Ο Λαβρόφ βρήκε νέο σύμμαχο για τη Μόσχα: Στηρίζει τη χούντα στη Μιανμάρ – Της πουλάει και όπλα

File photo Ένας διαδηλωτής φωνάζει συνθήματα μπροστά από τη σημαία του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία (NLD) κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας κατά του στρατιωτικού πραξικοπήματος, στη Γιανγκόν της Μιανμάρ, 06 Φεβρουαρίου 2021. Χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στη διαμαρτυρία στη Γιανγκόν. Ήταν η μεγαλύτερη διαδήλωση στους δρόμους από τότε που ο στρατός της Μιανμάρ κατέλαβε την εξουσία και κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ένα χρόνο μετά τη σύλληψη της κρατικής συμβούλου Aung San Suu Kyi και του προέδρου της Μιανμάρ Win Myint σε επιδρομή νωρίς το πρωί την 1η Φεβρουαρίου. EPA/LYNN BO BO




Ολο και πιο απομονωμένη στην διεθνή σκηνή, η Ρωσία προσεγγίζει την βιρμανική χούντα εκφράζοντας την υποστήριξη του Κρεμλίνου στις «προσπάθειές της για την σταθεροποίηση της χώρας», διά στόματος του ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο Ναϊπιντάου.

«Είμαστε αλληλέγγυοι στις προσπάθειες (των αρχών της Μιανμάρ) για την σταθεροποίηση της κατάστασης στην χώρα», δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος κατά την πρώτη του επίσκεψη στην χώρα συναντήθηκε με τη ηγεσία της βιρμανικής χούντας για να συζητήσει θέματα άμυνας και συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας.

«Εχουμε μία πολύ στέρεη βάση για την ενίσχυση της συνεργασίας μας σε μία σειρά από τομείς», είπε ο Λαβρόφ κάνοντας λόγο για «κατά παράδοσιν φιλική σύμπραξη» με την Μιανμάρ, η οποία ανήκει στην κινεζική σφαίρα επιρροής.

Η Μόσχα έχει ενεργοποιηθεί για την ενίσχυση των σχέσεών της με την βιρμανική χούντα στην οποία πωλεί όπλα. Ο αρχηγός της χούντας Μιν Αούνγκ Χλενγκ επισκέφθηκε στα μέσα του Ιουλίου την Ρωσία και συναντήθηκε με αξιωματούχους του πυρηνικού και του αεροδιαστημικού τομέα.

Η Μιανμάρ βρίσκεται επίσης σε διεθνή απομόνωση, έπειτα και από την πρόσφατη εκτέλεση τεσσάρων κρατουμένων, περιλαμβανομένων δύο προσωπικοτήτων της αντιπολίτευσης. Η βιρμανική χούντα, η οποία ανέτρεψε την κυβέρνηση της Αούνγκ Σαν Σου Τσι την 1η Φεβρουαρίου 2021 δίνοντας αιφνίδιο τέλος σε μία σύντομη δημοκρατική παρένθεση, εφαρμόζει αιματηρή καταστολή στην Μιανμάρ, όπου 2.100 πολίτες έχουν σκοτωθεί και 15.000 έχουν συλληφθεί από το πραξικόπημα.

Από την κατάληψη της εξουσίας, το στρατιωτικό καθεστώς υπόσχεται «ελεύθερες εκλογές», οι οποίες έχουν ήδη αναβληθεί για φέτος. Ο επικεφαλής της χούντας δήλωσε ότι πριν από τη οργάνωση εκλογών θα πρέπει να υπάρξει «ειρήνη και σταθερότητα».

Αύριο, ο Σεργκέι Λαβρόφ θα βρεθεί στην Πνομ Πενχ της Καμπότζης για να συμμετάσχει στην σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Asean (Ένωση Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας), στην οποία δεν είναι προσκεκλημένη η βιρμανική χούντα.

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΚ
Ελλάδα Αθήνα 

Κατά τα αναμενόμενα: Η Μόσχα δια του Λαβρόφ παρεμβαίνει στην σινο-αμερικανική κρίση ρίχνοντας λάδι στη φωτιά

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: