Αν ο Πούτιν τολμήσει: Αντίο… στον Στόλο Μαύρης Θάλασσας και στις βάσεις της Κριμαίας: Πρώην διοικητής US Army στην Ευρώπη [videos]

FILE PHOTO: Παρατηρητές και αναλυτές λένε πως ο μεγάλος εφιάλτης του Πούτιν είναι ενδεχόμενο “μεγάλο πλήγμα” στον Στόλο της Μαύρης Θάλασσας. Screenshot via YouTube




Η Αμερική θα ανταποδώσει με «ένα καταστροφικό χτύπημα» κατά του ρωσικού στρατού εάν ο Βλαντιμίρ Πούτιν χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα  στην Ουκρανία, προειδοποίησε ο πρώην διοικητής του στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ευρώπη, σε συνέντευξή του στην βρετανική εφημερίδα Daily Mail. 

Ο απόστρατος αντιστράτηγος Μπεν Χότζες δήλωσε σήμερα ότι οποιαδήποτε απάντηση από την Αμερική «μπορεί να μην είναι πυρηνική», αλλά προειδοποίησε ότι εάν ο Πούτιν χρησιμοποιήσει  πυρηνικά στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν «να καταστρέψουν τον στόλο της Μαύρης Θάλασσας ή τις ρωσικές βάσεις στην Κριμαία».

Τα σχόλιά του έρχονται αφότου ο Ρώσος πρόεδρος προκάλεσε σοκ σε όλο τον κόσμο, καθώς ανακοίνωσε τη «μερική κινητοποίηση» των εφεδρικών στρατιωτικών δυνάμεών του για να συνεχίσει τη δολοφονική εισβολή του στην Ουκρανία .

Και σε μια ανατριχιαστική προειδοποίηση που απευθύνεται καθαρά στους ηγέτες της Δύσης και του ΝΑΤΟ , ο Πούτιν απείλησε με χρήση πυρηνικών όπλων.

«Εάν υπάρχει απειλή για την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας και για την προστασία του λαού μας, σίγουρα θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα  – και δεν μπλοφάρω», πρόσθεσε στη συνέχεια κατά την τηλεοπτική του ομιλία προς τον ρωσικό λαό.

  • Ο στρατηγός Χότζες, ο οποίος διοικούσε τον αμερικανικό στρατό στην Ευρώπη μεταξύ 2014 και 2018, τόνισε ότι η «πιθανότητα» ο Πούτιν να διατάξει πυρηνικό χτύπημα στην Ουκρανία ήταν «πολύ απίθανη».

Ωστόσο, είπε ότι η χρήση οποιουδήποτε στρατηγικού όπλου μαζικής καταστροφής θα αντιμετωπιστεί με ταχεία και σοβαρή αντίδραση από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

  • «Γνωρίζει [ο Πούτιν] ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να απαντήσουν εάν η Ρωσία χρησιμοποιήσει πυρηνικό όπλο», είπε ο στρατηγός Χότζες στη MailOnline.

«Η απάντηση των ΗΠΑ μπορεί να μην είναι πυρηνική…αλλά θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ένα καταστροφικό χτύπημα που θα μπορούσε, για παράδειγμα, να καταστρέψει τον στόλο της Μαύρης Θάλασσας ή να καταστρέψει τις ρωσικές βάσεις στην Κριμαία.

«Έτσι, νομίζω ότι ο Πρόεδρος Πούτιν και οι γύρω του θα είναι απρόθυμοι να σύρουν τις ΗΠΑ απευθείας στη σύγκρουση».

Οι πιθανές περιοχές επίθεσης για τις ΗΠΑ, εάν η Ρωσία εξαπολύσει πυρηνική επίθεση, θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν το λιμάνι της Σεβαστούπολης στη δυτική ακτή της Κριμαίας, το οποίο έχει καταληφθεί από τις δυνάμεις του Κρεμλίνου από την προσάρτηση της χερσονήσου το 2014.

  • Ανήσυχη, η Μόσχα έχει ήδη μεταφέρει μερικά από τα επιθετικά υποβρύχια κλάσης Kilo από τη χερσόνησο της Κριμαίας στη νότια Ρωσία λόγω των φόβων ότι θα χτυπηθούν από ουκρανικά πυρά μεγάλης εμβέλειας, σύμφωνα με βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Σε καθημερινή ενημέρωση χθες Τρίτη, το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου είπε ότι αυτά τα υποβρύχια έχουν μεταφερθεί «σχεδόν σίγουρα» στο Κράι Κρασνοντάρ στην ηπειρωτική Ρωσία, αντί για ναυτική βάση στη Σεβαστούπολη στη χερσόνησο της Κριμαίας.

Η κίνηση έρχεται καθώς ο Πούτιν αντιμετωπίζει την πιθανή κατάρρευση της αποκαλούμενης «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» του μετά από μια εκπληκτική ουκρανική αντεπίθεση την περασμένη εβδομάδα που οδήγησε τις ρωσικές δυνάμεις στα βορειοδυτικά να απωθούνται από τα ουκρανικά σύνορα.

Με σοβαρά προβλήματα ανθρώπινου δυναμικού και κρίσιμη έλλειψη στρατιωτικού εξοπλισμού, ο Πούτιν ενίσχυσε την επίθεσή του στην Ουκρανία, ανακοινώνοντας τη «μερική κινητοποίηση» 300.000 εφέδρων – για πρώτη φορά στη Ρωσία μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο – και δημοψηφίσματα σε κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας να τους κάνει μέρος της Ρωσίας.

Λέγοντας ότι η ανάπτυξη των στρατευμάτων από τον Πούτιν στην Ουκρανία δεν είχε κανένα «ουσιαστικό αποτέλεσμα», ο πρώην αρχηγός του αμερικανικού στρατού στην Ευρώπη ανέφερε ότι είναι «πολύ νωρίς να πούμε» πώς θα αντιδράσει ο ρωσικός λαός.

«Δεν πιστεύω ότι πάρα πολλοί από αυτούς θα ξεγελαστούν από τον πααραλογισμό, ούτε προβλέπω ότι πολλοί θα ανταποκριθούν», είπε στη MailOnline.

  • Είπε ότι θα περάσουν «μήνες» προτού οι ρωσικές εφεδρείες μπορέσουν να «εξοπλιστούν κατάλληλα» και να αναπτυχθούν στην Ουκρανία

«Χωρίς τεράστια υποστήριξη πυροβολικού, αυτοί οι νέοι στρατιώτες θα είναι καθαρή τροφή για κανόνια, θα κάθονται σε κρύα, υγρά χαρακώματα αυτόν τον χειμώνα, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να πιέζουν», πρόσθεσε.

«Δυστυχώς για αυτούς τους στρατιώτες, το ρωσικό πυροβολικό γίνεται όλο και λιγότερο αποτελεσματικό λόγω των ουκρανικών χτυπημάτων στο σύστημα υποδομών ».

Και συνέχισε: «Υπάρχει πολύ λίγος ενθουσιασμός για οποιονδήποτε Ρώσο θέλει να συμμετάσχει σε αυτόν τον πόλεμο, διαφορετικά δεν θα υπήρχε τόσο τεράστιο πρόβλημα ανθρώπινου δυναμικού στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις σήμερα…Δεν βλέπω να υπάρχουν φωτεινές μέρες για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ή το σημερινό καθεστώς Πούτιν».

Η Ρωσία έχει πλέον σχεδόν επτά μήνες σε αυτό που προοριζόταν να είναι ένας πόλεμος μερικών ημερών στην Ουκρανία, και η κατάσταση για τα στρατεύματά της γίνεται όλο και πιο απελπιστική.

Έχοντας αναγκαστεί να υποχωρήσει από το Κίεβο τους πρώτους μήνες των μαχών μετά την εμπλοκή της προέλασής του, η πολεμική μηχανή του Κρεμλίνου επικέντρωσε τις προσπάθειές της στην «απελευθέρωση» της ανατολικής περιοχής του Ντονμπάς.

Μήνες σκληρού πολέμου είδαν τη Ρωσία να καταλαμβάνει ολόκληρη την περιοχή του Λουχάνσκ, αλλά μόνο περίπου το ήμισυ του γειτονικού Ντόνετσκ – που αποτελεί το Ντονμπάς.

Καθώς η πρόοδος της Ρωσίας επιβραδύνθηκε και στη συνέχεια σταμάτησε, η Ουκρανία πέρασε στην αντεπίθεση – εξαπολύοντας μια επίθεση στη νότια πόλη Χερσώνα.

Η Ρωσία μετέφερε δυνάμεις από άλλες περιοχές της χώρας για να βοηθήσει στην άμυνα της πόλης, οπότε η Ουκρανία εξαπέλυσε μια δεύτερη αντεπίθεση ανατολικά από το Χάρκοβο – στα βόρεια.

Αυτή η κίνηση έπιασε τους διοικητές του Κρεμλίνου εντελώς εξ απήνης , πυροδοτώντας μια καταστροφή που επέστρεψε 3.000 τετραγωνικά μίλια εδάφους στους Ουκρανούς μέσα σε λίγες μόνο μέρες –  εδάφη που η Ρωσία είχε περάσει μήνες για να καταλάβει.

Και το Κίεβο συνέχισε να πιέζει την επίθεση, ανακτώντας ερείσματα στην περιοχή Λουχάνσκ και απειλώντας να προωθήσει περαιτέρω την επαρχία.

Αντιμέτωπος με τον πόλεμο σε δύο μέτωπα και την έλλειψη αρκετών ανδρών για να κρατήσει την περιοχή που έχει ήδη καταλάβει, ο Πούτιν είχε λίγες επιλογές από το να αρχίσει να στρατολογεί άνδρες.

Ωστόσο, εμπειρογνώμονες και αναλυτές λένε ότι δεν θα κάνει πολλά για να ανατρέψει το ρεύμα του πολέμου υπέρ του.

Θα χρειαστούν τουλάχιστον εβδομάδες, ενδεχομένως μήνες, για να συγκεντρώσει, να εξοπλίσει, να εκπαιδεύσει και να μεταφέρει εκατοντάδες χιλιάδες ακόμη άνδρες στην πρώτη γραμμή – χρόνος που η Ρωσία δεν έχει.

Μέχρι να έρθουν οι ενισχύσεις, ο χειμώνας θα μπει όταν οι πολεμικές επιχειρήσεις θα είναι πολύ πιο δύσκολες, επιδεινώνοντας τα ζητήματα που ήδη αντιμετωπίζει ο ρωσικός στρατός.

Και η κινητοποίηση περισσότερων ανδρών δεν θα κάνει τίποτα για να λύσει τη χρόνια έλλειψη εξοπλισμού και προμηθειών στις τάξεις της Ρωσίας ή να διορθώσει τα υλικοτεχνικά ζητήματα που παρεμπόδισαν τις επιθέσεις της.

 

 

 

Με πληροφορίες από Daily Mail

 

Πώς μπορώ να φύγω από τη Ρωσία; Σημάδια πανικού μετά την επιστράτευση Πούτιν με διαδηλώσεις, συλλήψεις και ποινές – γκούλαγκ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: