Ευαισθητοποίηση για την προστασία των θαλασσών στην Ελλάδα: Όλο και περισσότερες Γαλάζιες Σημαίες στις ελληνικές παραλίες

Το πολυτελές γιοτ SILY, πλέει κοντά στην παραλία Καραθώνα στο Ναύπλιο, Σάββατο 27 Αυγούστου 2022. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ




Οι Έλληνες παίρνουν τις θάλασσές τους στα σοβαρά, με την κατασκευή μιας από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων στον κόσμο που αλλάζει πραγματικά το παιχνίδι, σημειώνει το άρθρο της εφημερίδας Guardian, της Helena Smith, αναφερόμενο στην ίδρυση στα μέσα της δεκαετίας του 1990 της μονάδας λυμάτων στην Ψυττάλεια.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ολοένα και περισσότερες παραλίες κατά μήκος της αθηναϊκής ριβιέρας να φέρουν πλέον τη γαλάζια σημαία, μία πιστοποίηση της ποιότητας των νερών.

Οι γαλάζιες σημαίες που βλέπουμε σήμερα στην Αττική αποδεικνύουν πόσο καλύτερη είναι η κατάσταση», λέει ο Κωνσταντίνος Αραβώσης, μέχρι πρότινος Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο οποίος τώρα είναι Γενικός Γραμματέας Δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος

Με μία από τις μεγαλύτερες ακτές της ηπείρου, η Ελλάδα παίρνει σοβαρά τις θάλασσές της. Σε τελευταία καταμέτρηση, το νοτιότερο κράτος της Ευρώπης είχε 581 παραλίες με γαλάζια σημαία – δεύτερη μόνο μετά τις 621 στην Ισπανία. Το 2021, η περιβαλλοντική εποπτεία της ΕΕ κατέταξε σχεδόν το 96% των ελεγχόμενων περιοχών κολύμβησης στην Ελλάδα ως εξαιρετικές. 

Επισκέπτης καθηγητής στο Imperial College του Λονδίνου, ο κ. Αραβώσης είναι μεταξύ των Ελλήνων αξιωματούχων που έχουν μείνει έκπληκτοι από την είδηση ​​των δημοφιλών παραλιών στο Ηνωμένο Βασίλειο που κατακλύζονται από ακατέργαστα λύματα. 

«Προφανώς δεν υπήρξε σωστή τεκμηρίωση και παρακολούθηση του συστήματος. Εδώ στην Ελλάδα, και ειδικά στο εργοστάσιο της Ψυττάλειας, η επιτήρηση είναι πολύ αυστηρή, κάτι που δεν φαίνεται να συνέβαινε στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Επισημαίνεται ότι ο τουρισμός έχει διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στην ευαισθητοποίηση των Ελλήνων στη σημασία της διατήρησης των θαλασσών και των ποταμών τους καθαρών. 

Ο κλάδος είναι ο σημαντικότερος κλάδος της ελληνικής οικονομίας, απασχολεί έναν στους πέντε εργαζόμενους και αντιπροσωπεύει περίπου το 25% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της χώρας. 

Στην εφημερίδα μιλά και ο ιδρυτής και διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» Θοδωρής Τσιμπίδης, αναφέροντας ότι θαυμάζει την εξαιρετική βιοποικιλότητα της ελληνικής θάλασσας – ένα άμεσο προϊόν των υδάτων που παραμένουν αμόλυντα. 

«Τα ρεύματα, οι άνεμοι και το γεγονός ότι οι θάλασσές μας είναι συχνά πολύ βαθιές βοηθούν πάρα πολύ», λέει ο επικεφαλής του οργανισμού προστασίας της θάλασσας. «Τα ελληνικά νερά, είναι αλήθεια, είναι πολύ καθαρά, ακόμα και σε μέρη που δεν θα περίμενε κανείς, και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό επειδή υποβοηθούνται από φυσικά φαινόμενα». 

Η ΜΚΟ “Αρχιπέλαγος” συγκαταλέγεται μεταξύ ενός αυξανόμενου αριθμού οργανισμών που ιδρύθηκαν με ρητό σκοπό να σώσουν το Αιγαίο και τη Μεσόγειο από τις καταστροφές της σύγχρονης ζωής. Τα ακατέργαστα λύματα μπορεί να μην αποτελούν άμεσο κίνδυνο, αλλά το πλαστικό είναι, με τις ανησυχητικές προβλέψεις από το WWF Ελλάς, το Ίδρυμα Ellen MacArthur και άλλους να λένε ότι τα πλαστικά απόβλητα θα υπερτερούν αριθμητικά των ψαριών στους ωκεανούς μέχρι το 2050. 

ΠΗΓΗ: GuardianHelena Smith – Τίτλος: ‘The blue flags are proof’: how Greece cleaned up its act on sewage – Υπότιτλος: Greeks take their seas seriously, with the construction of one of the world’s biggest sewage treatment plants a real game-changer

Οι παρακολουθήσεις ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου: Εγκαλεί την Αθήνα η Ευρωβουλευτής Sophie in ‘t Veld

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: