Ορατή πλέον μία ήττα της Ρωσίας εάν οι δυτικοί διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και δεν υποκύψουν στον ενεργειακό εκβιασμό του Κρεμλίνου

FILE PHOTO: Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν σε συνεδρίαση με το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας, δυο μέρες πριν την εισβολή στην Ουκρανία. EPA, ALEXEI NIKOLSKY, KREMLIN POOL, SPUTNIK




H απομάκρυνση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων από πόλεις στην ανατολική Ουκρανία σηματοδοτεί την τελευταία οπισθοδρόμηση για τη δυσοίωνη εισβολή της Μόσχας, γράφει η βρετανική εφημερίδα Telegraph, σε κύριο άρθρο της.

Σημειώνει:

Μία κεραυνοβόλος αντεπίθεση στην Περιφέρεια Χάρκοβο οδήγησε στην ανακατάληψη τριών πόλεων και περισσότερων από 20 οικισμών και στην κατάσχεση μεγάλων ποσοτήτων όπλων που εγκαταλείφθηκαν πίσω από φυγάδες Ρώσους στρατιώτες. Ήταν άλλη μία απόδειξη της έλλειψης ανδρείας του εισβολέα.

Αυτό που αρχικά υποτίθεται ότι θα ήταν η ταχεία κατάληψη της πρωτεύουσας της Ουκρανίας, του Κιέβου, και η επιβολή μιας κυβέρνησης-μαριονέτας πιστής στο Κρεμλίνο, έχει γίνει ένας εφιαλτικός πόλεμος φθοράς για τον Βλαντιμίρ Πούτιν (Vladimir Putin).

Το γεγονός παραμένει, ωστόσο, ότι η Ρωσία εξακολουθεί να κατέχει το 20% του εδάφους της Ουκρανίας και η εξώθηση των στρατευμάτων της εξ ολοκλήρου είναι ένα άλλο θέμα.

Πολλά εξαρτώνται τώρα από το πώς θα απαντήσει ο Πρόεδρος Putin. Μια άμεση αντίδραση ήταν να χτυπηθούν οι παροχές νερού και ηλεκτρικού ρεύματος με πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από τη Μαύρη Θάλασσα, βυθίζοντας την πόλη του Χάρκοβο στο σκοτάδι, μια άνανδρη πράξη που στοχεύει πολίτες, επειδή ο στρατός έχει αποδειχθεί τόσο αδύναμος.

Οι εθνικιστές στη Ρωσία φέρονται να είναι εξαγριωμένοι με την ταπείνωση, αλλά το εάν αυτό εκδηλώνεται με πολιτική πίεση στον Putin μένει να φανεί. Ο κίνδυνος είναι ότι ο Ρώσος Πρόεδρος, προκειμένου να κατευνάσει τους σκληροπυρηνικούς, συνεχίζει τον πόλεμο με ακόμη μεγαλύτερη βαναυσότητα από πριν.

Διατηρεί επίσης την ικανότητα να κλείνει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου από το οποίο εξαρτώνται πολλές δυτικές χώρες. Με την Ουκρανία να συνεχίζει να λαμβάνει κρίσιμες προμήθειες όπλων από το ΝΑΤΟ, το Κρεμλίνο θα θέλει οι Ευρωπαίοι να υποφέρουν, ακόμη και εάν αυτό σημαίνει ότι θα πλήξει τα δικά του έσοδα.

Χώρες όπως η Γερμανία που είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες σε τέτοιες τακτικές θα πρέπει να διατηρήσουν την ψυχραιμία και την αποφασιστικότητά τους τον ερχόμενο χειμώνα και να δώσουν στην Ουκρανία την υποστήριξη που της αξίζει για το θάρρος της.

ΠΗΓΗ: TelegraphΚύριο άρθρο – Τίτλος: If the West holds its nerve, Putin could be heading towards defeat – Υπότιτλος: Ukraine’s army is pushing back the Russian invaders, but countries such as Germany must not now give in to the Kremlin’s energy blackmail

Το Εβραϊκό Κράτος συνεχίζει να “προκαλεί” τον Ερντογάν: Μεγάλη στρατιωτική άσκηση Κύπρου και Ισραήλ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: