Μια νέα ανακάλυψη φυσικού αερίου στην Κύπρο αναζωπυρώνει τις εντάσεις: Ζωντανεύει ξανά ο αγωγός EastMed;

Φωτογραφία αρχείου από την ιστοσελίδα της TOTAL. File Photo via Total site




Στην ανακάλυψη κοιτάσματος ανοιχτά της Κύπρου αναφέρεται η ανταποκρίτρια στην Αθήνα της γαλλικής εφημερίδας Le Figaro , Alexia Kefalas.

Σημειώνει ότι αν και αυτή δεν είναι η πιο σημαντική ανακάλυψη στην περιοχή, εντούτοις έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή από πλευράς ενέργειας, επειδή «αυτά τα κοιτάσματα θα μπορούσαν κάλλιστα να αντιπροσωπεύουν, μακροπρόθεσμα, μια πραγματική ευρωπαϊκή εναλλακτική στην προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου».

Όπως αναφέρει ο Κωστής Σταμπολής, πρόεδρος του Ενεργειακού Ινστιτούτου Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η ανακαλυφθείσα ποσότητα ισοδυναμεί με δέκα χρόνια κατανάλωσης φυσικού αερίου της Ελλάδας, αλλά μόνο ενάμιση μήνα των αναγκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης το χειμώνα.

Ο Κωστής Σταμπολής σημειώνει, ότ:

«Προφανώς, αυτό το οικόπεδο δεν μπορεί να αξιοποιηθεί μόνο του, αλλά προσθέτοντας τα άλλα κοιτάσματα που έχουν ήδη εκμεταλλευτεί», όπως είναι η  περίπτωση του Calypso-1, όπου ανακαλύφθηκε αέριο το 2018. «Συνολικά, αυτοί οι πόροι θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύουν 350 δις κ. μέτρα αερίου”.

“Αυτό είναι ένα σημαντικό δυναμικό και αυτό το αέριο μπορεί να μεταφερθεί απευθείας στο γειτονικό αιγυπτιακό κοίτασμα Zohr, ήδη αξιοποιημένο, οπότε δεν χρειάζονται μεγάλες επενδύσεις για τη μετατροπή του σε LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο)», συνεχίζει ο Κωστής Σταμπολής.

Αναφέρεται, ότι η Qatar Energy και η ExxonMobil, μεταξύ των ξένων κολοσσών που ενδιαφέρονται για τις δυνατότητες της ανατολικής Μεσογείου, εξερευνούν αυτή τη στιγμή μια άλλη περιοχή, το τεμάχιο 10, ενώ σημειώνεται το ενδιαφέρον του  Ισραήλ για τη δημιουργία ενός νέου αγωγού φυσικού αερίου που θα διέρχεται από την Κύπρο, την Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Θα είναι επιπρόσθετο εκείνου μιας μικρής πλωτής μονάδας υγροποιημένου αερίου (FLNG) στα ανοικτά του νησιού, το οποίο πρόκειται να μετατρέψει και να μεταφέρει ισραηλινό φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω Κύπρου και στον αγωγό φυσικού αερίου EastMed, μεταφέροντας αέριο στην Ελλάδα, μετά στην Ιταλία και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

«Αυτόν τον αναβρασμό γύρω από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου του Λεβάντε παρακολουθεί εξαιρετικά στενά η γειτονική Τουρκία, ανυπόμονη να εκμεταλλευτεί μέρος αυτού του θησαυρού από τα βάθη της Μεσογείου», υπογραμμίζει η δημοσιογράφος.

Υπενθυμίζει στη συνέχεια την διχοτόμηση της Κύπρου, τις προσπάθειες προσέγγισης της κυπριακής κυβέρνησης «ως μέρος ενός σχεδίου επανένωσης», την ιδέα διανομής των κερδών από την εκμετάλλευση αυτών των υπεράκτιων μπλοκ μέσω ενός λογαριασμού που διαχειρίζεται τα Ηνωμένα Έθνη, αλλά και την άρνηση της Άγκυρας.

Η Τουρκία, όπως σημειώνεται ανέστειλε το 2012 τις συμβάσεις της με την ιταλική εταιρεία ENI, επειδή «συνεργάστηκε» με την Κύπρο, κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν αναγνωρίζει το τουρκικό καθεστώς.

«Η Τουρκία συνεχίζει την πολεμική ρητορική κάθε φορά που ανακαλύπτεται ένα κοίτασμα. Η αμφισβήτηση της κυπριακής κυριαρχίας από την Άγκυρα αποτελεί πραγματικό εμπόδιο στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου», επισημαίνει ο Κωστής Σταμπόλης.

Ο δημοσιογράφος αναφέρει, ότι αμέσως μετά την ανακοίνωση της TotalEnergies νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Άγκυρα απάντησε παραβιάζοντας τον ελληνικό εναέριο χώρο 72 φορές μέσα σε 24 ώρες.

Ωστόσο, όπως τονίζει, «η μικρή δημοκρατία της Κύπρου, της οποίας η οικονομία εξαρτάται σήμερα πολύ από τον τουρισμό, είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τις γεωτρήσεις όσο το δυνατόν γρηγορότερα, προσελκύοντας όλο και περισσότερες διεθνείς εταιρείες για την εκμετάλλευσή τους.»

ΠΗΓΗ: Le Figaro , Alexia Kefalas – Une nouvelle découverte de gaz à Chypre ravive les tensions

Τα κοιτάσματα φυσικού αερίου του “Αφροδίτη” θα είναι αξιοποιήσημα σε περίπου τρία χρόνια, δηλώνει η Υπουργός Ενέργειας της Κύπρου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: