Εφυγε για να μείνει; Σενάρια για μελλοντική επιστροφή Μπόρις Τζόνσον με συμμάχους πιστούς Τόρις και την επιρροή στα ΜΜΕ

FILE PHOTO: Ο Μπόρις Τζόνσον. EPA, WILL OLIVER




Δεν έχει φύγει ακόμα και ήδη, μιλάμε για την επιστροφή του. Ο Μπόρις Τζόνσον, ο άνθρωπος που δεν έχασε ποτέ εκλογές από το 1997, δύο φορές δήμαρχος του Λονδίνου που συγκέντρωσε τη μεγαλύτερη πλειοψηφία των Τόρις τα τελευταία τριάντα χρόνια, έπεσε τελικά από τη χαλαρότητά του έναντι της σεξουαλικής παρενόχλησης μέσα στην ομάδα του. Θα έχει το δικαίωμα επιστροφής;

Από τα πρώτα λεπτά του διορισμού της, η νέα πρωθυπουργός, Λιζ Τρας, τον ευχαρίστησε, αυτόν τον «φίλο» που «πέτυχε το Brexit», «τσάκισε τον Τζέρεμι Κόρμπιν» και «στάθηκε στο ύψος του Βλαντιμίρ Πούτιν». Όμως, παρά τους επαίνους εκείνης που τον στήριξε μέχρι τέλους, ο Τζόνσον δεν θα έπρεπε να βρει θέση στη νέα κυβέρνηση, για την οποία επιπλέον θα μπορούσε να γίνει πραγματικός πονοκέφαλος.

Βασικές θέσεις

Διότι, ακόμα κι αν φύγει από την Ντάουνινγκ Στριτ 10, ο πρώην αρχηγός των Συντηρητικών παραμένει προς το παρόν μέλος της Βουλής των Κοινοτήτων. Θα μπορέσει να ασκήσει την επιρροή του από τα έδρανα της Συνέλευσης, όπου βρίσκεται ήδη η Τερέζα Μέι, την οποία ο ίδιος είχε κατεβάσει καλώντας το Συντηρητικό Κόμμα να συσπειρωθεί πίσω του και το σχέδιο του «σκληρού Brexit» το 2019. Ο υπουργικός κώδικας του απαγορεύει να ασκεί πίεση στην κυβέρνηση για τα επόμενα δύο χρόνια, αλλά αυτό χωρίς να ληφθεί υπόψη η επιρροή του στα μέσα ενημέρωσης. Χωρίς την ιδιότητα πλέον του αρχηγού της κυβέρνησης, ένας Μπόρις Τζόνσον που μπορεί να πει αυτό που θέλει στις εφημερίδες και στις πολλαπλές πλατφόρμες που έχει στη διάθεσή του, θα είναι ο εφιάλτης των μελλοντικών υπουργών εάν αποφασίσει να αντιταχθεί στα σχέδιά τους. Έχει ήδη διαβεβαιώσει ότι θα συμβαδίσει με τη Λιζ Τρας, αλλά δεν θα δίσταζε να είναι επικριτικός σε θέματα όπως η Ουκρανία, στόχους περιφερειακής ανάπτυξης ή ουδετερότητας άνθρακα.

Το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο: ο Τζον Μέιτζορ, ο οποίος ανέλαβε από τη Μάργκαρετ Θάτσερ το 1990, πλήρωσε επίσης το βάρος αυτής της λεπτής αλλαγής εξουσίας, παρενοχλούμενος από τις παρεμβάσεις στα μέσα ενημέρωσης της προκατόχου του. Ανυπομονώντας λοιπόν να προσελκύσει τη θετική ενέργεια του ελεύθερου “ηλεκτρονίου” Τζόνσον, η ομάδα του Λιζ Τρας ετοιμάζεται να κρατήσει ορισμένα ονόματα της “φυλής” του σε βασικές θέσεις, ιδίως τον φιλο-Brexit Jacob Rees-Mogg και την Υπουργό Πολιτισμού Nadine Dorries.

Πολύ προσοδοφόρα κατάσταση

Ωστόσο, η μακροζωία του Μπόρις Τζόνσον ως βουλευτής δεν είναι εξασφαλισμένη και θα μπορούσε να επιλέξει να φύγει για να ξεφύγει από την κοινοβουλευτική έρευνα που επικρέμαται πάνω από το μέλλον του. O στόχος είναι να διαπιστωθεί εάν είπε ψέματα στο Κοινοβούλιο λέγοντας ότι δεν γνώριζε τα πάρτι που διοργανώθηκαν στα γραφεία του εν μέσω πανδημίας. Εάν παραμείνει και κριθεί ένοχος, αντιμετωπίζει την αναστολή από τη συμμετοχή του στη Βουλή των Κοινοτήτων, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκλογές στην εκλογική του περιφέρεια του Uxbridge, όπου η πλειοψηφία των 7.000 ψήφων του παραμένει εύθραυστη. Οι σύμμαχοί του, οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση αυτό το καλοκαίρι για να τον διατηρήσουν στην εξουσία, προσπαθούν να δυσφημήσουν την έρευνα, ενώ άλλοι σχεδιάζουν να οργανώσουν μια ψηφοφορία δυσπιστίας στην Τραςς το συντομότερο δυνατό.

Εν τω μεταξύ, όπως πολλοί άλλοι πριν από αυτόν, ο Μπόρις Τζόνσον θα εκμεταλλευτεί την πολύ προσοδοφόρα ιδιότητα του πρώην πρωθυπουργού για να αποπληρώσει τα χρέη που προέκυψαν τα τελευταία τρία χρόνια. Θα μπορέσει να συνεχίσει την καριέρα του στα μέσα ενημέρωσης, και γιατί όχι, την εβδομαδιαία στήλη του με 275.000 λίρες (319.000 ευρώ) ετησίως στην Daily Telegraph. Σίγουρα θα του προσφερθούν ευκαιρίες διαλέξεων σε όλο τον κόσμο – ο Τόνι Μπλερ είχε γίνει έτσι ένας από τους πιο ακριβοπληρωμένους ομιλητές στον κόσμο λίγους μήνες μετά την παραίτησή του, όταν ο Ντέιβιντ Κάμερον κέρδισε 10 εκατομμύρια λίρες για δύο χρόνια μερικής απασχόλησης ως ιδιώτης σύμβουλος. Στόχος παραμένει ωστόσο, σύμφωνα με τους κοντινούς του, να μην κλείσουν πόρτες και κυρίως όχι αυτές της εξουσίας. Πράγματι, κατά την τελευταία του ομιλία στη Βουλή, ο Μπόρις Τζόνσον ολοκλήρωσε τον αποχαιρετισμό του με τη διάσημη γραμμή Terminator: «Hasta la vista, μωρό μου». Θα τα πούμε προσεχώς, λοιπόν.

Με πληροφορίες από liberation.fr
Ελλάδα Αθήνα 

Πρωθυπουργός μειωμένων προσδοκιών η Τρας: Μόνο 1 στους 7 Βρετανούς την αναμένουν καλύτερη του Τζόνσον

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: