Η Ανναλένα στην Τουρκία: Μεταξύ Κράτους Δικαίου και Realpolitik, νίκησε στα σημεία τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας (Α), συνομιλεί με τη Γερμανίδα ομόλογό του Annalena Baerbock (Δ), κατά τη συνάντησή τους στο υπουργείο, Αθήνα, Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΞ, STR




Μία ακόμα συναφούς περιεχομένου ανταπόκριση δημοσιεύεται στην εφημερίδα Handelsblatt, (κείμενο Ozan Demircan) η οποία αναφέρεται στην επίσκεψη της Γερμανίδας Υπουργού Εξωτερικών Ανναλένας Μπέρμποκ, στην Τουρκία και την τεταμένη ατμόσφαιρα που επικράτησε κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό της, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Μεταξύ άλλων σημειώνεται ότι η Baerbock είναι η τέταρτη υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας που επισκέπτεται την Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος πριν από έξι χρόνια και «απλό δεν ήταν ποτέ»:

Ο FrankWalter Steinmeier (SPD) επισκέφτηκε μια χώρα τρομοκρατημένη το 2016. Κατά τη διάρκεια της περίπου ενός έτους θητείας του ως επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, ο Sigmar Gabriel (SPD) ανέλαβε την αποστολή να απελευθερώσει τον δημοσιογράφο Deniz Yücel από τη φυλακή, ενώ ο Heiko Maas (SPD) βρέθηκε αντιμέτωπος με τουρκικές στρατιωτικές εισβολές στη Συρία.

Η θητεία της Baerbock συμπίπτει όχι μόνο με τον πόλεμο της Ουκρανίας, αλλά και με τον ρόλο της Τουρκίας σε αυτόν. Η χώρα έχει καταστεί ο πιο σημαντικός μεσολαβητής στη σύγκρουση και προσφάτως κατέστησε δυνατή τη συμφωνία για τα σιτηρά.

Την ίδια στιγμή, η πολιτική της Άγκυρας γίνεται όλο και πιο αυταρχική. Οι εκλογές θα διεξαχθούν τον Ιούνιο του 2023. Η τουρκική αντιπολίτευση ελπίζει σε μια νίκη, αλλά και πολλοί στο Βερολίνο έχουν παραιτηθεί ενόψει της εντεινόμενης ισχύος του προέδρου Erdogan.

Κάποιοι ερμήνευσαν την επιθετική εμφάνιση της Baerbock στην Κωνσταντινούπολη ως ρήξη με την παλιά πολιτική της πρώην Καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ (Angela Merkel) για την Τουρκία.

Στην πραγματικότητα, η Merkel πέρασε δύο φάσεις στην πολιτική της για την Τουρκία: ξεκινώντας από την ανοιχτή κριτική και την απόρριψη της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.), σε μια καθαρά συναλλακτική σχέση στην οποία και οι δύο χώρες συνεργάστηκαν σε κρίσιμα ζητήματα όπως η μετανάστευση.

Συνεπώς, η Baerbock δεν έκανε ένα βήμα μπροστά, αλλά δύο βήματα πίσω, ισχυρίζεται ο συντάκτης, θυμίζοντας εξάλλου πως συχνή ήταν η κριτική κατά τα τελευταία χρόνια για την έλλειψη Κράτους Δικαίου στην υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ χώρα, ωστόσο ποτέ η άσκηση κριτικής δεν είχε κάποιο απτό αποτέλεσμα. 

Σε αυτό το πλαίσιο, η εμφάνιση των δύο πολιτικών θα μπορούσε να αποτελέσει ζήτημα μόνο για τα τοπικά ΜΜΕ.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι θα μπορούσε κανείς να το ερμηνεύσει ως νίκη στα σημεία για την Baerbock.

«Ωστόσο η διπλωματία δεν γνωρίζει από τελικό σφύριγμα. Όποιος έχει καλή απόδοση σήμερα θα εκπλαγεί ξανά αύριο από την επόμενη κρίση και τέτοιες υπάρχουν πολλές στις ευρωπαϊκές-τουρκικές σχέσεις. Γεγονός είναι ότι η Baerbock έθεσε με την εμφάνισή της τις κατευθυντήριες γραμμές για την πολιτική της για την Τουρκία”.

Αλλά, προσθέτει, η χώρα δεν έχει γίνει μόνο ένας σημαντικός γεωπολιτικός παίκτης μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η Άγκυρα θα παίξει επίσης σημαντικό ρόλο όσον αφορά στους πρόσφυγες ή τη μελλοντική προμήθεια φυσικού αερίου της Ευρώπης. Το αργότερο μέχρι τότε, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πρέπει να δείξει σε τί θα δώσει προτεραιότητα: στο κράτος δικαίου ή στη realpolitik». 

ΠΗΓΗ: HandelsblattOzan Demircan – Baerbock in der TürkeiZwischen Rechtsstaat und Realpolitik

Και άλλα έγγραφα για την συνωμοσία τουρκοποίησης της Κύπρου έχουν οι ερευνητές: H ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου στο Omega (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: