Η πανδημία του κορωνοϊού και άλλες που θα ακολουθήσουν: Οι μη αναστρέψιμες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

FILE PHOTO Μια γυναίκα υποβάλλεται σε τεστ COVID-EPA, MARK R. CRISTINO




Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Ενώ σε όλο τον κόσμο επικρατεί δικαιολογημένη κόπωση λόγω των πολύπλευρων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού, η εμφάνιση του ιού της Ευλογιάς των Πιθήκων, καθώς και τα συμπεράσματα αμερικανο-σουηδικής επιστημονικής έρευνας ότι η κλιματική αλλαγή έχει ήδη χειροτερεύσει το 58% των μεταδιδόμενων ασθενειών, συνέτειναν στην περαιτέρω επιδείνωση του κλίματος ανασφάλειας και αβεβαιότητας για την ανθρώπινη ζωή.

Μετά από δυόμισι χρόνια, οι χώρες δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο την απειλή του κορωνοϊού, τις μακροπρόθεσμες και σε μερικές περιπτώσεις σοβαρότατες παρενέργειές του στον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά και τις πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις. Παράλληλα, παραμένει ανοικτό το μέτωπο του διχασμού όσον αφορά τους τρόπους αντιμετώπισης της πανδημίας, τις προεκτάσεις της, τα εμβόλια και τις θεραπείες.

Οι περισσότεροι ειδικοί υποστηρίζουν ότι απέχουμε πολύ από το τέλος της πανδημίας, η οποία «κάποια στιγμή θα τελειώσει, αλλά ο κορωνοϊός δεν θα εξαφανιστεί», όπως έχει ειπωθεί επανειλημμένα.

  • Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υποστήριξε ότι ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να είναι διπλάσιος ως τριπλάσιος από τον επίσημο αριθμό των έξι και πλέον εκατομμυρίων, υπολογίζοντας ότι μέχρι σήμερα έχουν πεθάνει από επιπλοκές που προκάλεσε ο κορωνοϊός γύρω στα 20 εκατομμύρια άτομα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταγράφουν τον βαρύτερο απολογισμό, ξεπερνώντας το ένα εκατομμύριο νεκρούς, αν και θεωρείται ότι ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος.

Στην Αμερική έχουν καταργηθεί σχεδόν όλοι οι περιορισμοί. Καμία πολιτεία δεν απαιτεί επί του παρόντος μάσκες σε δημόσιους χώρους, παρόλο που τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ανακοίνωσαν ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί το ενδεχόμενο χρήσης μάσκας σε κλειστούς χώρους.

Σε μια άλλη εξέλιξη, έστω και αργοπορημένα, η ηγεσία των CDC ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα προχωρήσει σε ριζική αναδιάρθρωση των δομών τους, με στόχο την καλύτερη λειτουργία του οργανισμού, καθώς «αναγνωρίζει λάθη, παραλείψεις και καθυστερημένη αντίδραση στη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού».

Όταν ένας δικαστής απέρριψε την ομοσπονδιακή απαίτηση για να είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, η κυβέρνηση Μπάιντεν άσκησε έφεση, αλλά δεν επιδίωξε να επαναφέρει αμέσως την εντολή. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Νιου Γιορκ Τάιμς», μερίδα επιστημόνων θεωρεί ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί είναι πλέον «προστατευμένοι», σε κάποιο βαθμό, έναντι του ιού, αποφεύγοντας τη νοσηλεία σε νοσοκομείο ή τον θάνατο επειδή είτε έχουν νοσήσει είτε είναι εμβολιασμένοι ή τώρα μπορούν να προσφερθούν σε αρκετούς αντιικά φάρμακα.

«Όσο περισσότερο παρεμβαίνουμε στην ικανότητα αυτού του ιού να αναπαραχθεί και να μεταδοθεί, τόσο λιγότερα κρούσματα θα έχουμε» αναφέρθηκε ενδεικτικά, επισημαίνοντας ότι, μέχρι στιγμής, οι νέες παραλλαγές τείνουν να γίνονται πιο μεταδοτικές και καλύτερες στο να ξεπερνούν τις ανοσοποιητικές άμυνες, αλλά όχι πιο θανατηφόρες. Αυτό, κατά ένα μέρος, θεωρείται λογικό σε μια εξελικτική προοπτική και ο συγκεκριμένος ιός θα μπορούσε να ακολουθήσει τον δρόμο άλλων κορωνοϊών που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα.

Σύμφωνα με σχετική ανάλυση στο περιοδικό «New Yorker», είναι παραπλανητική η εικόνα ότι οι παραλλαγές θα γίνουν πιο ήπιες με την πάροδο του χρόνου. Αντιθέτως, θα μπορούσαν εύκολα να γίνουν πιο επικίνδυνες. Σε σύγκριση με προηγούμενες παραλλαγές, η Όμικρον έχει δημιουργήσει περισσότερες υποπαραλλαγές, με πιο επικρατέστερες και γνωστές τις BA.4 και BA.5, οι οποίες φαίνεται ότι σε υπολογίσιμο βαθμό καταστρέφουν το «τείχος ανοσίας» του εμβολιασμού.

Από τότε που πρωτοεμφανίστηκε ο ιός στην επαρχία Ουχάν της Κίνας (σημ.: ακόμα καμία διεθνής επιστημονική έρευνα δεν κατέληξε σε οριστικά και ασφαλή συμπεράσματα για την πραγματική προέλευση του κορωνοϊού) μπορεί να έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την αντιμετώπισή του, αλλά σε ημερήσια βάση χάνουν τη ζωή τους χιλιάδες άτομα σε όλο τον κόσμο.

Αρκετοί επιστήμονες θεωρούν ότι ο ιός είναι σήμερα λιγότερο θανατηφόρος σε σχέση με το 2020, αλλά τονίζουν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετά στοιχεία που βρίσκονται υπό διερεύνηση και προκαλούν ανησυχίες, όπως για παράδειγμα: Γιατί στο ίδιο σπίτι κάποιοι κολλάνε κορωνοϊό και κάποιοι όχι; Γιατί ορισμένα άτομα είναι πιο «ευαίσθητα» στον ιό και άλλα όχι και τι ρόλο έχει η ανοσία που προσφέρουν προηγούμενες λοιμώξεις από κορωνοϊούς ή εμβόλια κοινού κρυολογήματος;

Η Κίνα είναι η μόνη μεγάλη χώρα που ακολουθεί στρατηγική μηδενικού COVID-19. Σύμφωνα με μερίδα επιστημόνων, αυτή η προσέγγιση έχει διατηρήσει τον αριθμό των θανάτων σε χαμηλά επίπεδα.

  • Ωστόσο, τα χαμηλά επίπεδα ανοσίας μεταξύ του πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων, καθιστούν το «τελικό παιχνίδι» αυτής της προσέγγισης «επικίνδυνο» σε σχέση με τις χώρες που έχουν απομακρυνθεί από τη στρατηγική των περιοριστικών μέτρων.

Κατά την επερχόμενη φθινοπωρινή και χειμωνιάτικη περίοδο, εκτιμάται ότι μπορεί να υπάρξει και πάλι σημαντική άνοδος των κρουσμάτων. Πολλοί ειδικοί όμως θεωρούν απομακρυσμένη την πιθανότητα να είναι τόσο σοβαρό το νέο κύμα κορωνοϊού όσο το περσινό, ενώ επενδύουν στα νέα αναβαθμισμένα εμβόλια που θα είναι διαθέσιμα από τον Σεπτέμβριο.

Οι περισσότερες πολιτείες των ΗΠΑ αν και εκπέμπουν μια εικόνα εφησυχασμού ότι τα δύσκολα έχουν περάσει, εντούτοις ο μέσος αριθμός ημερήσιων θανάτων εξαιτίας του ιού εξακολουθεί να είναι δύο έως τέσσερις φορές μεγαλύτερος σε σχέση με τον μέσο όρο θανάτων λόγω της εποχικής γρίπης.

Όλα αυτά αναδεικνύουν την ωμή πραγματικότητα ότι η ανθρωπότητα δεν θα ξεμπερδέψει εύκολα με τον κορωνοϊό. Συνάμα όμως ενδέχεται η πανδημία αυτή να αποδειχθεί «λιγότερο επικίνδυνη» μπροστά σε άλλες που είναι πολύ πιθανόν να ακολουθήσουν εξαιτίας των μη αναστρέψιμων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Μπάιντεν-Τραμπ αντίπαλοι και το 2024; Οι ενδιάμεσες εκλογές και η συνεχής απειλή για την αμερικανική Δημοκρατία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: