Επικίνδυνη η επαφή με θαλάσσια ανεμώνη, εκκρίνει τοξίνη που μπορεί να επιφέρει εγκαύματα: Αυξημένη πιθανότητα για αλλεργικό σοκ, λέει βιολόγος του ΕΛΚΕΘΕ

Θαλάσσια ανεμώνη σε αμμώδη βυθό. Photk screen shot via youtube, Io. Pantazis




Ασχημη κατάληξη είχε προ ημερών η εξόρμηση μιας οικογένειας σε παραλία του Ναυπλίου. Συγκεκριμένα, το παιδί της οικογένειας μπήκε στα ρηχά για να κολυμπήσει και το τσίμπησε μία θαλάσσια ανεμώνη.

Όπως ανέφερε το Mega, το παιδί πονούσε αρκετά με αποτέλεσμα να μείνει στο νοσοκομείο για μερικές μέρες. «Οι θαλάσσιες ανεμώνες είναι μακρινοί συγγενείς των μεδουσών.

«Πρόκειται για ζώα που μοιάζουν με φυτά και τα οποία μοιάζουν με μέδουσες αναποδογυρισμένες κατά κάποιον τρόπο. Είναι προσκολλημένες στον βυθό. Η ζωή τους είναι πάνω στα βράχια μόνιμα. Μετακινούνται με πολύ αργές κινήσεις και ρυθμούς», ανέφερε στο Mega η Eμμανουέλα Βουτσινά, θαλάσσιος βιολόγος ΕΛΚΕΘΕ.

«Όταν πάμε για κολύμβηση, ουσιαστικά μπαίνουμε εμείς σε ένα περιβάλλον που δεν μας ανήκει. Οπότε θα πρέπει να εξοικειωθούμε με την φύση. Αυτό που βλέπω από τις εικόνες, οι δυσάρεστες αυτές συναντήσεις με τα παιδιά έγιναν σε ρηχά νερά», συμπλήρωσε. Για την προσοχή που πρέπει να δίνουμε σε αυτά τα θαλάσσια ζώα η κυρία Βουτσινά τόνισε:

«Σε οργανωμένες παράλιες καλό θα ήταν να υπάρχουν οι ναυαγοσώστες, τα υλικά για την παροχή πρώτων βοηθειών. Δεν μπορούμε να τις αποφύγουμε, είναι το σπίτι τους, θα μπορούσε να μπει μια σήμανση αλλά, για τέτοιο ερεθισμό, φαίνεται πως τα παιδιά κάθονταν για ώρα με το βάρος τους πάνω στην ανεμώνη.

»Σίγουρα μπορούν να δοθούν οδηγίες, αλλά καλό θα είναι να είμαστε λίγο περίεργοι και προσεκτικοί και να μπαίνουμε με μάσκα. Ό,τι δεν γνωρίζουμε να προσέχουμε. Οι ανεμώνες που ζουν σε αυτή την περιοχή αν τις αγγίξουμε με την παλάμη δεν θα προκαλέσουν ερεθισμό».




Η κυρία Βουτσινά μίλησε για τις θαλάσσιες ανεμώνες και στο ΕΡΤNews, στην εκπομπή NEWSROOM τονίζοντας ότι «είναι επικίνδυνη η επαφή με τις θαλάσσιες ανεμώνες, γιατί εκκρίνουν οξύ που μπορεί να επιφέρει εγκαύματα».

Επίσης η κ. Βουτσινά είπε πως σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχει και η περίπτωση αλλεργικού σοκ οπότε πρέπει να απευθυνθούμε στο πλησιέστερο νοσοκομείο.

«Στις δικές μας θάλασσες μπορούμε να τις συναντήσουμε πιο συχνά και στα ρηχά νερά. Στα βραχάκια μπορούμε να συναντήσουμε εκείνη που λέμε την ντομάτα της θάλασσας που είναι ξεκάθαρα κόκκινη και την βλέπουμε στα βραχάκια, η οποία δεν αποτελεί κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, δεν είναι επικίνδυνη για τον άνθρωπο και η πιο κοινή και που βρίσκουμε ρηχά είναι εκείνη που λέμε ανεμώνη που έχει πάρα πολλά κίτρινα κίτρινα πλοκάμια με άκρες που είναι μοβ» υπογράμμισε η κ. Βουτσινά.

Τέλος σημείωσε ό,τι το κάθε είδος παράγει όχι ένα οξύ, αλλά μια τοξίνη και για να το «εξουδετερώσουμε χρειάζεται διαφορετική αντιμετώπιση. Ένα πρόσφατο πρωτόκολλο πρώτων βοηθειών προβλέπει να απομακρύνουμε με μια κάρτα με κάτι, χωρίς να αγγίξουμε και χωρίς να ξύσουμε την περιοχή τα απομεινάρια από τα πλοκάμια, να ξεπλύνουμε με θαλασσινό νερό και προβλέπεται πάγος».

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: