Φαίνεται σαν να… ξυπνούν οι Γερμανοί: Το Βερολίνο οφείλει να μειώσει τις εξαρτήσεις του από τον Ερντογάν, γράφει η Die Welt

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν σε κάποια εγκαίνια με τους κολαούζους του και ένα μουφτή! Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Στο νέο υπό διαμόρφωση διεθνές πλαίσιο η Γερμανία οφείλει να μειώσει τις εξαρτήσεις από την Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν, γράφει στην εφημερίδα Die Welt ο Alexander SKritikos. Σημειώνει:

Η Ελλάδα έχει αποκτήσει νέα στρατηγική σημασία ως χώρα – φυλάκιο των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.). Μετά τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία οι αναστολές για την έναρξη ενός πολέμου στην Ευρώπη έχουν μειωθεί και οι ανησυχίες για πιθανή στρατιωτική επίθεση από την Τουρκία αυξάνονται καθημερινά στην Ελλάδα.

Στο πρόσφατο παρελθόν, η Ελλάδα βασίστηκε κυρίως σε υποστήριξη από τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, ενώ η Γερμανία έχει μέχρι στιγμής λειτουργήσει με ουδέτερο τρόπο λόγω των στενών οικονομικών της δεσμών με την Τουρκία, τώρα όμως αυτή η στάση θα πρέπει να αναθεωρηθεί και σε εφαρμογή του νέου δόγματος της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής βασισμένης σε αξίες.

Τα ιδιαίτερα συμφέροντα που συνδέουν την Γερμανία με τη Τουρκία  θα μπορούσαν να σταθούν εμπόδιο στην ενιαία στάση της ΕΕ σε περίπτωση τουρκικής επιθετικότητας. Είναι καιρός οι εμπορικές σχέσεις με τα αυταρχικά κράτη, όπως η Τουρκία, να περιοριστούν.

Σε αυτό το πνεύμα η υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ (Baerbock) καταδίκασε πρόσφατα τις στρατιωτικές απειλές της Τουρκίας και επαίνεσε την προθυμία της Ελλάδας να συμμετάσχει σε διάλογο.

Παράλληλα οι οικονομικές σχέσεις Ελλάδας – Γερμανίας βελτιώνονται και ανοίγονται προοπτικές να εξελιχθούν σε στρατηγική εταιρική σχέση αφού η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προωθεί μεταρρυθμίσεις και οι γερμανικές άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα αυξάνονται σε τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η πληροφορική.

Εν τω μεταξύ η ΕΕ μόλις τερμάτισε το πρόγραμμα για αυξημένη δημοσιονομική επιτήρηση της Ελλάδας και ο κίνδυνος για τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας είναι σήμερα μικρός σε σύγκριση με την Ιταλία. Βέβαια το ελληνικό σύστημα καινοτομίας, η ποιότητα της γραφειοκρατίας και κυρίως το δικαστικό σύστημα εξακολουθούν να είναι κάτω του μέσου όρου σε σύγκριση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αλλά τουλάχιστον έχει εγκαταλειφθεί ο διδακτικός τόνος απέναντι στην Ελλάδα και πρόσφατα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών προσέφερε την υποστήριξή του στην προσπάθεια να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις. 

ΠΗΓΗ: Die Welt (Alexander SKritikos) – Warum es für Europas Verteidigung plötzlich auf Griechenland ankommt

Οι “σκοτεινές δυνάμεις” του “Μαξίμου-Gate” και η Ρωσία: Για “σκάνδαλο από τον απόηχο της χούντας” ομιλεί η New York Times

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: