Ο Ερντογάν δεν θα συναντηθεί με τον κ. Μητσοτάκη, λέει ο Μεβλούτ: Ψεύδεται για το σύστημα άμυνας της Κύπρου από το Ισραήλ

FILE PHOTO: Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ομιλεί σε μέλη του ΑΚΡ. Φωτογραφία υπουργείο Εξωτερικών




Ο ισλαμιστής υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφέρθηκε στις σχέσεις με την Ελλάδα και απέκλεισε οποιαδήποτε συνάντηση στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης (ΓΣ) των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) την άλλη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη.

Επίσης ισχυρίστηκε -κατι που δεν ισχύει- ότι το Ισραήλ δεν θα πουλήσει στην Κύπρο το σύστημα αεράμυνας που διαθέτει. Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Κύπρου η συμφωνία έχει υπογραφεί.

Απαντώντας σε ερωτήσεις Τούρκων διπλωματικών συντακτών τόνισε:

«Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες συναντήσεις. Δεν υπάρχει καμία πρωτοβουλία. Η κύρια δυσφορία της Ελλάδας είναι ότι η Τουρκία είναι πολύ σημαντικός παράγοντας τον τελευταίο καιρό”.

Πρόσθεσε ότι: “Πρώτον, υπογράψαμε τη Συμφωνία Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας με τη Λιβύη. Στη συνέχεια καθορίσαμε τα δυτικά όρια της υφαλοκρηπίδας μας. Εδώ και ενάμιση χρόνο έχει μπει κανένα πλοίο. Ούτε πλοία της Ελλάδας, των Ε/Κ ή τρίτων χωρών. Προσπάθησαν να εισέλθουν 9 φορές. Εμποδίσαμε όλες αυτές τις απόπειρες με διπλωματικές προσπάθειες και μέτρα επί τόπου.

Από την άλλη, η Τουρκία έχει γίνει μια πολύ δημοφιλής χώρα με τα βήματα που έχει κάνει παντού στα Βαλκάνια, ιδιαίτερα στην Ουκρανία και τον Καύκασο. Έχει γίνει μια χώρα όπου όλοι στρέφουν το πρόσωπό τους”.

“Ως αποτέλεσμα, ισχυρίστηκε, “η διεθνής προβολή και επιτυχία της Τουρκίας τρελαίνει την Ελλάδα. Επιπλέον, η Ελλάδα θέλει να προκαλέσει την Τουρκία με παρενοχλήσεις και κλειδώματα. Επιπλέον, η Ελλάδα θίγει συνεχώς ζητήματα όπως η μη συμμετοχή της Τουρκίας στις κυρώσεις και μη έλευση τουριστών στην Τουρκία. Προφανώς έχουν ενοχληθεί πολύ. Κάνουν φτηνούς υπολογισμούς. Σε αυτό αποδίδουμε τα βήματα που κάνει η Ελλάδα».

Ο Τσαβούσογλου κλήθηκε να σχολιάσει την απάντηση του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κυριάκου Μητσοτάκη στον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ότι «τους περιμένουμε με το φως της ημέρας»

«Δεν χρειάζεται καν να απαντήσουμε σε αυτά τα λόγια. Εμείς αποφασίζουμε πότε και πού θα πάμε», ισχυρίστηκε με στόμφο.

Σχετικά με την επιστολή που έστειλε η Άγκυρα στους διεθνείς οργανισμούς για να καταγγείλει (δήθεν) την Ελλάδα, ο Τσαβούσογλου είπε:

«Δεν είναι η πρώτη φορά που έχουμε στείλει τέτοιες επιστολές. Έχουμε στείλει τέτοιες επιστολές και στο παρελθόν. Έχουμε στείλει πολλές επιστολές στα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, κράτη μέλη της ΕΕ και χώρες μέλη του ΝΑΤΟ -ακόμη και για τις ανοησίες σχετικά με το Καστελόριζο και το χάρτη της Σεβίλλης- ως απάντηση στην ελληνική προπαγάνδα και τις μαξιμαλιστικές της αξιώσεις».

Στη συνέχεια ρωτήθηκε: “Έχουμε δει ειδήσεις που αναφέρουν ότι στέλνεται ρωσικό πετρέλαιο στην ΕΕ μέσω Ελλάδας. Ποια είναι η στάση της Τουρκίας σε αυτό το θέμα, την ώρα που η Ελλάδα επικρίνει την Τουρκία γι΄αυτό;”

Απάντησε ως εξής:

«Η τυπική ελληνική υποκρισία. Αφενός παραπονιέται για την Τουρκία σε κάθε συνάντηση ότι δεν συμμετέχει στις κυρώσεις και αφετέρου βοηθά στην παράκαμψη αυτών των κυρώσεων. Το έχουμε ήδη αποκαλύψει.

Το εκφράζουμε σε κάθε πλατφόρμα. Μιλάμε ξεκάθαρα, λέμε ότι δεν θα συμμετάσχουμε στις κυρώσεις, αλλά λέμε και ότι δεν θα επιτρέψουμε να παρακαμφθούν οι κυρώσεις εις βάρος μας. Αλλά από τη μια η Ελλάδα μιλάει έτσι, από την άλλη λειτουργεί ως μέσο παράκαμψης των κυρώσεων».

Ερώτηση: Οι αμερικανικές βάσεις έφτασαν τις 9 στην Ελλάδα. Επίσης, αναφέρεται ότι τοποθετήθηκε από το Ισραήλ στην “Ε/Κ Διοίκηση Νότιας Κύπρου” (όπως αποκάλεσαν την Κυπριακή Δημοκρατία) ένα σύστημα ανίχνευσης, ένα σύστημα αεράμυνας…

Τσαβούσογλου: «Αυτό είναι εντελώς ψευδές. Το Ισραήλ το αρνήθηκε».

Αναφερόμενος στα αμερικανικά F-16 που επιθυμεί να αγοράσει η χώρα του, o Tούρκος υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι:

«Δεν υπάρχουν προβλήματα σε πολιτικό ή τεχνικό επίπεδο για τα F-16. Δεν υπάρχει δηλαδή πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των στρατιωτών μας. Τονίζεται και υπογραμμίζεται ότι τα F-16 που θα δοθούν στην Τουρκία είναι σημαντικά και για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ».

Άλλη μία χυδαία κατηγορία από τον Μεβλούτ: Η Ελλάδα χρησιμοποιείται από την Αμερική εναντίον της Τουρκίας, ισχυρίστηκε…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: