Το σκάνδαλο των υποκλοπών στην Ελλάδα μέσα από τα “μάτια” των Γερμανών: Ένα ιστορικό από το δίκτυο ARD

FILE PHOTO: Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/Κίνημα Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης. ΑΠΕ- ΜΠΕ, ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, STR




Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι πλέον απολύτως βέβαιος. Αυτό που φοβόταν εδώ και μερικές εβδομάδες, επιβεβαιώθηκε επισήμως την περασμένη Παρασκευή.

«Σήμερα πληροφορήθηκα ότι κατά τη διάρκεια της εσωκομματικής διαδικασίας εκλογής του επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών με παρακολουθούσε η Υπηρεσία Πληροφοριών ΕΥΠ, η οποία υπάγεται απευθείας στον Πρωθυπουργό».

Έτσι ξεκινά το ηχητικό ρεπορτάζ της ανταποκρίτριας στην Αθήνα της Ιστοσελίδας του δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου ARD-tagesschau.de, Verena Schälter. Αναφέρει, μεταξύ άλλων:

Ο Ανδρουλάκης δεν είναι μόνον επικεφαλής του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος ΠΑΣΟΚ, αλλά και ευρωβουλευτής. Τον περασμένο Ιούνιο έκανε χρήση μίας υπηρεσίας του Ευρωκοινοβουλίου, προκειμένου να ερευνήσει το κινητό του τηλέφωνο για την ύπαρξη βλαβερού λογισμικού ή πιθανές ηλεκτρονικές επιθέσεις με στόχο την παρακολούθηση των συνομιλιών του.

«Ελέγχθηκαν τα κινητά τηλέφωνα 250 βουλευτών και δεκάδων συνεργατών τους. Σε κανένα δεν βρέθηκαν ίχνη του λογισμικού Predator, παρά μόνο στο δικό μου».

Το Predator είναι ένα λογισμικό παρακολούθησης, με το οποίο τα κινητά τηλέφωνα είναι δυνατόν να παρακολουθούνται σε πραγματικό χρόνο. Αυτό σημαίνει πως ότι λεχθεί ή γραφεί μέσω ενός μολυσμένου κινητού τηλεφώνου μπορεί να διαβαστεί ή να ακουστεί με τη χρήση του λογισμικού, ακόμα και αν η επικοινωνία είναι κωδικοποιημένη.

Προκειμένου όμως να εγκατασταθεί το λογισμικό, θα πρέπει κανείς να πατήσει πρώτα πάνω σε ένα σύνδεσμο. Τις περισσότερες φορές πρόκειται για συνδέσμους που φαίνονται να οδηγούν σε ειδησεογραφικές ιστοσελίδες.

Ακριβώς έναν τέτοιο σύνδεσμο έλαβε ο Ανδρουλάκης. Αν και δεν τον πάτησε και έτσι η επίθεση με το λογισμικό Predator απέτυχε, το περιστατικό τον κινητοποίησε. Όπως στο μεταξύ προέκυψε, είχε δίκιο.

«Σήμερα κατέθεσα μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, καθώς κάποιος επεχείρησε να μολύνει το κινητό μου με το λογισμικό Predator», είχε δηλώσει ο Ανδρουλάκης στα τέλη Ιουλίου στην Αθήνα.

Επιπλέον, ζήτησε να ενημερωθεί από την Υπηρεσία για την Ασφάλεια των Επικοινωνιών και την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων ΑΔΑΕ, μία Ανεξάρτητη Αρχή που φροντίζει, μεταξύ άλλων, ώστε οι παρακολουθήσεις των βουλευτών να γίνονται με τη νόμιμη διαδικασία, δηλαδή βάσει της σχετικής απόφασης. Ωστόσο, αυτό αφορά την παραδοσιακή παρακολούθηση τηλεφώνων.

Η Αρχή δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώνει τη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού, όπως το Predator.

Λίγες ημέρες αργότερα ο Ανδρουλάκης έλαβε μία απάντηση. Όπως απεδείχθη, ο πάροχος κινητής τηλεφωνίας διέθετε μία απόφαση, σύμφωνα με την οποία η ΕΥΠ την προηγούμενη χρονιά και επί τρεις μήνες παρακολουθούσε τις τηλεφωνικές συνομιλίες του Ανδρουλάκη.

Και μάλιστα αυτό συνέβη κατά τη χρονική περίοδο εκείνη, κατά την οποία ο Ανδρουλάκης ήταν υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ενός παραδοσιακά ανταγωνιστικού κόμματος της κυβερνώσας Νέας Δημοκρατίας. Και κατά την ίδια χρονική περίοδο του έστειλαν και τον σύνδεσμο με το λογισμικό Predator.

«Όλα αυτά κ. Μητσοτάκη είναι συμπτώσεις; Οκτώ χρόνια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με όλες μου τις δυνάμεις πάλευα για τα εθνικά συμφέροντα της πατρίδας μας. Δεν περίμενα ποτέ ότι η ελληνική κυβέρνηση θα με παρακολουθεί χρησιμοποιώντας τις πιο σκοτεινές πρακτικές», δήλωσε ο Ανδρουλάκης.

Την ίδια ημέρα κιόλας ανακοίνωσε την παραίτησή του ο επικεφαλής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων και λίγο μετά το ίδιο έπραξε ο Γρηγόρης Δημητριάδης, επικεφαλής του επιτελείου του Μητσοτάκη και ταυτόχρονα και ανιψιός του.

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός διέκοψε τις διακοπές του για να πραγματοποιήσει διάγγελμα στην ελληνική τηλεόραση. «Αυτό που συνέβη εν προκειμένω μπορεί να ήταν σύμφωνο με το νόμο, αλλά ήταν λάθος. Δεν το γνώριζα και φυσικά δεν θα το επέτρεπα ποτέ».

Ο Μητσοτάκης ζήτησε μεν συγγνώμη, αλλά πολλά ερωτηματικά εξακολουθούν να παραμένουν ανοικτά. Στο μεταξύ έχει αποκαλυφθεί ότι εκτός από τον πολιτικό της αντιπολίτευσης Ανδρουλάκη παρακολουθείτο από τις Μυστικές Υπηρεσίες και ένας οικονομικός δημοσιογράφος.

Και στην περίπτωση του σημειώθηκε επιπλέον επίθεση με το λογισμικό παρακολούθησης Predator. Η κυβέρνηση όμως συνεχίζει να αρνείται ότι έκανε χρήση του συγκεκριμένου λογισμικού.

Κατόπιν πιέσεων της αντιπολίτευσης θα συγκληθεί σύντομα Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Αλλά και το Ελληνικό Κοινοβούλιο θα συνεδριάσει μετά τις καλοκαιρινές του διακοπές στις 22 Αυγούστου, νωρίτερα του προγραμματισμένου.

ΠΗΓΗ: Ιστοσελίδας του δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου ARD-tagesschau.de – Verena Schälter

Φαίνεται σαν να… ξυπνούν οι Γερμανοί: Το Βερολίνο οφείλει να μειώσει τις εξαρτήσεις του από τον Ερντογάν, γράφει η Die Welt

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: