Ξαφνικά, το Βρετανικό Μουσείο προτείνει “ενεργή συνεργασία” με την Ελλάδα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

FILE PHOTO: A handful of people view the Parthenon Marbles, in an unusually empty British Museum in London, Britain. EPA, NEIL HALL




To πρακτορείο Bloomberg δημοσιεύει τη συνέντευξη του αναπληρωτή διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου Jonathan Williams στο περιοδικό Sunday Times Culture, με τίτλο British Museum Executive Calls for ‘Parthenon Partnership’ Over Elgin Marbles.

Σημειώνει ότι το Βρετανικό Μουσείο θέλει να «αλλάξει το κλίμα της συζήτησης» γύρω από τα μαρμάρινα έργα τέχνης.

Ο κ. Williams είπε: «Αυτό που ζητάμε είναι μια ενεργή «συνεργασία για τον Παρθενώνα» με τους φίλους και τους συναδέλφους μας στην Ελλάδα. Πιστεύω ακράδαντα ότι υπάρχει χώρος για μια πραγματικά δυναμική και θετική συζήτηση, μέσω της οποίας μπορούν να βρεθούν νέοι τρόποι συνεργασίας».

Το Βρετανικό Μουσείο δεν έχει πει ότι θα παραδώσει τα γλυπτά, με τον κ. Williams να υποστηρίζει ότι αποτελούν «απολύτως αναπόσπαστο μέρος» της συλλογής.

Ωστόσο, είπε ότι “θέλουν να αλλάξουν το κλίμα της συζήτησης”, προσθέτοντας ότι όλες οι πλευρές πρέπει “να βρουν έναν τρόπο να προχωρήσουν σε πολιτιστική ανταλλαγή ενός επιπέδου, έντασης και δυναμισμού που δεν έχει επινοηθεί μέχρι τώρα”.

Και πρόσθεσε: “Υπάρχουν πολλά υπέροχα πράγματα που θα χαιρόμασταν να δανειστούμε και να δανείσουμε. Αυτό κάνουμε”.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ζήτησε να επιστραφούν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στην Ελλάδα σε πολλές περιπτώσεις, προσφέροντας μάλιστα να δανείσει μερικούς από τους άλλους θησαυρούς της χώρας του στο Βρετανικό Μουσείο ως αντάλλαγμα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή στις διαπραγματεύσεις, αλλά είπε ότι «δεν αρκούν τα μικρά βήματα. Θέλουμε μεγάλα βήματα».

Ο διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης, Νικόλαος Σταμπολίδης, είπε επίσης ότι θα μπορούσε να υπάρξει «βάση για εποικοδομητικές συνομιλίες» με την προσφορά «θετικής συνεργασίας για τον Παρθενώνα» (“positive Parthenon partnership”).

Και πρόσθεσε: «Στις δύσκολες μέρες που ζούμε, η επιστροφή τους θα ήταν μια ιστορική πράξη. «Θα ήταν σαν οι Βρετανοί να αποκαθιστούσαν την ίδια τη δημοκρατία».

ΠΗΓΗ: Πρακτορείο Bloomberg

Παζάρια του Βρετανικού Μουσείου για τα Γλυπτά του Παρθενώνα -Ζητεί συνεργασία με Αθήνα για αμοιβαίο δανεισμό αρχαιοτήτων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: