Για γέλια και για κλάματα: Διώκονται Τούρκοι χρήστες social media για βίντεο που τους δείχνουν να κρύβουν τα λεφτά τους απ’ τον Ερντογάν! [video]

Στιγμιότυπο από ένα από τα εκατοντάδες βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δείχνουν Τούρκους πολίτες να κρύβουν τα χρήματά τους απ’ τον Τούρκο πρόεδρο. Photo via Twitter




Η Γενική Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης ξεκίνησε έρευνα σε χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που ανέβασαν βίντεο στα οποία κρύβουν τα χρήματά τους από τον Τούρκο πρόεδρο, έγραψε σήμερα η εφημερίδα Cumhuriyet.

Χρήστες του Twitter και του TikTok στην Τουρκία έχουν δημοσιεύσει εκατοντάδες τέτοια βίντεο τις τελευταίες ημέρες, δείχνοντας τους εαυτούς τους να προσπαθούν να κρύψουν τα μετρητά τους καθώς εμφανίζεται η εικόνα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που τους καλεί να αποσύρουν «τον χρυσό και το ξένο συνάλλαγμα» από το « κάτω από τα μαξιλάρια τους»….

Τα λόγια του Ερντογάν είναι απόσπασμα από μια ομιλία στην οποία προέτρεψε τους πολίτες να καταθέσουν τις αποταμιεύσεις τους σε τράπεζες σε μια προσπάθεια να στηρίξουν την προβληματική τουρκική λίρα.

Οι χρήστες του Διαδικτύου που δημοσίευσαν τα βίντεο βρίσκονται υπό έρευνα για «προσβολή του προέδρου», σύμφωνα με την Cumhuriyet, η οποία ανέφερε ότι η αστυνομία έλαβε εντολή να εντοπίσει και να συλλάβει τους υπόπτους.

Η παραβίαση του άρθρου 299 του Τουρκικού Ποινικού Κώδικα (TCK) σχετικά με την εξύβριση του προέδρου επισύρει ποινή φυλάκισης από ένα έως τέσσερα χρόνια.

  • Δεκάδες χιλιάδες έχουν κατηγορηθεί και καταδικαστεί για το αδίκημα της εξύβρισης του Ερντογάν από το 2014, όταν από πρωθυπουργός έγινε πρόεδρος.

Συνολικά έχουν ξεκινήσει 160.169 έρευνες για εξύβριση του προέδρου από το 2014, με συνολικά 35.507 υποθέσεις, εκ των οποίων οι 12.881 κατέληξαν σε καταδίκες.

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία έχει εκτιναχθεί στα υψηλότερα επίπεδα από τη δεκαετία του 1990, αφού η κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια στα τέλη του περασμένου έτους και έκτοτε αρνήθηκε να τα αυξήσει. Η αύξηση των τιμών και η έλλειψη εμπιστοσύνης στην κυβερνητική πολιτική οδήγησαν σε απότομη υποτίμηση της λίρας.

Ο Ερντογάν διατηρεί μια ανορθόδοξη νομισματική πολιτική σύμφωνα με την οποία τα χαμηλότερα επιτόκια θα μειώσουν τον πληθωρισμό και θα ενισχύσουν τις ροές κεφαλαίων, σε αντίθεση με την άποψη ότι οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο έχουν αυστηροποιήσει τη νομισματική πολιτική για να αντιμετωπίσουν τις επιταχυνόμενες αυξήσεις των τιμών.

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: