Από τις ρωσικές φυλακές στο λίαρ τζετ του Αμπράμοβιτς: Η εμπλοκή του ολιγάρχη στην απελευθέρωση των Βρετανών αιχμαλώτων από το Αζοφστάλ [videos]

FILE PHOTO: Οι δυο από τους πέντε Βρετανούς αιχμαλώτους πολέμου που ανταλλάχθηκαν χθες και “μέσω Αμπράμοβιτς” έφτασαν αρχικά στη Σαουδική Αραβία και κατόπιν στο Λονδίνο. Screenshot via YouTube




Για μια ακόμη φορά το όνομα του Ρώσου Ρόμαν Αμπράμοβιτς, του ζάμπλουτου πρώην ιδιοκτήτη της Τσέλσι, στον οποίο επέβαλαν κυρώσεις οι Δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας λόγω των δεσμών του με τον Πούτιν, εμπλέκεται στις εξελίξεις που αφορούν τον πόλεμο της Ρωσίας.

Όπως αναφέρουν βρετανικές εφημερίδες, ο Αμπράμοβιτς, ο οποίος είχε θεαθεί στις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των δυο εμπολέμων, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην χθεσινή απελευθέρωση πέντε Βρετανών αιχμαλώτων πολέμου στην Ουκρανία.

Ο 55χρονος Ρομάν Αμπράμοβιτς, υποδέχθηκε τους Τζον Χάρντινγκ, Σον Πίνερ, Άιντεν Άσλιν, Ντύλαν Χίλι και Άντριου Χιλ σε ένα πολυτελές τζετ που τους μετέφερε από τη Ρωσία στη Σαουδική Αραβία, όταν πια ήταν γεγονός η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.

Οι Βρετανοί αιχμάλωτοι που είχαν πολεμήσει στο πλευρό των μαχητών του τάγματος Αζόφ  δεν μπορούσαν να πιστέψουν στα μάτια τους όταν ο Ρομάν Αμπράμοβιτς τους καλωσόρισε στο ιδιωτικό τζετ που τους μετέφερε στην ελευθερία.

Στη συνέχεια ο ιδιοκτήτης του αεροσκάφους τους έδωσε iPhone για να μπορούν να πουν στα αγαπημένα τους πρόσωπα ότι επέστρεφαν σπίτι.

Και μίλησε για ποδόσφαιρο με τον οπαδό της Γουέστ Χαμ, Σον, 48 ετών.

Έκπληκτος ο μπαμπάς δύο παιδιών, ο Τζον, 59 ετών, είπε: «Είναι ένας θρύλος. Τον αγαπάμε απόλυτα και είμαι ευγνώμων για τις προσπάθειές του».

Ο οπαδός της Γουέστ Χαμ, ο Σον, πλησίασε τον Ρώσο ολιγάρχη και πρώην ιδιοκτήτη της Τσέλσι.

O Τζον Χάρντινγκ είπε: «Δεν το είχα προσέξει, αλλά ο Σον είπε ότι του έμοιαζε. Πήγε κοντά του στο αεροπλάνο και τον ρώτησε από πού ήταν και ο Ρομάν είπε «Λονδίνο».

«Τότε ο Σον είπε: «Μοιάζεις πραγματικά με τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς » για να λάβει την απάντηση:  «Επειδή είμαι αυτός, κύριε».

«Αστειεύτηκα ότι ο Shaun είναι οπαδός της Γουέστ Χαμ και όλοι γελάσαμε».

Ο Αμπράμοβιτς, 55 ετών, λέγεται ότι έπαιξε βασικό ρόλο στην απελευθέρωση της Τετάρτης των Τζον, Σον, Έιντεν Άσλιν , 28 ετών, Ντύλαν Χίλι , 22 ετών και Άντριου Χιλ, οι οποίοι είχαν περάσει μήνες σε βάναυση αιχμαλωσία.

Οι άντρες από τα στενά κελιά, τους τακτικούς ξυλοδαρμούς και το μπαγιάτικο ψωμί τους, είχαν “βασιλική αντιμετώπιση” στην καμπίνα του τζετ με τα δερμάτινα καθίσματα.

  •  Ο Αμπράμοβιτς έδωσε σε καθέναν από τους άντρες ένα iPhone 13 για να καλέσουν τις οικογένειές τους και να τους ενημερώσουν ότι πήγαιναν σπίτι.

Και μίλησε για ποδόσφαιρο με τους Βρετανούς καθώς όρμαγαν σε μπριζόλες, καναπεδάκια και τιραμισού στην πτήση από τη Ρωσία στο Ριάντ.

Ο Τζον, πατέρας δυο παιδιών, πρόσθεσε: «Ο Σον του μιλούσε για το ποδόσφαιρο για πολλή ώρα κι εγώ μιλούσα με τον βοηθό του.

«Είπε ότι ο Ρόμαν έπαιξε βασικό ρόλο στην επιστροφή μας. Είναι εντυπωσιακό να βλέπεις ότι συμμετείχε — και δεν μπορώ να πω πως θα τον αναγνώριζα κοιτάζοντάς τον.

«Τον σέβονται πολύ οι Ουκρανοί και πολλοί από εμάς τώρα – έχει κάνει πολλά για εμάς και δεν μπορούσαμε να τον ευχαριστήσουμε αρκετά.

«Ήταν ένας καλός άνθρωπος, ένας πραγματικά υπέροχος τύπος. Είναι ένας θρύλος — τον αγαπάμε απόλυτα και είμαι τόσο ευγνώμων για τις προσπάθειές του».

Λέγεται ότι ο Αμπράμοβιτς προσπάθησε να το παίξει ειρηνοποιός όταν ο πρώην φίλος του Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε τα ρωσικά στρατεύματά του να εισβάλουν στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. Του επιβλήθηκαν κυρώσεις από τη Βρετανία και τελικά αναγκάστηκε να πουλήσει την Τσέλσι , την ομάδα που αγόρασε το 2003.

Ωστόσο, θεωρείται ότι έπαιξε βασικό ρόλο, μαζί με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, στη διαπραγμάτευση της ανταλλαγής κρατουμένων που απελευθέρωσε τους τέσσερις μαχητές και έναν εργαζόμενο σε ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο Τζον υπηρετούσε στην Ουκρανία ως γιατρός στο 2ο τάγμα του Συντάγματος Αζόφ.

Παραδόθηκε και πιάστηκε αιχμάλωτος τον Μάιο αφού στη μονάδα του τελείωσαν τα πυρομαχικά ενώ βρισκόταν στη Χαλοβουργία του Αζόβσταλ στο πολιορκημένο λιμάνι της Μαριούπολης στην Ανατολική Ουκρανία .

Ο Τζον στριμώχτηκε μαζί με άλλους μαχητές σε ένα λεωφορείο και τον κράτησαν για τρεις μέρες να τρέφεται με μπισκότα και βρώμικο νερό, ενώ ετοιμάζονταν να τον μεταφέρουν στη φυλακή.   Είπε ότι κρατήθηκε σε τρεις συνολικά φυλακές, συμπεριλαμβανομένης μιας που ονόμασε «Η Σκοτεινή Πλευρά», στο υπό ρωσικό έλεγχοΝτόνετσκ, όπου τον χτυπούσαν επανειλημμένα  οι φρουροί της αστυνομίας της περιοχής.

Ο χειρότερος ξυλοδαρμός ήταν όταν μια ομάδα φρουρών χασκογελούσε καθώς του έβαζαν μια σακούλα στο κεφάλι, του έδεσαν τα χέρια πίσω από την πλάτη και εξαπέλυσαν ένα σφυροκόπημα διάρκειας 30 λεπτών.

Χτυπούσαν μπουνιές, κλωτσούσαν το σώμα του, σπάζοντας τα περισσότερα πλευρά του και αφήνοντάς τον να βγάζει αίμα κατά την ούρηση.

Καταδικάστηκε από ένα ψευτοδικαστήριο για εγκλήματα πολέμου και του επιβλήθηκε ποινή 20ετούς φυλάκισης.

Με δάκρυα να κυλούν στο πρόσωπό του, ο Τζον είπε: «Σκέφτηκα: «Μακάρι να με σκότωναν τώρα», είχα σκεφτεί.

«Αυτή ήταν η χειρότερη στιγμή – ο τρόπος που μας συμπεριφέρθηκαν ήταν αποκρουστικός. Αν ήξερα πώς θα μας φέρονταν πριν παραδοθούμε, θα είχα μείνει και θα έφτιαχνα μια φωλιά ελεύθερου σκοπευτή και απλώς θα προσπαθούσα να βγάλω απ’ τη μέση μερικούς από αυτούς πριν σκοτωθώ.

«Οι άλλοι κρατούμενοι κι εγώ προσπαθούσαμε να κρατήσουμε την ψυχολογία μας, μιλώντας μεταξύ μας, μέσα στα κελιά.

«Αστειευόμασταν για το πώς μας άρεσε η μπριζόλα μας , καθώς τρώγαμε μόνο ψωμί.»

“Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΣΤΙΓΜΗ”

Είπε επίσης πώς γέλασαν οι Ρώσοι βασανιστές του όταν τους ενημέρωσαν ότι η βασίλισσα είχε πεθάνει.

Ο Τζον είπε: «Χάρηκαν πολύ που μας το έλεγαν».

Όμως, την περασμένη Τρίτη είπαν στους κρατούμενους να μαζέψουν τα υπάρχοντά τους. Τους έβαλαν σακούλες στα κεφάλια τους τυλιγμένες με ταινία, τα χέρια τους ήταν δεμένα με χειροπέδες και τους έβαλαν στο πίσω μέρος ενός φορτηγού.

Έκαναν μια διαδρομή για οκτώ ώρες, μαζεύοντας περίπου άλλους 30 αλλοδαπούς, προτού μπουν σε ένα άλλο όχημα και ταξίδεψαν για άλλες 12 ώρες χωρίς διάλειμμα ούτε για τουαλέτα.

Αφέθηκαν ελεύθεροι σε ένα ρωσικό αεροδρόμιο όπου τους υποδέχτηκαν Σαουδάραβες που τους συνόδευσαν στο αεροπλάνο για το Ριάντ, μαζί με άλλους πέντε αλλοδαπούς, μια ομάδα σωματοφυλάκων και ένα τριμελές πλήρωμα.

Δεν πίστευαν στα μάτια τους όταν είδαν μέσα στο τζετ.

Το αεροπλάνο είχε ευρύχωρους χώρους καθιστικού και ένα τμήμα κουζίνας, το οποίο τους σέρβιρε ένα νόστιμο πιάτο με βοδινό με ρύζι, και πουτίγκα κρέμας.

Ο Τζον είπε: «Ήταν το καλύτερο γεύμα που είχα φάει εδώ και επτά μήνες. Ήταν κόσμοι μακριά από τη δυστυχία που είχαμε περάσει. Ήταν απίστευτο.”

Οι απελευθερωμένοι αιχμάλωτοι ελέγχθηκαν από γιατρούς στο Ριάντ προτού επιβιβαστούν σε μια πτήση της British Airways για το Χίθροου, η οποία προσγειώθηκε στις 6.30 π.μ. χθες, όταν ενώθηκαν ξανά με τα αγαπημένα τους πρόσωπα

Ο Τζον, τον οποίο περίμενε η αδελφή του Ντενίζ, επέστρεψε στο δωμάτιό της στο Λούτον. Είπε: «Έκανα το πρώτο μου σωστό ντους σε επτά μήνες στο ξενοδοχείο και ήταν το καλύτερο ντους που έκανα ποτέ.

«Κλέγαμε όταν συναντηθήκαμε  και ήταν πολύ συγκινητικό. Γνωρίσαμε και τις άλλες οικογένειες, κάτι που ήταν ξεχωριστό μετά από αυτό που είχαμε περάσει όλοι μαζί».

Με πληροφορίες από The Sun

 

Eξόργισε και τους σκληροπυρηνικούς ο Πούτιν: Ήθελαν νεκρούς τους αιχμαλώτους του Αζόφ και τους αντάλλαξε με τον κουμπάρο του… [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: