Ας επιστρατεύσει όσους θέλει ο Πούτιν: Δεν μπορεί ούτε να τους εκπαιδεύσει ούτε να τους εξοπλίσει * Οι γνώμες των αναλυτών [videos]

FILE PHOTO: Στιγμιότυπο από την μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στη Μόσχα. EPA, MAXIM SHIPENKOV




Μπορεί να έκανε αίσθηση η επιστράτευση που κήρυξε χθες ο Πούτινστη Ρωσία – η πρώτη στην ιστορία μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο – μπορεί να ακούγεται μεγάλος ο αριθμός των 300.000 εφέδρων που αφορά, ωστόσο, οι αναλυτές είναι κατηγορηματικοί:

Ο ηγέτης του Κρεμλίνου μπορεί να καλέσει στα όπλα όσους θέλει, ακόμη κι όλους όσους διαθέτει η χώρα. Ομως, η κίνηση είναι καταδικασμένη γιατί απλούστατα δεν μπορεί ούτε να τους εκπαιδεύσει ούτε να τους υποστηρίξει στα μέτωπα της Ουκρανίας.

Το αποτέλεσμα της επιστράτευσης αυτής επίσης  δεν θα φανεί πριν από την παρέλευση μηνών και το πιο πιθανό είναι να υπονομευθεί από τα χρόνια προβλήματα οργάνωσης της αλυσίδας διοίκησης, τροφοδοσίας και εκπαίδευσης που μαστίζουν τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

Ο αριθμός των 300.000 μισθοφόρων μπορεί να φαίνεται σημαντικός συγκρινόμενος με την δύναμη των 220.000 Ρώσων στρατιωτών – περιλαμβανομένων των αντικαταστάσεων – που στάλθηκαν στο ουκρανικό μέτωπο από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του James Rand, αναλυτή του βρετανικού Janes.

Δυτικοί παρατηρητές σημειώνουν ότι η απόσταση ανάμεσα στην εξαγγελία της Μόσχας και την εφαρμογή στο πεδίο της μάχης είναι μεγάλη.

«Καμία επιστράτευση δεν είναι εφικτή από την μία ημέρα στην άλλη», διαβεβαιώνει ο James Rand και αναφέρεται στο ανελαστικό διάστημα των τριών μηνών ανάμεσα στην έκδοση της διαταγής και την αποστολή του εκπαιδευμένου στρατιώτη στην μάχη.

  • «Θα πάρει μήνες για να φανεί κάποια αλλαγή, αν υπάρξει αλλαγή», επιβεβαιώνει ο Christopher Miller, ειδικός για θέματα Ρωσίας του Ινστιτούτου Ερευνας για τις Διεθνείς Σχέσεις (FPRI) της Φιλαδέλφειας.

«Αυτό που έχουμε μάθει μέχρι σήμερα για τις στρατιωτικές εφεδρείες της Ρωσίας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα υπάρξουν δυσκολίες στην επιστράτευση και την εκπαίδευση, καθώς και στην ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στο μέτωπο με τον απαραίτητο εξοπλισμό».

 

Η εκπαίδευση ενός στρατιώτη στην μάχη, μια περίπλοκη ιστορία, κυρίως για τον ρωσικό στρατό

 

Από τις πρώτες ημέρες του πολέμου, ο πρώην σοβιετικός στρατός έδειξε μεγάλες δυσκολίες συντονισμού μεταξύ των μονάδων και των διαφορετικών όπλων (Στρατός Ξηράς, Αεροπορία, Πολεμικό Ναυτικό), καθώς και οργάνωσης και ανάπτυξης της βασικής επιμελητειακής υποστήριξης για την διεξαγωγή των μαχών.

  • Το ίδιο ισχύει για την κυκλοφορία των διαταγών του γενικού επιτελείου προς το μέτωπο ή για την μετάβαση των πληροφοριών από το μέτωπο προς το επιτελείο.

Κατά συνέπεια, η κινητοποίηση 300.000 ανδρών υποχρεώνει τον ρωσικό στρατό να αφιερώσει τεράστιες προσπάθειες στους τομείς αυτούς.

Ορισμένοι παρατηρητές εκτιμούν ότι οι έφεδροι μπορούν να σταλούν γρήγορα για να συμπληρώσουν τις μονάδες που έχουν μερικώς καταστραφεί και για να εκτελέσουν απλές αποστολές όπως η οδήγηση φορτηγών ή η επάνδρωση περιπόλων παρακολούθησης.

Αντίθετα, η εκπαίδευση ενός στρατιώτη -και η διασφάλιση του φρονήματός του – στην μάχη είναι μια άλλη πολύ πιο περίπλοκη ιστορία. Κυρίως αν ο εξοπλισμός του είναι ο στοιχειώδης.

«Δεν υπάρχει επάρκεια χειμερινών στολών, ιατρικού εξοπλισμού και μερίδων φαγητού», λέει ο James Rand.

Και η στελέχωση των δυνάμεων φαίνεται ανεπαρκής: «πώς θα επιστρατεύσουν αξιωματικούς και υπαξιωματικούς για την δύναμη αυτή;», αναρωτιέται επιμένοντας σε ορισμένες απαραίτητες ειδικότητες όπως είναι τα μέλη μονάδων αναγνώρισης ή οι πυροβολητές.

  • Στην πραγματικότητα, η επιστράτευση που κηρύχθηκε χθες μάλλον τονίζει την βούληση για την αύξηση της στρατιωτικής δύναμης παρά για την θεραπεία αδυναμιών.

«Ο ρωσικός στρατός ηττήθηκε στρατιωτικά», γράφει ο Γάλλος στρατιωτικός ιστορικός Cédric Mas στο Twitter. «Όμως η Ρωσία διαθέτει μεγαλύτερο στρατηγικό και δημογραφικό βάθος από τη Ουκρανία και υπολογίζει να νικήσει κατά βάρος».

«Ο ρωσικός στρατός δεν είναι επί του παρόντος εξοπλισμένος για να αναπτύξει γρήγορα και αποτελεσματικά 300.000 εφέδρους», δηλώνει ο Alex Lord, ειδικός για την Ευρώπη και την Ευρασία στην εταιρεία στρατηγικής ανάλυσης Sibylline στο Λονδίνο.

Η Ρωσία αγωνίζεται ήδη να εξοπλίσει αποτελεσματικά τις επαγγελματικές της δυνάμεις στην Ουκρανία, μετά από σημαντικές απώλειες εξοπλισμού κατά τη διάρκεια του πολέμου», είπε.

Η πρόσφατη ουκρανική επίθεση, κατά την οποία το Κίεβο ανακατέλαβε χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα εδάφους, είχε σημαντικό αντίκτυπο.

Αλλά ακόμα κι αν είχαν όλο τον εξοπλισμό, τα όπλα και τα κίνητρα που χρειάζονται, θα ήταν αδύνατο να εκπαιδευτούν γρήγορα 300.000 στρατιώτες για μάχη, λένε οι ειδικοί.

Ο Μαρκ Χέρτλινγκ, πρώην στρατηγός του αμερικανικού στρατού και αναλυτής του CNN, είπε ότι είχε δει από πρώτο χέρι πόσο κακή θα μπορούσε να είναι η ρωσική εκπαίδευση κατά τη διάρκεια επισκέψεων στη χώρα.

«Ήταν απαίσια… στοιχειώδεις πρώτες βοήθειες, πολύ λίγες προσομοιώσεις για την εξοικονόμηση πόρων και… το πιο σημαντικό… φρικτή ηγεσία», έγραψε ο Χέρτλινγκ στο Twitter.

«Ούτε οι επιπλέον αξιωματικοί ούτε οι απαραίτητες εγκαταστάσεις για μια μαζική κινητοποίηση υπάρχουν τώρα στη Ρωσία», λέει ο Τρεντ Τελένκο, πρώην ελεγκτής ποιοτικού ελέγχου για την Υπηρεσία Διαχείρισης Αμυντικών Συμβάσεων των ΗΠΑ, ο οποίος έχει ειδικευθεί στην ρωσική επιμελητεία.

Ο Τελένκο σημειώνει ότι τα στρατεύματα που θα συγκροτηθούν με την επιστράτευση  πιθανότατα θα είναι απλώς τα τελευταία θύματα στον πόλεμο του Πούτιν.

«Η Ρωσία μπορεί να συντάξει σώματα. Δεν μπορεί να τους εκπαιδεύσει, να εξοπλίσει και, το σημαντικότερο, να τους οδηγήσει γρήγορα.

“Ανεκπαίδευτα κύματα 20 έως 50 ατόμων με επιθετικά τουφέκια AK και χωρίς ασυρμάτους, θα καταρρεύσουν στην πρώτη ουκρανική επίθεση πυροβολικού ή τεθωρακισμένων”, κατέληξε.

Νεκροί, τραυματίες, λιποτάκτες

 

Εδώ και μία δεκαπενταετία, η Μόσχα περιόρισε τον χρόνο της στρατιωτικής θητείας στον έναν χρόνο και έριξε το βάρος στην συγκρότηση ενός κατά 80% επαγγελματικού στρατού. Η πραγματικότητα απέχει πολύ.

  • Οι κληρωτοί, σύμφωνα με τον ρωσικό νόμο, δεν είναι προορισμένοι για να σταλούν στο μέτωπο. Όμως το ρωσικό γενικό επιτελείο παράβλεψε τον νόμο και έφθασε μέχρι να αποσπά -κάτω από μικρότερη ή μεγαλύτερη πίεση – στην Ουκρανία την υπογραφή συμβολαίων από κληρωτούς που έγιναν από την μία ημέρα στην άλλη επαγγελματίες στρατιώτες, τουλάχιστον σε διοικητικό επίπεδο.

Σήμερα, αυτοί οι στρατιώτες είναι εγκλωβισμένοι από την διαταγή του Κρεμλίνου.

«Το διάταγμα του Πούτιν απαγορεύει εξ ορισμού σε οποιονδήποτε να φύγει», δηλώνει ο ιστορικός Chris Owen, ο οποίος κάνει την εκτίμηση ότι ένας από τους στόχους της επιστράτευσης είναι «να σταματήσει η αποσάθρωση του ρωσικού στρατού, είτε πρόκειται για νεκρούς, για τραυματίες, για τραυματισμένους ψυχικά και λιποτάκτες».

  • «Σύμφωνα με τα στοιχεία, η αποτελεσματικότητα στην μάχη καταρρέει αρκετά γρήγορα, έπειτα από 140 έως 180 ημέρες. Πολλοί σήμερα πολεμούν στο μέτωπο εδώ και 200 ημέρες», λέει.

Μόνο από στρατιωτικής πλευράς της σύρραξης, η ανακοίνωση του Βλαντίμιρ Πούτιν φέρνει λιγότερες βεβαιότητες και δημιουργεί περισσότερα ερωτηματικά. Και ένα σαφώς θα βαρύνει στην ζυγαριά: κάθε ημέρα που περνά φέρνει τους στρατιώτες πιο κοντά στην τρομερή δριμύτητα του χειμώνα.

Οι επιθετικές επιχειρήσεις θα εξελίσσονται σε αργή κίνηση. Τα δύο στρατόπεδα θα ακινητοποιηθούν επί εβδομάδες μέχρι το λιώσιμο των πάγων τον Φεβρουάριο-Μάρτιο», λέει ο Chris Owen.

«Δεν είναι κακή στιγμή για αντικαταστάσεις», προσθέτει θεωρώντας ότι ο Πούτιν θα μπορέσει να ξεκουράσει και να αναδιοργανώσει τον εξαντλημένο σήμερα στρατό του κατά την διάρκεια της περιόδου του μεγάλου κρύου.

«Οι Ουκρανοί έχουν μία καλή ευκαιρία να ανακτήσουν επιπλέον εδάφη τις επόμενες εβδομάδες στο Ντονμπάς και στον νότο», εκτιμά ο Chris Miller.

Μπορούν να αναπληρωθούν αυτές οι απώλειες;

Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου νωρίτερα αυτή την εβδομάδα είπε ότι η ανάλυση από δυτικούς εμπειρογνώμονες και την ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών βρήκε ότι η Ρωσία είχε χάσει το 50% έως 90% της δύναμής της σε ορισμένες μονάδες  και τεράστιες ποσότητες τεθωρακισμένων.

Και αυτό έρχεται να προστεθεί στις απίστευτες απώλειες εξοπλισμού κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Ο ιστότοπος πληροφοριών ανοιχτού κώδικα Oryx, χρησιμοποιώντας μόνο απώλειες που επιβεβαιώθηκαν από φωτογραφικά ή βίντεο, βρήκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν χάσει περισσότερα από 6.300 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων 1.168 τανκς, από την έναρξη των μαχών.

«Στην πράξη, δεν έχουν αρκετό σύγχρονο εξοπλισμό… για τόσα νέα στρατεύματα», είπε ο Jakub Janovsky, στρατιωτικός αναλυτής που συνεισφέρει στο blog Oryx.

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ/CNN

Αν ο Πούτιν τολμήσει: Αντίο… στον Στόλο Μαύρης Θάλασσας και στις βάσεις της Κριμαίας: Πρώην διοικητής US Army στην Ευρώπη [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: