Έντονη ανησυχία της Γαλλίας ότι η Τουρκία θα “σπάσει” τις κυρώσεις κατά της Μόσχας: Στο μενού και οι απειλές κατά της Ελλάδας

Η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Καθρίν Κολονά με τον Τούρκο ομόλογό της Μεβλουτ Τσαβούσογλου. Φωτογραφία υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας




Στο επίκεντρο της συνάντησης της υπουργού Εξωτερικών, Καθρίν Κολονά (Catherine Colonna) με Τούρκους αξιωματούχους, «συζητήθηκε έντονα» το θέμα του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς η Τουρκία προσπαθεί να καθιερωθεί ως «μετριοπαθής παίκτης, βασικός διαπραγματευτής», αναφέρει η εφημερίδα Liberation (κείμενο Blandine Lavignon).

Σημειώνει την πρόταση το περασμένο Σάββατο, του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdogan)  για τουρκική μεσολάβηση για την επίλυση της κρίσης στον ουκρανικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στη Ζαπορίζια.

Από γαλλικής πλευράς, εκτιμάται, ότι «η Τουρκία πρέπει να ενθαρρυνθεί σε αυτήν την κατεύθυνση και να διασφαλιστεί, ότι θα παραμείνει συνεπής με τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών», όπως δήλωσε η Υπουργός στον Τύπο, το πρωί της Δευτέρας, ιδιαίτερα ενθαρρύνοντάς τη, όπως σημειώνεται, να συμφωνήσει με την πολιτική των ευρωπαϊκών κυρώσεων έναντι της Μόσχας, ένα κρίσιμο σημείο στις συζητήσεις της Δευτέρας μεταξύ της Catherine Colonna και του Μεβλούτ Τσαβούσολγου (Mevlüt Çavusoglu).

Υπογραμμίζεται η ανησυχία της Catherine Colonna, ότι η Τουρκία θα γίνει ένας τρόπος για τη Ρωσία να παρακάμψει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις, το οποίο οι Ευρωπαίοι θέλουν να αποφύγουν πάση θυσία.

Σημειώνεται επίσης, ότι σύμφωνα με γαλλική διπλωματική πηγή, στόχος είναι να διασφαλιστεί με τις τουρκικές αρχές, ότι σύντομα θα τεθεί σε εφαρμογή αυξημένη επαγρύπνηση για αυτό το θέμα, χρησιμοποιώντας αποτρεπτικά νομοθετικά μέσα.

Δεδομένου, όπως αναφέρεται, ότι Τούρκοι όπως και Ρώσοι οικονομικοί παράγοντες, θα μπορούσαν να δελεαστούν από τα κέρδη που διαφαίνονται με μια τέτοια καταστρατήγηση. Επισημαίνεται η αύξηση κατά 50%, σε σύγκριση με πέρυσι, των τουρκικών εξαγωγών στη Ρωσία, μεταξύ Μαΐου και Ιουλίου.

Επισημαίνεται, ότι στο μενού της συνάντησης ήταν και οι εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, οι οποίες, όπως σημειώνεται, έχουν ξαναρχίσει εδώ και αρκετές εβδομάδες και το Σάββατο σημαδεύτηκαν από κλιμάκωση, με τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, τη στιγμή που οι ηγέτες των δύο χωρών μαστίζονται από εσωτερικές δυσκολίες.

Κατά τον δημοσιογραφο, η Γαλλία, απέναντι σε αυτό το ακανθώδες ζήτημα, επιθυμεί να παρουσιάσει μια στάση δύναμης ισορροπίας.

Συζητήθηκαν επίσης και άλλα θέματα, όπως το «αιώνιο» ζήτημα της διαδικασίας ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το πρόβλημα του μεταναστευτικού ζητήματος, το οποίο εκμεταλλεύεται τακτικά η Άγκυρα για να επηρεάσει τις σχέσεις της με τις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και το πρόσφατο ζήτημα της ένταξης  Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ως προς το οποίο η Τουρκία ετοιμάζεται να ακολουθήσει..

Επίσης, το «φλέγον» συριακό ζήτημα ήταν και αυτό αντικείμενο διπλωματικών ανταλλαγών, τη στιγμή που η Άγκυρα ενδεχομένως να εξετάζει  αλλαγή της στάσης της έναντι του καθεστώτος της Δαμασκού, μια ομαλοποίηση που το Παρίσι θέλει να αποφύγει πάση θυσία, καθώς συνεχίζει να τάσσεται εναντίον οποιασδήποτε  ομαλοποίησης με το συριακό καθεστώς, χωρίς πολιτική μετάβαση.

Τέλος σημειώνεται, ότι η κα Colonna μετέβη στην Κωνσταντινούπολη για να συναντήσει φορείς της τουρκικής κοινωνίας των πολιτών, σε ένα πλαίσιο αυξημένης καταστολής των δραστηριοτήτων τους από το τουρκικό καθεστώς. Στη συνέχεια μετέβη στην Ελλάδα.

ΠΗΓΗ: Liberation, Blandine Lavignon -En Turquie, le «contournement» des sanctions au cœur des discussions entre Paris et Ankara

Οι ευρωπαϊκές αμφισημίες του Μακρόν: Θέλει ή ΔΕΝ θέλει τον Ερντογάν στην “ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα” (EPC);

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: