Από τη γειτονιά της Κύπρου περνά η πλήρης απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο: Οι κρίσιμες ανακοινώσεις της ΕΝΙ

Στιγμιότυπο από το Omega TV




Στην Ανατολική Μεσόγειο, την άμεση γειτονιά της Κύπρου, στρέφουν οι κολοσσοί της ενεργειακής βιομηχανίας το ενδιαφέρον για την απεξάρτηση της γηραιάς ηπείρου από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μπορεί να αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων της περιοχής, το μήνυμα που εστάλη όχι μόνο από την ιταλική ΕΝΙ αλλά και την αμερικανική Chevron, και οι δύο παίχτες στην κυπριακή ΑΟΖ, σε διεθνές συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Μιλάνο της Ιταλίας.

Προφανής πηγή η Ανατολική Μεσόγειος

«Ναι μεν οι ΗΠΑ έχουν πολύ φυσικό αέριο, η υγροποίηση και μεταφορά του είναι το θέμα. Ενώ η Ανατολική Μεσόγειος είναι κοντά στην Ευρώπη. Αυτή είναι η προφανής περιοχή για να βοηθήσει την Ευρώπη με την εφοδιαστική της ανάγκη. Αφού η Ευρώπη θέλει να απομακρυνθεί από το ρωσικό αέριο, χρειάζεται ξεκάθαρα άλλη πηγή αερίου για να αναπληρώσει αυτό το κενό», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Chevron, Colin Parfitt.

Και μια από αυτές τις πηγές είναι η Ανατολική Μεσόγειος, είπε ανώτερος αξιωματούχος της Eni, με το Reuters να ανασκευάζει το χθεσινό του ρεπορτάζ αναφορικά με τοποθετήσεις του περί ολοκλήρωσης του αγωγού EAST MED μέχρι το 2025.

Περιοχή «κλειδί» η Ανατολική Μεσόγειος

«H Eni θα αντικαταστήσει πλήρως το ρωσικό αέριο έως το 2025, με τη βοήθεια των κοιτασμάτων της Ανατολικής Μεσογείου. Πάντα πιστεύαμε στο ρόλο της Ανατολικής Μεσογείου ως μια περιοχή κλειδί για τη διαφοροποίηση του εφοδιασμού και την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης», ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής των επιχειρήσεων Eni, Guido Brusco.

Απόδειξη αυτού, η απόφαση της ιταλικής εταιρείας να μη χάσει χρόνο μετά την ανακάλυψη του Κρόνου στο τεμάχιο 6 , και άμεσα να ξεκινήσει νέα γεώτρηση στον διπλανό στόχο Ζευς. Μάλιστα, σύμφωνα με την Νατάσα Πηλείδου, παρούσα στο ίδιο συνέδριο, η Eni κατέθεσε ήδη επιλογές για ταχείας διαδικασίας ανάπτυξη του Κρόνου.

Θετικά μηνύματα από Eni – total

«Η μία επιλογή είναι η πλωτή μονάδα υγροποίησης φυσικού αερίου και η άλλη η μεταφορά του στην Αίγυπτο. Έχουμε πολύ θετικά μηνύματα από Eni και Total για τις προθέσεις τους», δήλωσε η Υπουργός Ενέργειας, Νατάσα Πηλείδου.

Μέχρι το τέλος του έτους, η αμερικανική Chevron θα καταθέσει το οριστικό πλάνο ανάπτυξης του Αφροδίτη, ενώ μέχρι τότε δεν αποκλείεται να υπάρξει ενημέρωση από την ExxonMobil για τις ακριβείς ποσότητες στον Γλαύκο του τεμαχίου 10 καθώς και για τα πλάνα της για το τεμάχιο 5, αφού 30 Σεπτεμβρίου ολοκληρώνονται οι σεισμικές έρευνες που πραγματοποιεί στα δύο τεμάχια.

Πηγή: Omega TV

Από τη γειτονιά της Κύπρου περνά η πλήρης απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο: Οι κρίσιμες ανακοινώσεις της ΕΝΙ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: