Όλοι στο Λονδίνο και ο Ερντογάν μόνος στο Central Park: Ο… ψωρίλης που θεωρεί ότι είναι ο supreme leader του πλανήτη

Ο Ερντογάν σε πάρκο της Νέας Υόρκης. Στα δεξιά του ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ Feridun Sinirlioğlu, στα αριστερά ο πρέσβης της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον Murat Mercan. Φωτογραφία: Α.Α.




Ενώ πολλοί παγκόσμιοι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου των ΗΠΑ Μπάιντεν, βρίσκονται στο Λονδίνο για την κηδεία της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται στις ΗΠΑ.

Σε κείμενο που υπογράφει ο Murat Yetkin στον ιστότοπο yetkinreport.com σημειώνονται οι λόγοι οι οποίοι καταδεικνύουν και το τρομακτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η Τουρκία αλλά και όλος ο κόσμος με τον πρόεδρο της Τουρκίας που δυστυχώς βρίσκεται σε ένα δικό του παράλληλο σύμπαν.

Αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο:

Η κηδεία της εκλιπούσας βασίλισσας Ελισάβετ Β’ του Ηνωμένου Βασιλείου θα τελεστεί στο Λονδίνο στις 19 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τα πρακτορεία ειδήσεων, περίπου 500 υψηλόβαθμοι πολιτικοί από διάφορες χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων πολλών που έχουν λόγο στην παγκόσμια πολιτική θα είναι εκεί για να αποτίσουν φόρο τιμής.

Οι πρόεδροι της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας, οι βασιλιάδες, οι βασίλισσες και οι κυβερνητικοί ηγέτες όλων των ευρωπαϊκών χωρών που κυβερνώνται από κοινοβουλευτική μοναρχία, της Ισπανίας, της Ολλανδίας, της Σουηδίας, της Νορβηγίας, της Δανίας και του Βελγίου βρίσκονται ήδη στο Λονδίνο. Το ίδιο και ο αυτοκράτορας Ναρουχίτο της Ιαπωνίας. Αν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα φιλοξενήσει τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ που θα ξεκινήσει στις 19 Σεπτεμβρίου, πέταξε στο Λονδίνο την προηγούμενη μέρα για να μην παραβιάσει τον ταξιδιωτικό περιορισμό που επέβαλε η βρετανική κυβέρνηση.

Ωστόσο, η Τουρκία εκπροσωπείται σε υπουργικό επίπεδο από τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Γιατί ο πρόεδρος Ερντογάν δεν παρευρίσκεται στην κηδεία;

Ανησυχείτε για την απώλεια της φήμης;

Η βρετανική κυβέρνηση ζήτησε από τους ηγέτες να μην έρθουν με επίσημα αεροπλάνα, επίσημα οχήματα, στρατούς σωματοφυλάκων και πολυπληθείς αντιπροσωπείες για να τους συνοδεύσουν λόγω του αναμενόμενου μεγάλου αριθμού παρευρισκομένων στην κηδεία. Οι αρχηγοί θα πάνε μαζί στην περιοχή της τελετής με λεωφορείο.

Αυτός είναι ο λόγος που ο Ερντογάν δεν παρευρίσκεται στην κηδεία της Βασίλισσας μιας χώρας με την οποία η Τουρκία έχει στρατηγικές σχέσεις, συμπεριλαμβανομένης της αμυντικής βιομηχανίας, σε μια εκδήλωση στην οποία συμμετέχουν πολλοί παγκόσμιοι ηγέτες;

Αυτές τις μέρες, κάνουμε τις τελευταίες προετοιμασίες για ένα βιβλίο που έγραψα για τον πρώην πρόεδρο της Τουρκίας Τουργκούτ Οζάλ. Νομίζω ότι τόσο ο Οζάλ όσο και ο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ που έχουν σημαδέψει την πολιτική της Τουρκίας στις δεκαετίες του ’70, του ’80 και του ’90 θα ήθελαν να πάνε στο Λονδίνο μόνο και μόνο για να είναι σε αυτό το λεωφορείο με τους άλλους ηγέτες.

Είναι ντροπή για τον Ερντογάν να αντιμετωπίζεται το ίδιο με άλλους ηγέτες στο Λονδίνο, χωρίς κομβόι, σωματοφύλακες και αντιπροσωπείες;

Το ερώτημα είναι θεμιτό γιατί, παρόλο που ο πρόεδρός μας είχε προαναγγείλει ότι θα παρευρεθεί στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή που πραγματοποιήθηκε στη Γλασκώβη πέρυσι, δεν το έκανε με το σκεπτικό ότι δεν δόθηκε άδεια στους πολυπληθείς συνοδούς και σωματοφύλακές του.

Το να είσαι στο ίδιο επίπεδο με άλλους ηγέτες δεν ταιριάζει με την εικόνα του «παγκόσμιου ηγέτη» που έχουν εκφράσει οι θαυμαστές του; Ή μήπως υπήρχε κάποιο άλλο κυβερνητικό καθήκον κάπου αλλού που έχει μεγαλύτερη στρατηγική σημασία για τα συμφέροντα της Τουρκίας;

Όχι στο Λονδίνο, μόνο στη Νέα Υόρκη

Ο πρόεδρος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, πέταξε από τη Σύνοδο Κορυφής της Σαγκάης στο Ουζμπεκιστάν στη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Άλλοι ηγέτες που θα συμμετάσχουν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ δεν βρίσκονται ακόμη στη Νέα Υόρκη. Οι περισσότεροι από αυτούς βρίσκονται στο Λονδίνο. Αλλά ο πρόεδρός μας είναι στη Νέα Υόρκη.

Οι εικόνες και τα βίντεο του να περπατά στο γνωστό Central Park της Νέας Υόρκης νωρίς το πρωί της 18ης Σεπτεμβρίου μοιράζονται οι προεδρικοί λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όλη μέρα. Τον συνοδεύουν ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ Feridun Sinirlioğlu και ο πρέσβης της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον Murat Mercan. Είναι μόνος μεταφορικά, με την έννοια ότι δεν είναι με άλλους αρχηγούς κρατών.

Ποιους θα συναντήσει μέχρι να ολοκληρώσουν τα καθήκοντά τους οι ηγέτες άλλων κρατών στο Λονδίνο και να μετακομίσουν στη Νέα Υόρκη; Πρόκειται να συναντηθεί με «εκπροσώπους τουρκικών οργανώσεων» συμπεριλαμβανομένου του Ιδρύματος TÜRKEN που συνδέεται με το Ίδρυμα Ensar και εκπροσώπων εβραϊκών οργανώσεων. Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν και εκπρόσωποι της εβραϊκής κοινότητας στην Τουρκία. Δημοσιογράφοι που κλήθηκαν στο αεροπλάνο του Ερντογάν υπογραμμίζουν ότι ο Ερντογάν θα συναντηθεί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Γιαίρ Λαπίντ. Άλλωστε, το Ισραήλ εκπροσωπείται από τον Πρόεδρο Isaac Herzog στο Λονδίνο.

Η συμβολή του Σαρίφ στην εικόνα του «παγκόσμιου ηγέτη»

Ο Πρόεδρος Ερντογάν βρίσκεται υπό την επιρροή της ρητορικής του «παγκόσμιου ηγέτη» που παράγει το στενό περιβάλλον του και τα μέσα ενημέρωσης, των οποίων η ύπαρξη είναι συνδεδεμένη με αυτόν.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε αμέσως η φωτογραφία του Ερντογάν με τους ηγέτες που συμμετείχαν στη Σύνοδο Κορυφής της Σαγκάης στη Σαμαρκάνδη (ιδιαίτερα τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν) να τον ακούνε με προσοχή, με τη λεζάντα «τα μάτια του κόσμου είναι στραμμένα στον Ερντογάν». Η φωτογραφία ήταν εντυπωσιακή, αλλά σύντομα φάνηκε ότι ήταν μια εικόνα μιας μικρής στιγμής. Ο Ερντογάν το είχε ήδη αναφέρει στο δρόμο από τη Σαμαρκάνδη προς τη Νέα Υόρκη χωρίς να το υπερβάλλει. Το ίδιο βράδυ, ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Σεχμπάζ Σαρίφ δημοσίευσε στον λογαριασμό της κυβέρνησης στο Twitter μια πόζα μιας ομάδας ηγετών της Σαγκάης, μεταξύ των οποίων ο Ερντογάν και ο Πούτιν, ενώ τον άκουγε, με τη λεζάντα «Τα μάτια του κόσμου είναι στραμμένα στο Πακιστάν».

Η πακιστανική κυβέρνηση διέδωσε αυτή τη φωτογραφία του Ερντογάν και του Πούτιν καθώς «τα μάτια του κόσμου είναι στραμμένα στο Πακιστάν».

Ωστόσο, λειτουργεί για πολλούς υποστηρικτές του Ερντογάν. είναι μουσική στα αυτιά τους. Μπορεί και ο Ερντογάν να σκέφτεται έτσι.

Θα συμφωνήσει ο Μπάιντεν σε μια συνάντηση;

Αλλά υπάρχει κάτι άλλο που περιμένει ο Ερντογάν στη Νέα Υόρκη. Παρά την πολλή προσπάθεια πέρυσι, μια συνάντηση με τον Μπάιντεν δεν μπόρεσε να κανονιστεί παρά το γεγονός ότι βρισκόταν πολλές φορές στις ΗΠΑ. Ο λόγος ήταν το ξέσπασμα του Covid-19. Δεν υπάρχουν περιορισμοί για τον Covid-19 φέτος. Κατά τη γνώμη μου, μετά από αυτό το σημείο, δεν έχει μεγάλη διαφορά εάν ο Μπάιντεν συνομιλεί με τον Ερντογάν όπως έκανε στις συνόδους κορυφής του ΝΑΤΟ ή ακόμη και αν αποδέχεται μια συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο στην Ουάσιγκτον. Αλλά ο Ερντογάν προφανώς πιστεύει ότι ακόμη και μια φωτογραφία με τον Μπάιντεν θα βοηθήσει στην οικονομική κρίση.

Θα βοηθούσε αν ο Ερντογάν είχε παραστεί στην τελετή στο Λονδίνο; Δεν είμαι σίγουρος ούτε γι’ αυτό, αλλά ας δούμε αν ο Μπάιντεν θα συμπεριλάβει τον Ερντογάν στη λίστα των ηγετών που θέλουν να συναντηθούν μαζί του στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ κατά την επιστροφή του από το Λονδίνο.

Εάν το κάνει, είμαι βέβαιος ότι οι παρασιτικές δομές γύρω από τον Ερντογάν θα προσπαθήσουν να το συνδέσουν με τη φωτογραφία της Σαμαρκάνδης και να το περιστρέψουν με τη λεζάντα «Έπρεπε να συναντηθεί μαζί του». Αλλά να σας υπενθυμίσουμε ότι έχουν περάσει δύο χρόνια από τότε που γίνονται προσπάθειες να κανονιστεί συνάντηση με τον Μπάιντεν.

Όπως είπα, κατά τη γνώμη μου, δεν έχει σημασία αυτή τη στιγμή αν θα συναντηθεί με τον Μπάιντεν, του οποίου η πολιτική προτεραιότητα είναι να βγει από τις εκλογές για το Κογκρέσο στις 8 Νοεμβρίου με τη μικρότερη ζημιά. Φαίνεται όμως ότι είναι θέμα του Ερντογάν.

Με πληροφορίες απο yetkinreport.com // Murat Yetkin

Οικονομικά μέτρα κατά της Τουρκίας ζητούν οι Γερμανοί Πράσινοι μετά τη συμμετοχή Ερντογάν στη SCO – Νάχαμε να λέγαμε SPD-CSU

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: