Πότε θα μάθουν να κινούνται στα πλαίσια αξιοπρεπούς πολιτικής ηθικής; Το “φαινόμενο” Χριστοδουλίδης, οι αρλούμπες και τα debates

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, στην Τριμίκλινη. Φωτογραφία από το Επιτελείο του




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΥ, Φιλελεύθερος

Πάντοτε οι προεδρικές εκλογές χαρακτηρίζονται από κλίμα έντασης. Επειδή αυτές καθορίζουν την εξουσία. Είναι ως ένα βαθμό αναμενόμενες οι επιθέσεις από υποψήφιο προς υποψήφιο.

Σε αυτές τις εκλογές, όμως, τα κτυπήματα κάτω από τη μέση και οι μέθοδοι που κάποιοι χρησιμοποιούν, πλήττουν σοβαρά τον πολιτικό πολιτισμό που πρέπει να διακρίνει ένα ευρωπαϊκό κράτος. Ενίοτε με στόχο την παραπλάνηση της κοινής γνώμης, κυρίως, επειδή εμφανίζεται ένα πρωτοφανές φαινόμενο:

Ένας υποψήφιος που δεν στηρίζεται από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, να συγκεντρώνει ποσοστά από όλες ανεξαιρέτως τις κομματικές παρατάξεις, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται με τεράστια διαφορά από όλους τους υποψηφίους.

Αίφνης το προεκλογικό σκηνικό πήρε φωτιά επειδή στο πρόγραμμα των τηλεμαχιών που ανακοίνωσε το κρατικό ΡΙΚ, δεν συμμετέχει ο Χριστοδουλίδης. Άναψαν τα αίματα και οι πλείστοι υποψήφιοι του επιτέθηκαν με μανία.

  • Τον κατηγόρησαν ότι κρύβεται, ότι φοβήθηκε μετά την πρώτη τηλεμαχία, ότι επιλέγει το μονόλογο ενώ ένας τον παραλλήλισε ακόμη και με τον Γρίβα, επικαλούμενος τη ρήση του Γεωργίου Παπανδρέου «Εδοξάσθη κρυπτόμενος». Προς τιμήν τους, ΑΚΕΛ και Μαυρογιάννης δεν ακολούθησαν τον δρόμο των άλλων.

Δεν πρέπει κανείς να τρέφει ψευδαισθήσεις. Ο Χριστοδουλίδης σε όλες ανεξαιρέτως τις δημοσκοπήσεις εδώ και 8 μήνες, προηγείται με τεράστια διαφορά. Είναι φυσικό επόμενο να γίνεται στόχος όλων. Θεωρούν πως αν τον αποδομήσουν θα έχουν οι ίδιοι κάποιο όφελος. Εκείνο το οποίο είναι εκπληκτικό είναι ότι ακόμη και υποψήφιοι που σε όλες τις δημοσκοπήσεις καταγράφουν πολύ μικρά ποσοστά, επιδίδονται σε επιθέσεις που χαρακτηρίζονται από μένος.

Εύλογη λοιπόν η απορία, αξίζει για αμελητέα ποσοστά, που ουδόλως θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο, να υποβιβάζουν τον πολιτικό πολιτισμό με τέτοιο τρόπο;

Προκλητικότερα εμφανίζονται και μερικά έντυπα, που είτε είναι ταγμένα να υποστηρίζουν συγκεκριμένο υποψήφιο είτε είναι προσηλωμένα στην πολεμική κατά του Χριστοδουλίδη λόγω διαφορών τους με πολιτικές θέσεις του.

  • Ανακάλυψαν ότι φοβάται να μπει σε τηλεμαχίες επειδή δήθεν τα ποσοστά του ξεφουσκώνουν. Άλλοι ανακάλυψαν ότι αποφεύγει να εκτεθεί μετά το στραπάτσο της πρώτης τηλεμαχίας.

Στη ζωή, όμως, μόνο μια οδός έχει αξία. Αυτή της αλήθειας! Αυτήν την καθορίζουν τα γεγονότα και όχι οι ευσεβείς πόθοι οποιουδήποτε. Η αλήθεια, λοιπόν, είναι ότι σε όλες ανεξαιρέτως τις δημοσκοπήσεις, ο Χριστοδουλίδης (είτε μας αρέσει είτε όχι) προηγείται με τεράστια διαφορά.

Η αλήθεια είναι ότι και στις δημοσκοπήσεις που έγιναν μετά την πρώτη τηλεμαχία, συνεχίζει να προηγείται με μεγάλη διαφορά. Μάλιστα, στη δημοσκόπηση του Άλφα, φαίνεται να ανοίγει ακόμη περισσότερο την ψαλίδα. Στην ίδια δημοσκόπηση καταγράφηκε και η πρώτη τηλεμαχία και οι ερωτηθέντες θεώρησαν ότι ήταν ο καλύτερος.

Υπάρχει, όμως, και μια ακόμη μεγαλύτερη αλήθεια η οποία εκθέτει όσους του επιτέθηκαν για τις τηλεμαχίες. Την κατέγραψε μέλος του επιτελείου του χθες και την μεταφέρουμε αυτούσια:

«Προς αποκατάσταση της αλήθειας και για να μην δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις: Ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, έχει εκφράσει την πρόθεσή του να λάβει μέρος σε ΕΝΑ debate ΚΑΘΕ μήνα σε ΚΑΘΕ κανάλι, αρχής γενομένης από τον Οκτώβρη. Δεδομένου ότι έχουμε ΠΕΝΤΕ κανάλια, σημαίνει ότι θα λάβει μέρος σε ΠΕΝΤΕ debates τον Οκτώβρη, ΠΕΝΤΕ debates το Νοέμβρη, ΠΕΝΤΕ debates το Δεκέμβρη και ΠΕΝΤΕ debates τον Ιανουάριο, σύνολο 20 debates».

Η στήλη γράφει τα πιο πάνω εν γνώσει της ότι κάποιοι κομματικοί κολαούζοι θα κατηγορήσουν τον γράφοντα ως δήθεν υποστηρικτή του Χριστοδουλίδη. Αυτό ξέρουν να κάνουν.

Δεν διστάσαμε να επικρίνουμε τον Αχιλλέα Δημητριάδη όταν επιχείρησε να πλήξει τον Μαυρογιάννη για τη δήθεν διπλή μισθοδοσία του. Δεν διστάσαμε να επικρίνουμε τον Χριστοδουλίδη στην παρουσίαση του οράματός του επειδή δεν παρέθεσε καθαρές θέσεις. Δεν διστάσαμε να επικρίνουμε την πρώτη τηλεμαχία λέγοντας ότι ήταν απογοητευτική.

Δεν διστάσαμε να επικρίνουμε τον Χριστοδουλίδη επειδή δεν έδωσε καθαρές απαντήσεις σε κάποιες κατηγορίες. Δεν διστάσαμε να επικρίνουμε τον Αβέρωφ και τον Μαυρογιάννη για το ύφος τους στην πρώτη τηλεμαχία. Δεν θα διστάσουμε να επικρίνουμε όποιον ξεφεύγει από τα ανεκτά πλαίσια. Δεν θα διστάσουμε να επιρκίνουμε και τον Χριστοδουλίδη αν στη συνέχεια δείξει τάσεις αποφυγής των debates.

Υποψήφιοι και κόμματα ακόμη δεν κατάλαβαν πως όσο πολεμούν με τέτοιο τρόπο τον Χριστοδουλίδη, απλώς, τον δυναμώνουν περισσότερο. Αντί να βλέπουν τον υποψήφιο Χριστοδουλίδη ας επικεντρωθούν στο «φαινόμενο Χριστοδουλίδη». Ίσως αντιληφθούν… Επιτέλους, κάποια στιγμή, πρέπει να μάθουν όλοι να κινούνται στα πλαίσια αξιοπρεπούς πολιτικής ηθικής.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακούει κανείς τη μαρτυρία του Μαυρογιάννη; Το αυτομαστίγωμα συνεχίζεται και μετά τη δημοσιοποίηση του πρακτικού

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: