Οι ευρωπαϊκές αμφισημίες του Μακρόν: Θέλει ή ΔΕΝ θέλει τον Ερντογάν στην “ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα” (EPC);

France’s President Emmanuel Macron arrives to address media on the energy crisis via video link, at the Elysee presidential palace in Paris, France, 05 September 2022. EPA, LUDOVIC MARIN, POOL




Άρθρο με υπογραφή του Jean-Dominique Merchet στην εφημερίδα L’OPINION εντοπίζει “ασάφειες” σχετικά με τη συμμετοχή ή μη της Τουρκίας καθώς και άλλων χωρών στην αποκαλούμενη “ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα” (EPC).

Πρόκειται για την ιδέα που λάνσαρε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν “ως εναλλακτική της συνεχούς διεύρυνσης της ΕΕ”, η οποία, υπό τη μορφή ενός “ευέλικτου σχήματος” κατά τα πρότυπα μιας G7 ή μιας G20, αναμένεται να συνέλθει για πρώτη φορά στην Πράγα τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Τίτλος του κειμένου: “Τουρκία: Οι ευρωπαϊκές αμφισημίες του Emmanuel Macron” (“Turquie: les ambiguïtés européennes d’Emmanuel Macron”)

Για το Ελιζέ, έχει η Τουρκία τη θέση της στη μελλοντική Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα (EPC) που επιθυμεί ο Emmanuel Macron; Το θέμα είναι περίπλοκο.

Εάν η συμμετοχή της Ουκρανίας θεωρείται δεδομένη, αυτή της Τουρκίας φαίνεται να δημιουργεί προβλήματα στη γαλλική διπλωματία, η οποία διατηρεί μια ορισμένη ασάφεια επί του θέματος. Μια αμφισημία την οποία δεν ήρε ο πρόεδρος Macron, κατά τη μακροσκελή ομιλία του, την περασμένη Πέμπτη, ενώπιον των Γάλλων πρέσβεων.

«Η Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα θα επιτρέψει να συνέλθουμε μεταξύ μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και Βρετανών, Νορβηγών, Ελβετών, κρατών των Δυτικών Βαλκανίων, Ουκρανών κ.λπ. Το ζήτημα της Τουρκίας τίθεται από πολλά άλλα μέλη, θα συζητηθεί και η Γαλλία δεν έχει να θέσει βέτο» ανέφερε αρχικά ο αρχηγός του γαλλικού κράτους.

Πρόσθεσε ότι με την EPC «πρώτα απ’ όλα θα σταματήσουμε την αυξανόμενη επιρροή που μπορεί να έχει η Ρωσία ή η Τουρκία στα Δυτικά Βαλκάνια». Από τη μία, λοιπόν, κανένα βέτο στην είσοδο της Τουρκίας. Από την άλλη πλευρά, ένας από τους στόχους είναι να «σταματήσει η ανάμιξή [της]».

Τι να συμπεράνει κανείς από αυτή την «ασυνέπεια», κατά τα λόγια ενός διπλωμάτη; Στο Quai d’Orsay μιλούν για μια «ρευστή κατάσταση» που αξίζει να «σταθεροποιηθεί».

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το θέμα τέθηκε από την Υπουργό Εξωτερικών, Καθρίν Κολονά (Catherine Colonna), κατά την επίσκεψή της στην Τουρκία τη Δευτέρα (την Τρίτη πάει στην Ελλάδα). Εναπόκειται στην επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας «να ελέγξει αν συμφωνούμε για το περιεχόμενο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και να καταλάβει πώς προσεγγίζει το θέμα η Τουρκία».

Θέλει η Άγκυρα να λάβει μέρος στην EPC; «Ναι», απάντησε ξεκάθαρα ο Ali Onaner, ο πρέσβης της Τουρκίας στη Γαλλία, όταν ρωτήθηκε από την εφημερίδα. «Θέλουμε να δώσουμε χρήσιμο και θετικό περιεχόμενο σε αυτόν τον μηχανισμό, αλλά δεν θα πρέπει να είναι εναλλακτική στην υποψηφιότητά μας στην ΕΕ ή χώρος αναμονής δεύτερης κατηγορίας», προσέθεσε.

Από την τουρκική πλευρά, εκφράζονται φόβοι για «ελληνικό και κυπριακό εκβιασμό» εντός της ΕΕ, που θα εμπόδιζε την πρόσκληση της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα.

Ωστόσο, η Γαλλία βρίσκεται πολύ κοντά στην Ελλάδα, την οποία θεωρεί «στρατηγικό εταίρο», ενώ οι σχέσεις με την Άγκυρα δεν ήταν πολύ ήρεμες τα τελευταία χρόνια. Εξ ου και η μεγάλη επιφυλακτικότητα του Παρισιού σε αυτό το θέμα. Πόσο μάλλον που πολλές απόψεις συγκρούονται εντός της γαλλικής διοίκησης.

Για κάποιους «αν η Τουρκία δεν γίνει δεκτή στην EPC, αυτό θα είναι ένα δώρο προς τον Πούτιν (Poutin)».

Για άλλους, «στην EPC υπάρχει πολιτική και πρέπει να συμφωνήσουμε για τις δημοκρατικές αξίες», κάτι που δεν θα συνέβαινε με την Άγκυρα. Δεν σκοπεύει η Γαλλία να επικεντρωθεί τώρα στο «δημοκρατικό ζήτημα» όπως είπε η υπουργός Catherine Colonna στους διπλωμάτες την περασμένη Παρασκευή; διερωτάται το δημοσίευμα.

ΠΗΓΗ: Le Opinion – “Turquie: les ambiguïtés européennes d’Emmanuel Macron”

Σχετικά με το ίδιο θέμα, σημερινό άρθρο του Philippe Ricard στην εφημερίδα LE MONDE αναφέρει ότι οι 27 διστάζουν να συσχετίσουν την Άγκυρα με αυτό το προσφιλές στον Emmanuel Macron σχέδιο, δηλαδή την Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα, που έχει σαν στόχο να διευρύνει τη διαβούλευση με χώρες που δεν είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Τίτλος: “Το σχέδιο για μια ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα προσκρούει στην περίπτωση της Τουρκίας”(“Le projet de communauté politique européenne bute sur le cas de la Turquie”).

Το θέμα συζητήθηκε στο περιθώριο της επίσκεψης της επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, Catherine Colonna, κατά τη διάρκεια συναντήσεων τη Δευτέρα στην Άγκυρα με τον Τούρκο πρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών του Mevlüt Çavusoglu.

Η κα Colonna μίλησε για το θέμα, στην Αθήνα, με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, του οποίου οι σχέσεις με την Τουρκία βιώνουν νέα ένταση στο Αιγαίο -σημειώνει το δημοσίευμα.

Στην πραγματικότητα, το Παρίσι, όπως και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, είναι απρόθυμο να συνδέσει την Τουρκία με αυτή την «ομάδα κατά του Πούτιν» («club anti-Poutine»), όπως το αποκαλεί ένας ειδικός.

Σχεδιασμένη πάνω από όλα να καλωσορίσει την Ουκρανία στην «ευρωπαϊκή οικογένεια», σύντομα επτά μήνες μετά το ξέσπασμα της ρωσικής εισβολής, η πολιτική κοινότητα θα επιδιώξει να αγκυροβολήσει τις υποψήφιες χώρες στην ΕΕ, χωρίς να επισπεύσει την πλήρη ένταξη τους με την προϋπόθεση ότι συμμερίζονται τις δημοκρατικές αξίες των 27.

Ωστόσο, οι σχέσεις με την Τουρκία έχουν επιδεινωθεί καθώς ο ισλαμο-συντηρητικός ηγέτης Erdogan έχει εδραιώσει την εξουσία του μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος το 2016. Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις στην ΕΕ που ξεκίνησαν το 2005 με την Άγκυρα έχουν στην πραγματικότητα παγώσει.

«Από το αποτυχημένο πραξικόπημα, ο Ταγίπ Ερντογάν (Erdogan) βρίσκεται σε πλήρη παρέκκλιση και θα φαινόταν ασυνάρτητο να προσκληθεί εάν η πολιτική κοινότητα πρέπει να αποτελείται από δημοκρατικές χώρες που μοιράζονται τις ίδιες αξίες», υπογραμμίζει ο Sébastien Maillard, διευθυντής του Ινστιτούτου Jacques Delors.

«Θα μπορούσε να συμφωνηθεί ότι η Τουρκία δεν θα προσκληθεί όσο οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις παραμένουν παγωμένες», προτείνει.

Η υπόθεση μπορεί να μην αρέσει στους Τούρκους αξιωματούχους.

«Δεν μπορεί κανείς να φανταστεί τη δημιουργία της πολιτικής κοινότητας χωρίς την Τουρκία. Εάν τα κράτη μέλη ήθελαν να ασκήσουν βέτο, αυτό το σχέδιο θα καθίστατο νεκρό εν τη γενέσει του», δήλωσε στη Le Monde ο Ali Onaner, πρέσβης της Τουρκίας στο Παρίσι.

«Η Τουρκία είναι πλήρως έτοιμη να γίνει μέλος αυτής της κοινότητας, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι δεν αποτελεί εναλλακτική στην υποψηφιότητά της για την ΕΕ», συνεχίζει, φοβούμενος ωστόσο ένα ενδεχόμενο βέτο από την Κύπρο, της οποίας η Τουρκία έχει καταλάβει το βόρειο τμήμα εδώ και σχεδόν πέντε δεκαετίες -αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα.

ΠΗΓΗ: Le Monde – “Le projet de communauté politique européenne bute sur le cas de la Turquie”

Χαμός για Άγκυρα και Μόσχα: Ο λιμένας είναι ο νέος διαμετακομιστικός στρατιωτικός κόμβος του ΝΑΤΟ, τεράστια η αξία της Αλεξανδρούπολης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: