Πρακτικές Νέρωνα από τον Πούτιν: Καίει τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου που δεν εξάγει πλέον στην Ευρώπη [photos, video]

File photo: Δορυφορική εικόνα που δείχνει τις φλόγες από την καύση φυσικού αερίου στο ρωσικό εργοστάσιο κοντά στα σύνορα με την Φινλανδία. Screenshot via YouTube




Καθώς το ενεργειακό κόστος της Ευρώπης εκτοξεύεται, η Ρωσία καίειμεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου, σύμφωνα με ανάλυση που δημοσίευσε το BBC.

Ειδικοί τους οποίους επικαλείται η βρετανική ειδησεογραφική υπηρεσία αναφέρουν ότι σε εργοστάσιο, κοντά στα σύνορα με τη Φινλανδία, καίγεται φυσικό αέριο αξίας περίπου 10 εκατομμυρίων δολαρίων κάθε μέρα. Πρόκειται για αέριο που θα εξάγονταν στην Γερμανία.

Ο πρεσβευτής της Γερμανίας στο Ηνωμένο Βασίλειο είπε στο BBC News ότι η Ρωσία καίει το φυσικό αέριο επειδή δεν μπορεί να το πουλήσει αλλού».

Οι επιστήμονες ανησυχούν για τους μεγάλους όγκους διοξειδίου του άνθρακα και αιθάλης που δημιουργεί, γεγονός που θα μπορούσε να επιδεινώσει το λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής.

Η ανάλυση της Rstad Energy δείχνει ότι περίπου 4,34 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου καίγονται καθημερινά.

Oι λάμψεις από την καύση προέρχονται από ένα νέο εργοστάσιο υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Portovaya, βορειοδυτικά της Αγίας Πετρούπολης.

Τα πρώτα σημάδια ότι κάτι δεν πήγαινε καλά προήλθαν από Φινλανδούς πολίτες στα κοντινά σύνορα που εντόπισαν μια μεγάλη φλόγα στον ορίζοντα νωρίτερα φέτος το καλοκαίρι.
Η Portovaya βρίσκεται κοντά σε έναν σταθμό συμπίεσης στην αρχή του αγωγού Nord Stream 1 που μεταφέρει αέριο κάτω από τη θάλασσα στη Γερμανία.

Οι προμήθειες μέσω του αγωγού έχουν περιοριστεί από τα μέσα Ιουλίου, με τους Ρώσους να επικαλούνται τεχνικά ζητήματα για τον περιορισμό. Η Γερμανία λέει ότι ήταν μια καθαρά πολιτική κίνηση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Όμως, από τον Ιούνιο, οι ερευνητές παρατήρησαν μια σημαντική αύξηση της θερμότητας που εκπέμπεται από την εγκατάσταση – που πιστεύεται ότι οφείλεται σε έκρηξη αερίου, την καύση φυσικού αερίου.

Ενώ η καύση αερίου είναι συνηθισμένη στις μονάδες επεξεργασίας – που συνήθως γίνεται για τεχνικούς λόγους ή λόγους ασφαλείας – η κλίμακα της συγκεκριμένης καύσης έχει μπερδέψει τους ειδικούς.

«Δεν έχω δει ποτέ ένα εργοστάσιο LNG να φουντώνει τόσο πολύ», είπε η Δρ Τζέσικα ΜακΚάρτι, ειδικός σε δορυφορικά δεδομένα από το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι στο Οχάιο.

“Ξεκινώντας γύρω στον Ιούνιο, είδαμε αυτή την τεράστια λάμψη, και απλά δεν έφυγε. Παρέμεινε πολύ ασυνήθιστα ψηλά.”

Ο Miguel Berger, ο Γερμανός πρεσβευτής στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε στο BBC News ότι οι ευρωπαϊκές προσπάθειες για τη μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό αέριο «έχουν ισχυρή επίδραση στη ρωσική οικονομία».

«Δεν έχουν άλλα μέρη όπου μπορούν να πουλήσουν το αέριό τους, οπότε πρέπει να το κάψουν», είπε.

Ο Mark Davis είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Capterio , μιας εταιρείας που ασχολείται με την εξεύρεση λύσεων για την καύση αερίου.
Λέει ότι η καύση δεν είναι τυχαία και είναι μάλλον  μια σκόπιμη απόφαση που ελήφθη για επιχειρησιακούς λόγους.

«Οι φορείς εκμετάλλευσης συχνά διστάζουν να κλείσουν πραγματικά τις εγκαταστάσεις, φοβούμενοι ότι μπορεί να είναι τεχνικά δύσκολο ή δαπανηρό να ξεκινήσουν ξανά, και μάλλον αυτό συμβαίνει εδώ», είπε στο BBC News.

Άλλοι πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν τεχνικές προκλήσεις στην αντιμετώπιση των μεγάλων ποσοτήτων φυσικού αερίου που προμηθεύονταν στον αγωγό Nord Stream 1.

Η ρωσική ενεργειακή εταιρεία Gazprom μπορεί να σκόπευε να χρησιμοποιήσει αυτό το αέριο για την παραγωγή LNG στο νέο εργοστάσιο, αλλά μπορεί να είχε προβλήματα με τον χειρισμό του και η ασφαλέστερη επιλογή είναι να το εκτονώσει.

Θα μπορούσε επίσης να είναι το αποτέλεσμα του εμπορικού εμπάργκο της Ευρώπης με τη Ρωσία ως απάντηση στην εισβολή στην Ουκρανία.

«Αυτό το είδος μακροχρόνιας ανάφλεξης μπορεί να σημαίνει ότι τους λείπει κάποιος εξοπλισμός», δήλωσε ο Esa Vakkilainen, καθηγητής ενεργειακής μηχανικής από το Πανεπιστήμιο LUT της Φινλανδίας.

“Έτσι, λόγω του εμπορικού εμπάργκο με τη Ρωσία, δεν είναι σε θέση να κατασκευάσουν τις υψηλής ποιότητας βαλβίδες που απαιτούνται στην επεξεργασία πετρελαίου και φυσικού αερίου. Επομένως, ίσως κάποιες βαλβίδες έχουν σπάσει και δεν μπορούν να τις αντικαταστήσουν”.

Η Gazprom – ο ελεγχόμενος από το κράτος ενεργειακός γίγαντας της Ρωσίας στην οποία ανήκει το εργοστάσιο – δεν έχει ανταποκριθεί στα αιτήματα του BBC για σχολιασμό σχετικά με την καύση.

Το οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος αυξάνεται κάθε μέρα που η καύση συνεχίζεται, λένε οι επιστήμονες.

«Ενώ οι ακριβείς λόγοι της καύσης είναι άγνωστοι, οι όγκοι, οι εκπομπές και η θέση της έκρηξης είναι μια ορατή υπενθύμιση της κυριαρχίας της Ρωσίας στις ενεργειακές αγορές της Ευρώπης», δήλωσε ο Sindre Knutsson από τη Rystad Energy.

“Δεν θα μπορούσε να υπάρξει πιο ξεκάθαρο μήνυμα – η Ρωσία μπορεί να μειώσει τις τιμές της ενέργειας αύριο. Αυτό είναι φυσικό αέριο που διαφορετικά θα εξαγόταν μέσω του Nord Stream 1 ή εναλλακτικών”.

Οι τιμές της ενέργειας σε όλο τον κόσμο αυξήθηκαν απότομα καθώς άρθηκαν τα lockdown για τον Covid και οι οικονομίες επέστρεψαν στην κανονικότητα. Πολλοί χώροι εργασίας, βιομηχανίας και αναψυχής χρειάζονταν ξαφνικά περισσότερη ενέργεια ταυτόχρονα, ασκώντας άνευ προηγουμένου πιέσεις στους προμηθευτές.

Οι τιμές αυξήθηκαν ξανά τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αναζήτησαν τρόπους για να εισάγουν λιγότερη ενέργεια από τη Ρωσία, η οποία προηγουμένως προμήθευε το 40% του φυσικού αερίου που χρησιμοποιήθηκε στην ΕΕ.

Ως αποτέλεσμα, οι τιμές για εναλλακτικές πηγές φυσικού αερίου αυξήθηκαν και ορισμένα κράτη της ΕΕ – όπως η Γερμανία και η Ισπανία – εφαρμόζουν τώρα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας.

Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της καύσης ανησυχούν τους επιστήμονες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η καύση αερίου είναι πολύ καλύτερη από την απλή εξαέρωση του μεθανίου που είναι το βασικό συστατικό του αερίου και είναι ένας πολύ ισχυρός παράγοντας για την θέρμανση του κλίματος.

Η Ρωσία έχει ιστορικό στην καύση φυσικού αερίου – σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, είναι η νούμερο ένα χώρα όσον αφορά τον όγκο των καύσεων.

Αλλά εκτός από την απελευθέρωση περίπου 9.000 τόνων ισοδύναμου CO2 κάθε μέρα από αυτή την έκρηξη, η καύση προκαλεί άλλα σημαντικά προβλήματα.

Μαύρος άνθρακας είναι το όνομα που δίνεται στα σωματίδια αιθάλης που παράγονται μέσω της ατελούς καύσης καυσίμων όπως το φυσικό αέριο.

«Ιδιαίτερη ανησυχητική για τα γεωγραφικά πλάτη της Αρκτικής είναι η μεταφορά του εκπεμπόμενου μαύρου άνθρακα προς τα βόρεια, όπου εναποτίθεται στο χιόνι και τον πάγο και επιταχύνει σημαντικά την τήξη», δήλωσε ο καθηγητής Μάθιου Τζόνσον, από το Πανεπιστήμιο Carleton στον Καναδά.

 

 

Με πληροφορίες από BBC

Μια νέα ανακάλυψη φυσικού αερίου στην Κύπρο αναζωπυρώνει τις εντάσεις: Ζωντανεύει ξανά ο αγωγός EastMed;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: