Φθινοπωρινή ισημερία: Από σήμερα στις 4 και κάτι τα ξημερώματα, το φθινόπωρο ξεκίνησε επίσημα

Σύννεφα στην πόλη του Ναυπλίου και πτώση της θερμοκρασίας. ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ




Από τις 4:04, λίγο πριν το χάραμα της Παρασκευής 23 Σεπτεμβρίου άρχισε και τυπικά το φθινόπωρο καθώς σήμερα συμβαίνει η φθινοπωρινή ισημερία στο βόρειο ημισφαίριο, όπου φυσικά ανήκει και η Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή, στο νότιο ημισφαίριο, καλωσορίζουν την Άνοιξη.

Σύμφωνα με τους αστρονόμους, η θέση του Ήλιου είναι αυτή που καθορίζει τις ισημερίες. Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια μίας ισημερίας, ο Ήλιος διασχίζει τον ουράνιο ισημερινό, περνώντας από το νότιο ημισφαίριο του πλανήτη μας προς το βόρειο. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο Ήλιος βρίσκεται σε κατακόρυφη θέση σε σχέση με τον ισημερινό, το κέντρο του ηλιακού δίσκου βρίσκεται ίσο χρονικό διάστημα πάνω και κάτω από τον ορίζοντα κάθε τόπου.

Στην φθινοπωρινή ισημερία, η νύχτα και η ημέρα έχουν σχεδόν την ίδια διάρκεια. Στη συνέχεια, στο βόρειο ημισφαίριο η ημέρα θα μικραίνει και η νύχτα θα μεγαλώνει, ώσπου πιά η τελευταία θα φθάσει στο ζενίθ της στο χειμερινό ηλιοστάσιο του Δεκεμβρίου.

την πραγματικότητα, στην Αθήνα η «ισότητα» ημέρας και νύχτας θα συμβεί λίγες ημέρες αργότερα, καθώς την ίδια την ημέρα της φθινοπωρινής ισημερίας η ίση ημέρα-νύχτα συμβαίνει μόνο στους τόπους που βρίσκονται ακριβώς πάνω στον γήινο ισημερινό. Στις άλλες περιοχές πάνω ή κάτω από τον ισημερινό, αυτό συμβαίνει μερικές ημέρες πριν ή μετά από την ισημερία. Έτσι, στην Αθήνα, η οποία βρίσκεται περίπου 38 μοίρες βόρεια του Ισημερινού, η ισότητα στη διάρκεια ημέρας και νύχτας συμβαίνει περίπου μετά από τέσσερις ημέρες.

Τόσο οι ισημερίες, όσο και τα ηλιοστάσια, συμβαίνουν δύο φορές τον χρόνο και σηματοδοτούν την έναρξη των εποχών του έτους. Από τα αρχαία χρόνια, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, τέτοια φαινόμενα γιορτάζονταν από τους λαούς, που τους απέδιδαν μυθικές σημασίες.

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: