Οι Βρυξέλλες αποδοκιμάζουν τον κατοχικό ηγέτη: Μόνο η Κυπριακή Δημοκρατία δικαιούται συναντήσεις με ξένους ηγέτες

FILE PHOTO: O Εκπρόσωπος της Κομισιόν αρμόδιος για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Πίτερ Στάνο.Photo via Twitter Peter Stano @ExtSpoxEU




Οι νόμιμες εξωτερικές σχέσεις με την Κύπρο μπορούν να πραγματοποιούνται μόνο μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ομως, ο Ερσίν Τατάρ ως εκπρόσωπος κοινότητας από μη ελεγχόμενο από την κυβέρνηση έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει το δικαίωμα να προχωρά σε συναντήσεις.

Τα παραπάνω ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για εξωτερικές υποθέσεις, Πίτερ Στάνο, κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει την συνάντηση του κατοχικού ηγέτη με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ.

«Δεν είμαστε αρμόδιοι να σχολιάσουμε συναντήσεις εκπροσώπων κοινοτήτων. Ο κ. Τατάρ είναι ο εκπρόσωπος της τουρκοκυπριακής κοινότητας στις μη ελεγχόμενες από την (κυπριακή) κυβέρνηση περιοχών ενός κράτους μέλους μας. Ως εκ τούτου, ως ηγέτης κοινότητας μπορεί να έχει συναντήσεις», σημείωσε.

«Όμως, όσον αφορά τις διεθνείς σχέσεις και την διεθνή πολιτική ενός κράτους μέλους μας, της Κύπρου, αυτή φυσικά ασκείται από το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας», τόνισε.

Κληθείς να διευκρινίσει την θέση της Κομισιόν σε σχέση με την απόφαση του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ, να συναντηθεί με τον Τατάρ, ο εκπρόσωπος επεσήμανε πως «οι νόμιμες σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) και του Αζερμπαϊτζάν λαμβάνουν χώρα μεταξύ της ΕΕ και του Αζερμπαϊτζάν στο κατάλληλο επίπεδο».

Αυτό «συζητήθηκε και καταγράφηκε τον περασμένο μήνα στο Συμβούλιο Συνεργασίας ΕΕ – Αζερμπαϊτζάν» και οι παράμετροι της σχέσης αυτής περιγράφονται στα σχετικά έγγραφα.

Εξάλλου, απάντηση σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για την προστασία της πολιτικής και κοινωνικής ταυτότητας της Τουρκοκυπριακής κοινότητας από μέτρα και πολιτικές που ενισχύουν τον έλεγχο της Τουρκίας στα κατεχόμενα, καθώς και τις αντιδράσεις για αυτό το θέμα από την τουρκοκυπριακή αντιπολίτευση και την κοινωνία των πολιτών, έδωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν αρμόδιος για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, Άνταλμπερτ Γιανς.

Αναφέρθηκε στις παραμέτρους της εμπλοκής της ΕΕ στο Κυπριακό και τόνισε πως ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων είναι η συνολική λύση.

Αφού σημείωσε πως η ΕΕ παραμένει πλήρως δεσμευμένη σε λύση στην βάση των παραμέτρων της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ) με πολιτική ισότητα τη βάση των ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ και του κοινοτικού κεκτημένου, ο κ. Γιανς πρόσθεσε ότι «ο καλύτερος τρόπος διευθέτησης του Κυπριακού είναι μέσω της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων υπό την καθοδήγηση των ΗΕ, για μια συνολική συμφωνία».

Όπως είπε, η ΕΕ θα συνεχίσει «να στηρίζει όπως μπορεί τη διαδικασία καθώς και τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ να βρει κοινό έδαφος μεταξύ των πλευρών» και ο ρόλος της Κομισιόν αφορά την «τεχνική και νομική στήριξη στη διαδικασία επίλυσης μέσω των ΗΕ, και με τη χρήση του προγράμματος βοήθειας προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα» για προώθηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης με συγκεκριμένα οφέλη για όλους τους Κύπριους, ενώ αναφέρθηκε και στην υιοθέτηση τον Ιούλιο του ετήσιου προγράμματος βοήθειας για την Τ/κ κοινότητα, ύψους 33 εκατ. ευρώ.

Κληθείς να πει τι μπορεί να κάνει η Κομισιόν σε μια περίοδο κατά την οποία δεν υπάρχει προοπτική γρήγορης επανέναρξης συνομιλιών, ο κ. Γιανς τόνισε πως «πρόκειται για διαδικασία υπό την καθοδήγηση των μερών και των Ηνωμένων Εθνών» και πως «ο ρόλος μας είναι υποστηρικτικός».

«Συνεχίζουμε σε αυτή την πορεία σταθερά. Δίνουμε την στήριξή μας με όλους τους τρόπους που μπορούμε», σημείωσε, προσθέτοντας πως η Κομισιόν έχει επίσης ρόλο στην επιτήρηση της σωστής εφαρμογής του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής.

«Αυτές είναι οι ενέργειές μας και εξαρτάται από τα μέρη και τα Ηνωμένα Έθνη να συνεχίσουν» υπογράμμισε.

Το ΡΙΚ …δικαιολογείται αλλά το ερώτημα παραμένει: Γιατί έπαιξε το παιγνίδι του ΔΗΣΥ εναντίον του Χριστοδουλίδη;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: