Μοναδικό ετρουσκικό μνημείο στην Τοσκάνη: Αποκαλύφθηκε ένα complex spa 2.000 ετών [βίντεο]

File photo Αποψη απο ψηλά των Ρωμαϊκών λουτρών via ansa




Πισίνες με ζεστό και θεραπευτικό νερό σε ένα συναρπαστικό σκηνικό, με βαθμίδες αλμάτων, βεράντες με κλίση σε πράσινο χρώμα, πράσινο, κιονοστοιχίες, παιχνίδια με νερό.

Στο San Casciano dei Bagni στην Τοσκάνη, ένα μικρό χωριό στην επαρχία της Σιένα που εξακολουθεί να μετράει πολύ στον θερμικό τουρισμό σήμερα, οι αρχαιολόγοι ασχολούνται εδώ και τρία χρόνια σε μια ανασκαφή που έχει ήδη γίνει πρωτοσέλιδο με την ανακάλυψη μιας μεγάλης μπανιέρας, με αναθήματα, βωμούς αφιερωμένους στους θεούς, ακόμη και ανάγλυφο με την εικόνα ενός μεγάλου ταύρου και ένα υπέροχο χάλκινο αγγελάκι, αριστούργημα της ελληνιστικής εποχής.

Αλλά η πραγματική έκπληξη, λέει ο αρχαιολόγος Jacopo Tabolli στο ANSA, ήρθε τις τελευταίες εβδομάδες με την ανακάλυψη των πραγματικών διαστάσεων του ιερού, που ανήκε στους Ετρούσκους και που οι Ρωμαίοι τους πρώτους αιώνες της αυτοκρατορίας ήθελαν να το ξανακτίσουν σε διαστάσεις μνημείου.

Τέτοιου μεγέθους ώστε να παραγγέλνεται στο νομισματοκοπείο η κοπή ενός θησαυρού από ασημένια, οριχάλκινα και χάλκινα νομίσματα που προορίζονταν ίσως ακριβώς για τις προσφορές του αυτοκράτορα, για να τιμήσουν εκείνους τους θεούς που έπρεπε να προσέχουν την υγεία του και των πολλών Ρωμαίων ευγενών που ήταν έτοιμοι να αντιμετωπίσουν το ταξίδι σε αυτόν τον ιερό τόπο.

«Ένα πλαίσιο χωρίς άλλο ανάλογο στην Ιταλία και στην αρχαία Μεσόγειο», υπογραμμίζει ο παθιασμένος Tabolli, ο οποίος διδάσκει στο Πανεπιστήμιο ξένων στη Σιένα και εδώ ηγείται του έργου από την αρχή, που προωθείται από τον δήμο με την επιχορήγηση του υπουργείου Πολιτισμού και πραγματοποιήθηκε μαζί με τον Emanuele Mariotti, διευθυντή της ανασκαφής, την Ada Salvi της εποπτείας καθώς και ιταλικά και διεθνή πανεπιστήμια.

Εξαιρετική ανακάλυψη, εξηγεί, «για τις διαστάσεις του χώρου του ιερού, πολύ μεγαλύτερο από όσο θα μπορούσαμε να φανταστούμε, με αρκετά ιερά κτίρια, βωμούς, κολυμβητήρια». Τα πλάνα από ψηλά με τη διαδοχή μαρμάρων, κατασκευών και δεξαμενών όλων των σχημάτων και μεγεθών που αναδύονται από τη λάσπη, είναι συναρπαστικά. Αλλά αυτό που προκαλεί επίσης έκπληξη είναι η ποιότητα και η σπανιότητα του θησαυρού των αντικειμένων που αναδύθηκαν αυτές τις τελευταίες εβδομάδες ανασκαφών.

Το πιο σημαντικό, λέει ο Tabolli, είναι ίσως μια καταπληκτική χάλκινη μήτρα που χρονολογείται από τα χρόνια μεταξύ του τέλους της Δημοκρατίας και της αρχής της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας: «Στα ετρουσκικά και στη συνέχεια στα ρωμαϊκά ιερά αφιερωμένα στη γονιμότητα είναι συνηθισμένο να βρίσκουμε μήτρα σε τερακότα. , σε μπρούτζο είναι πολύ σπάνιο», εξηγεί ο καθηγητής. Βρέθηκε μια  απίστευτη χάλκινη μήτρα των πρώτων χρόνων της αυτοκρατορίας και ένα υπέροχο αυτί που είχε αφιερώσει κάποιος Aulus Nonnius. στους θεούς για να τους ευχαριστήσει για κάποια θεραπεία, και ένα πολύ σπάνιο πέος, επίσης σε μπρούτζο. Χωρίς να μετρήσω τα νομίσματα: «πάνω από τρεις χιλιάδες και όλα φρεσκοκομμένα» όπως τεκμηριώνει ο Τζάκομο Παρντίνι, ειδικός στο Πανεπιστήμιο του Σαλέρνο.

«Αφήστε το νομισματοκοπείο της Ρώμης και πηγαίνετε αμέσως στο San Casciano για να τιμήσετε την ιερότητα του τόπου και πιθανότατα τις ιδρυτικές του στιγμές», εξηγεί ο Tabolli. Θαύματα στα οποία προστίθενται υπέροχοι βωμοί λαξευμένοι σε τοπική τραβερτίνη.

Από τους Ετρούσκους στους Μεδίκους 

Στην πραγματικότητα, το έργο της τελευταίας ανασκαφικής εκστρατείας, της έβδομης, που πραγματοποιήθηκε ως συνήθως με πλήθη μαθητών, έχει ρίξει νέο φως σε ορισμένες φάσεις της ιστορίας αυτού του απίστευτου ιερού, που επίσης σύχναζαν κατά την εποχή των Μεδίκων, τόσο πολύ που ο Federico Ο Borromeo -ναι πράγματι ο καρδινάλιος που όλοι θυμόμαστε από το Promessi Sposi- ήρθε εδώ δύο φορές το 1600 και μετά το 1601 για να θεραπεύσει έναν πολύ οδυνηρό και μυστηριώδη «πόνο στο μάγουλο». «Ανακτούμε ό,τι έχει απομείνει από τη στοά που χτίστηκε τον 16ο αιώνα από τους Μεδίκους», οι οποίοι στη συνέχεια μετέφεραν το σπα στην περιοχή Fonteverde, δύο χιλιόμετρα από το αρχαίο ιερό, εξηγεί ο αρχαιολόγος.

Εν τω μεταξύ, βρέθηκαν στοιχεία για μια δραματική κατάρρευση που αφορούσε την περιοχή Bagno Grande τα τελευταία χρόνια του τρίτου αιώνα μ.Χ., όταν ένα χάσμα βάθους άνω των δύο μέτρων άνοιξε στο έδαφος που έκανε σχεδόν τα πάντα να βυθιστούν, λεκάνες, κτίρια, κιονοστοιχίες.

Οι Ρωμαίοι προσπάθησαν να διορθώσουν την καταστροφή ξεκινώντας μια ισχυρή επιχείρηση αποκατάστασης και ερμήνευσαν αυτή την καταστροφή ως ένα προειδοποιητικό σήμα που έστειλαν οι θεοί. «Ακριβώς εδώ, στην καρδιά του χάσματος – τονίζει ο Tabolli – ύψωσαν έναν νέο βωμό και πάνω στα ερείπια έχτισαν μια νέα μικρή δεξαμενή με βάθρα για να διευκολύνουν τις καταδύσεις». Μια αποφασιστικότητα που λέει πολλά για τη γοητεία ενός τόπου που αγαπήθηκε για περισσότερα από δύο χιλιάδες χρόνια. Το φθινόπωρο, με την επανέναρξη των ανασκαφών, θα μπορούσε ακόμα να επιφυλάξει ποιος ξέρει τι εκπλήξεις.

Με πληροφορίες από ansa.it
Ελλάδα Αθήνα  

Park your Cinema: Υπαίθριες Κινηματογραφικές Προβολές στο Ξέφωτο του “Νιάρχος”

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: