Μεντβέντεφ υπέρ Σαλβίνι και Λέγκας στην Ιταλία: Ψηφίστε σωστά – Ο χειμώνας είναι πιο ζεστός συντροφιά με τη Ρωσία…

File photo Ο δήμαρχος του Przemysl Wojciech Bakun δείχνει ένα μπλουζάκι με το πορτρέτο του Πούτιν και το σύνθημα «Ρωσικός Στρατός» κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Ιταλίας και τον ηγέτη της Λέγκα Matteo Salvini (R) μπροστά από τον Κεντρικό Σιδηροδρομικό Σταθμό στο Przemysl, Πολωνία 08 Μαρτίου 2022. Ο δήμαρχος Μπακούν προσπάθησε ανεπιτυχώς να δώσει στον Ματέο Σαλβίνι ένα μπλουζάκι με την εικόνα του Βλαντιμίρ Πούτιν, παρόμοιο με εκείνο που πόζαρε ο Σαλβίνι στο Κρεμλίνο κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Μόσχα και ζήτησε από τον Ιταλό γερουσιαστή να το φορέσει κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο κέντρο υποδοχής προσφύγων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. EPA/DAREK DELMANOWICZ POLAND OUT




Το “γεράκι” της ρωσικής ηγεσίας ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ παρεμβαίνει ευθέως στην προεκλογική εκστρατεία καλώντας τους Ευρωπαίους να «τιμωρήσουν» τις «ηλίθιες κυβερνήσεις» τους στις κάλπες και αυτό γίνεται αμέσως θέμα συζήτησης στην Ιταλία, την παραμονή των εκλογών που χαρακτηρίζονται από τον φόβο παρέμβασης της Μόσχας.

Μάλιστα, η καταδίκη  από την κεντροαριστερά φτάνει αμέσως, με το Δημοκρατικό Κόμμα να επιτίθεται στην «ασάφεια» μιας δεξιάς που μένει σιωπηλή για πολλές ώρες, πριν ο Ματέο Σαλβίνι πει το βράδυ: «Δεν με ενδιαφέρουν οι προσβολές των Δημοκρατών. Θα ψηφίσουν οι Ιταλοί και όχι οι Ρώσοι, οι Κινέζοι ή οι Εσκιμώοι. Στο εξωτερικό μπορούν να πουν ό,τι θέλουν, δεν με ενδιαφέρει να κάνω διαμάχη με τον υπόλοιπο κόσμο», υποβιβάζει ο αρχηγός της Λέγκας.

Όμως ο Ενρίκο Λέτα απαντά: «Η Ρωσία έβαλε το ψηφοδέλτιο στην κάλπη. Η Λέγκα έχει μια συμφωνία που υπογράφηκε το 2017 με την Ενωμένη Ρωσία, το κόμμα του Πούτιν. Αυτή η συμφωνία πρέπει να ακυρωθεί, αν δεν το κάνουν είναι πολύ σοβαρό για την κυριαρχία της χώρας μας».

Δεν είναι η πρώτη εξόρμηση αυτού του είδους του αντιπροέδρου του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος στο παρελθόν είχε ήδη ζητωκραυγάσει με αγένεια για τις κυβερνητικές κρίσεις στη Μεγάλη Βρετανία και ακριβώς στην Ιταλία, με δύο από τους στενότερους συμμάχους του Κιέβου (Τζόνσον και Ντράγκι ) νοκ άουτ.

Αλλά αυτή τη φορά ο πρώην πρόεδρος επιλέγει να απευθυνθεί απευθείας στους ψηφοφόρους: «Θα θέλαμε να δούμε τους ευρωπαίους πολίτες όχι μόνο να εκφράζουν δυσαρέσκεια για τις ενέργειες των κυβερνήσεών τους, αλλά και να λένε κάτι πιο συνεκτικό. Για παράδειγμα, ότι τους καλούν να λογοδοτήσουν, να τους τιμωρούν στις κάλπες για την προφανή τους βλακεία», γράφει ο Μεντβέντεφ στο Telegram, το αγαπημένο του κανάλι.

«Αν το τίμημα για την ευρωπαϊκή δημοκρατία είναι το κρύο στα διαμερίσματα και τα άδεια ψυγεία, αυτή η «δημοκρατία» είναι για τους τρελούς», προσθέτει ο εκπρόσωπος της Μόσχας, αναφερόμενος στις συνέπειες των κυρώσεων κατά της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία. “Γι’ αυτό – επιμένει – τέσσερις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν ήδη παραιτηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό.

Οι ψήφοι των ψηφοφόρων είναι ένας ισχυρός μοχλός επιρροής. Ενεργήστε λοιπόν, Ευρωπαίοι γείτονες! Μην μένετε σιωπηλοί. Καλέστε τους ηλίθιους σας να δώσουν λογαριασμό. Και θα σας ακούσουμε. Το πλεονέκτημα είναι προφανές: ο χειμώνας είναι πολύ πιο ζεστός και πιο άνετος  με τη συντροφιά της Ρωσίας παρά σε μια υπέροχη απομόνωση με σβηστή σόμπα», είναι ο τελευταίος υπαινιγμός του Μεντβέντεφ, τον οποίο χρησιμοποιεί για πολλοστή φορά, η απειλή διακοπής της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Ο πρώτος που αντέδρασε είναι ο υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο: “Η παρέμβαση της ρωσικής κυβέρνησης στις ιταλικές εκλογές είναι πραγματικά ανησυχητική. Ένας Ρώσος εκρόσωπος  επεμβαίνει ξανά με ευθύτητα στα εσωτερικά πολιτικά ζητήματα, δίνοντας και αυτή τη φορά μια κατεύθυνση ψήφου. Οι ιταλικές πολιτικές δυνάμεις -είναι η πρόσκληση του αρχηγού της Civic Commitment- να αποστασιοποιηθούν ξεκάθαρα, χωρίς καμία επιφύλαξη  από τη ρωσική προπαγάνδα».

Ο Ενρίκο Μπόργκι, από την εθνική γραμματεία του Δημοκρατικού Κόμματος, κάνει επίσης αμέσως λόγο για «σοβαρή παρέμβαση», προτρέποντας «όλους» να λογοκρίνουν τη Μόσχα, «ξεκινώντας από τη δεξιά ολοένα με μια ολονένα και πιο αμφιλεγόμενη θέση επί του θέματος».

Από τον Quartapelle στον Mirabelli, από τον Fassino στον Serracchiani, το μοτίβο μεταξύ των Δημοκρατικών είναι το αίτημα προς τον συνασπισμό της Μελόνι και τους δικούς της να καταδικάσουν τα λόγια του Μεντβέντφ . Αλλά στα δεξιά (και επίσης ανάμεσα στα Πέντε Αστέρια) για ώρες όλα είναι σιωπηλά.

Εκτός από τη θεσμική φωνή του Adolfo Urso, γερουσιαστή των Αδέλφια της Ιταλίας αλλά πάνω απ’ όλα προέδρου του Copasir: “Η γκροτέσκα δήλωση του Medvdev είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Η Copasir έχει από καιρό καταγγείλει τον κίνδυνο ξένης παρέμβασης στις δυτικές δημοκρατίες, ειδικά κατά τη διάρκεια εκλογών, προτρέποντας τα θεσμικά όργανα να προετοιμάσουν κατάλληλα μέτρα. Ηδη από αύριο -υπενθυμίζει ο Urso-, στη συνεδρίαση της επιτροπής, αυτό θα είναι ένα από τα θέματα της ετήσιας έκθεσης προς το Κοινοβούλιο μετά τη διαπίστωσή μας “.

Το βράδυ, έφτασε η δήλωση του Σαλβίνι, «Οι κατηγορίες κατά της κεντροδεξιάς είναι σχεδόν εξίσου γελοίες με τις δηλώσεις του Μεντβέντεφ, το  επιβεβαιώνει η φιλο-ατλαντική στάση των κομμάτων της κεντροδεξιά στο κοινοβούλιο. Συγγνώμη που δεν μπορώ να πω το ίδιο για τα κόμματα με τα οποία το Δημοκρατικό Κόμμα αποφάσισε να συμμαχήσει». Ο επικεφαλής της Δράσης Κάρλο Καλέντα ακούγεται από τον τρίτο πόλο: “Η Ρωσία και ο Μεντβέντεφ θα έχουν μια πικρή έκπληξη στις 25 Σεπτεμβρίου. Θα προσπαθήσουμε να νικήσουμε τους φίλους τους Κόντε, Μπερλουσκόνι και Σαλβίνι”.

Με τον αρχηγό των Πέντε Αστεριών που στην περιοχή Cesarini να ξεκινά το tweet του μιλώντας για “ακατάλληλη και επικίνδυνη παρέμβαση. Οι Ιταλοί δεν πρέπει να παίρνουν μαθήματα και συμβουλές από κανέναν, πολύ περισσότερο από αυτούς που έχουν γίνει πρωταγωνιστές πολέμου και παραβιάζουν τα πιο στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα», ψιθυρίζει ο Κόντε.

Με πληροφορίες από ansa.it
Ελλάδα Αθήνα 

Πούτιν και Σι Τζιπινγκ θα πάρουν μέρος στη σύνοδο κορυφής της G20

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: