Το ΚΥΣΕΑ αναζητά απάντηση: Ο υβριδικός πόλεμος της Τουρκίας με… όπλο τους μετανάστες στον Έβρο

FILE PHOTO: Αστυνομικοί σε περιπολίες κατά μήκος του φράχτη στη συνοριακή γραμμή του Έβρου. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ




Το τελευταίο χρονικό διάστημα η Τουρκία άλλαξε ρότα και αφού προσωρινά (;) εγκατέλειψε τις προκλήσεις στη θαλάσσια περιοχή του Αιγίου, επέστρεψε στα… βασικά: Ξεκίνησε ένα νέο γύρο στον υβριδικό πόλεμο που δοκιμάζει στον Έβρο με… όπλο τους μετανάστες.

Αυτή τη φορά οι «επιθέσεις» δεν γίνονται μετωπικά όπως τον Φεβρουάριο του 2020 αλλά έχει επιλεγεί νέα μέθοδος, με δεδομένο ότι ο φράχτης των 80 χιλιομέτρων και η μόνιμη εγρήγορση των ελληνικών δυνάμεων ελαχιστοποιούν τις δυνατότητες διέλευσης.

Πλέον, η Τουρκία οδηγεί μετανάστες στον Έβρο και με απειλές τους υποχρεώνουν να ανέβουν στις νησίδες που βρίσκονται στη μέση του ποταμού ώστε να υποχρεωθεί η Ελλάδα να τους παραλάβει, καθώς θεωρητικά θα βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος, έστω και… ανεπίσημα.

Επειδή η προσπάθεια συνεχίζεται από την πλευρά της Τουρκίας με ιδιαίτερη ένταση ο πρωθυπουργός συγκάλεσε έκτακτο ΚΥΣΕΑ για το απόγευμα της Τρίτης, με μοναδικό αντικείμενο τη φύλαξη των συνόρων στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου, καθόλο το μήκος του ποταμού.

Πρόκειται ουσιαστικά για έναν «υβριδικό πόλεμο» και η Ελλάδα καλείται να λάβει όλα τα μέτρα προστασίας ώστε να αποτύχει η προσπάθεια της Αγκυρας.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή εκτός από την επέκταση του φράχτη σχεδιάζεται και ενίσχυση των ηλεκτρονικών μέτρων παρακολούθησης, κάτι το οποίο θα αποφασίσει το ΚΥΣΕΑ.

Η κεντρική, πάντως, άποψη που υπάρχει στην κυβέρνηση είναι αυτή που διατύπωσε ο Τάκης Θεοδωρικάκος –μιλώντας στον ΣΚΑΪ–, ο οποίος σημείωσε πως «εμείς την Ελληνική Αστυνομία δεν θα την κάνουμε βαρκάρη παράτυπων μεταναστών», τονίζοντας πως η νησίδα στον Εβρο πάνω στην οποία βρίσκονταν οι μετανάστες δεν ανήκει στην ελληνική επικράτεια. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να «κατεβάσει ρολά» στα χερσαία σύνορα και να μην επιτρέψει στην Τουρκία να παίξει για δεύτερη φορά με το μεταναστευτικό.

Από αύριο ξετυλίγεται το νήμα στην υπόθεση υποκλοπών: Το χρονοδιάγραμμα των συνεδριάσεων, τα πολιτικά στρατόπεδα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: