο στη διευθέτηση των αποστολών ουκρανικών σιτηρών στη Ρωσία μετά την εισβολή. 

Ο Κοβάλεφ συνάντησε τον ανώτατο αξιωματούχο του Κρεμλίνου Σεργκέι Κιριγιένκο, ο οποίος επιβλέπει τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη, τον Ιούνιο, μετά την οποία ανάρτησε στο Facebook: “Η Ρωσία είναι εδώ σοβαρά και για πάντα!”

  • Δύο εβδομάδες αργότερα, επέζησε βομβιστικής επίθεσης στο αυτοκίνητό του.

Ίσως η πιο εντυπωσιακή απόπειρα δολοφονίας μέχρι στιγμής,  έλαβε χώρα στις αρχές Αυγούστου, όταν ο διορισμένος από τη Μόσχα επικεφαλής της περιφέρειας Χερσώνας Βλαντιμίρ Σάλντο — το αφεντικό του Κοβάλεφ — δηλητηριάστηκε.

Ο Σάλντο, 66 ετών, πρώην δήμαρχος της Χερσώνας και τοπικός επιχειρηματίας, μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Μόσχας αφού φέρεται να έφαγε ένα γεύμα που είχε ετοιμάσει ένας νέος μάγειρας και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είπε ότι μπορεί να είχε καταπιεί νευροτοξικό παράγοντα.

Παρά τις αναφορές  ότι η υγεία του Σάλντο είχε «σημαντικά» βελτιωθεί, έκτοτε δεν έχει εμφανιστεί δημόσια.

  • Την επομένη της δηλητηρίασης του Σάλντο, ένας άλλος αξιωματούχος του Κρεμλίνου στην περιοχή της Χερσώνας, ο Βιτάλι Γκουρα, πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε έξω από το σπίτι του.

Και, καθώς η Ουκρανία ενίσχυε τις προετοιμασίες για την αντεπίθεση στη Χερσώνα, ο διορισμένος από τη Μόσχα αναπληρωτής επικεφαλής εσωτερικής πολιτικής για την περιοχή της Χερσώνας, Ιγκόρ Τέλεγκιν, επέζησε από έκρηξη βόμβας στο αυτοκίνητό του.

Ενώ οι περισσότερες επιθέσεις που καταγράφονται από το WarTranslated – φαίνεται να έχουν λάβει χώρα στην περιοχή Χερσώνας, άλλες περιοχές της κατεχόμενης Ουκρανίας έχουν επίσης γίνει μάρτυρες μιας σειράς δολοφονιών.

Στην κατεχόμενη περιοχή Ζαπορίζια πριν 15 μέρες, ο αστυνομικός  Αλεξάνερ Κολεσνικοφ Alexander Kolesnikov πέθανε αφού τραυματίστηκε σε έκρηξη στην πόλη Μπερντιάνσκ και ο Ιβάν Σούσκο,   ο διορισμένος από τη Ρωσία αρχηγός της πόλης Μχαϊλιβκα σκοτώθηκε από έκρηξη στο αυτοκίνητό του.

Ο Όλεγκ Σοστάκ, συνεργάτης των Ρώσων, τραυματίστηκε σοβαρά σε επίθεση στη Μελιτόπολη νωρίτερα αυτό το μήνα.

Ο Γεβγένι Γιουνάκοφ,  ο διορισμένος από τη Ρωσία αρχηγός μιας μικρής πόλης στην περιοχή του Χαρκόβου, στη βορειοανατολική Ουκρανία, σκοτώθηκε από παγιδευμένο αυτοκίνητο τον περασμένο μήνα.

Ενώ οι τοπικές αρχές που έχουν εγκατασταθεί από τη Ρωσία έχουν κατηγορήσει την Ουκρανία για τις περισσότερες από αυτές τις δολοφονίες, το Κίεβο ούτε επιβεβαίωσε ούτε αρνήθηκε τη συμμετοχή του.

Ο εξόριστος δήμαρχος της Μελιτόπολης Ιβάν Φεντόροφ δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι οι Ουκρανοί που συνεργάζονται με τη Μόσχα «θα λογοδοτήσουν» και ότι «το κυνήγι συνεργατών που προετοιμάζονται για το ψευδοδημοψήφισμα έχει αρχίσει».

  • Οι Ουκρανοί δήλωσαν ότι περίπου 1.150 άτομα σε όλη τη χώρα ερευνώνται επί του παρόντος για προδοσία ή συνεργασία με τη Ρωσία. 

Οι επιθέσεις «είναι μια προειδοποίηση για τους ανθρώπους που συνεργάζονται με τη Ρωσία», δήλωσε ο Κονσταντίν Σκορκίν,  ειδικός στην πολιτική της ανατολικής Ουκρανίας στο Carnegie Endowment for International Peace.

Ένα αποτέλεσμα των δολοφονιών είναι ότι η Ρωσία είναι πιθανό να αντιμετωπίσει ελλείψεις προσωπικού για πολιτικούς και διοικητικούς ρόλους στις κατεχόμενες περιοχές, σύμφωνα με ειδικούς.

Και υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποιοι αξιωματούχοι έχουν ήδη φύγει για ασφαλέστερες περιοχές.

 

 

 

Με πληροφορίες από The New Voice of Ukraine,  The Moscow Times

 

Η ανεξάρτητη ρώσικη εφημερίδα Novaïa Gazeta έκλεισε οριστικά: Ο διευθυντής της Μουράτοφ είχε τιμήσει τον Γκορμπατσόφ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: