FILE PHOTO: Eικόνα από συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου. EPA, PATRICK SEEGER
Το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg σε ανταπόκριση των Lyubov Pronina και Sotiris Nikas, μεταδίδει ότι η Ελληνική Κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να προχωρήσουν ταχύτερα στις έρευνες, σχετικά με την παρακολούθηση ενός πολιτικού της αντιπολίτευσης και ενός δημοσιογράφου.
Τα παραπάνω δήλωσε η Ευρωβουλευτής Sophie in ‘t Veld, καθώς το σκάνδαλο απειλεί περαιτέρω την εγχώρια αναταραχή.
Τίτλος της ανταπόκρισης: Greece, EU Accused of Probing Spy Scandal Only in ‘Superficial’ Way
Η έρευνα των αρχών για την εθνική υπηρεσία πληροφοριών ήταν «εξαιρετικά επιφανειακή», δήλωσε η Sophie in ‘t Veld, εισηγήτρια στην επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για έρευνα σχετικά με τη χρήση του Pegasus και άλλου λογισμικού κατασκοπείας.
Το σκάνδαλο επικεντρώνεται στις αποφάσεις της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών για κατασκοπεία του Νίκου Ανδρουλάκη, του αρχηγού του αντιπολιτευόμενου σοσιαλιστικού κόμματος ΠΑΣΟΚ της Ελλάδας και βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος κατά την ανάληψη των καθηκόντων του ανέλαβε την άμεση εποπτεία της υπηρεσίας κατασκοπείας, αρνήθηκε οποιαδήποτε γνώση ή ανάμειξη.
Με πολλά ερωτήματα να παραμένουν αναπάντητα, αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί μια σημαντική πολιτική κρίση για την Ελλάδα, η οποία οδεύει προς τις εθνικές εκλογές, που αναμένονται την ερχόμενη άνοιξη. Οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων συζήτησαν το θέμα στο Κοινοβούλιο την Παρασκευή και την επόμενη εβδομάδα θα συγκληθεί κοινοβουλευτική επιτροπή για περαιτέρω διερεύνηση του θέματος.
«Οι ελληνικές αρχές, αφενός, ισχυρίζονται ότι είναι αθώες, άρα δεν έχουν τίποτα να κρύψουν, και από την άλλη είναι πολύ απρόθυμες να ρίξουν φως στο όλο θέμα και μέχρι στιγμής, όλες οι κινήσεις τους τον τελευταίο χρόνο ήταν για να συγκαλύψουν τα πράγματα», είπε η in ‘t Veld.
Η κυβέρνηση και οι υπηρεσίες πληροφοριών δήλωσαν ότι η παρακολούθηση ήταν νόμιμη για λόγους εθνικής ασφάλειας και εγκρίθηκε από εισαγγελέα, αλλά δεν αποκάλυψαν ποια μέθοδος χρησιμοποιήθηκε για να παρακολουθήσουν τα τηλέφωνα των δύο ανδρών και γιατί τα τηλέφωνα παραβιάστηκαν. Η κυβέρνηση αρνήθηκε επίσης ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας αγόρασαν ή χρησιμοποίησαν ένα λογισμικό που ονομάζεται Predator, το οποίο εντοπίστηκε στο τηλέφωνο του Ανδρουλάκη κατά τη διάρκεια ελέγχου από ειδικούς σε θέματα ασφάλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Το κακόβουλο λογισμικό, που κατασκευάστηκε από την Cytrox Ltd., μια startup με αναφερόμενες σχέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία, αναπτύχθηκε κατά των κ.κ. Ανδρουλάκη και Κουκάκη, σύμφωνα με την εγκληματολογική ανάλυση της ομάδας ψηφιακών δικαιωμάτων Citizen Lab και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το λογισμικό κατασκοπείας έχει διατεθεί στην αγορά από μια εταιρεία με έδρα την Ελλάδα που ονομάζεται Intellexa, η οποία δεν απάντησε σε πολλαπλά αιτήματα για σχολιασμό.
«Έχουν περάσει μήνες από τότε που αποκαλύφθηκε ότι τα τηλέφωνα ενός δημοσιογράφου, και, πιο πρόσφατα, ενός βουλευτή της αντιπολίτευσης, παραβιάστηκαν, και ωστόσο πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα», δήλωσε η Ηλία Σιατίτσα, ανώτερος νομικός υπάλληλος στο Λονδίνο της Privacy International. «Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπόρεσε μέχρι στιγμής να εξηγήσει την χρονική σύμπτωση που τα τηλέφωνα του δημοσιογράφου και του βουλευτή της πολιτικής αντιπολίτευσης στοχοποιήθηκαν από το Predator ακριβώς την ίδια περίοδο που υπήρχε ένταλμα που επέτρεπε στην Εθνική Υπηρεσία να παρακολουθεί τα τηλέφωνά τους».
Μια αναφορά από την Ομάδα Ανάλυσης Απειλών της Google, που δημοσιεύθηκε τον Μάιο, έδειξε ότι το λογισμικό χρησιμοποιείται συστηματικά από «φορείς/δρώντες που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση» (government–backed actors) σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Αίγυπτος, η Ινδονησία και η Ισπανία. Χρησιμοποιήθηκε επίσης για την παραβίαση τηλεφώνων που ανήκαν σε Αμερικανούς αξιωματούχους, που σταθμεύουν σε όλο τον κόσμο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε ότι μελετά την απάντηση της Ελλάδας σε ερωτήσεις σχετικά με την παρακολούθηση και εάν κάποια από αυτές θα μπορούσε να έχει παραβιάσει τους νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία δεδομένων.
«Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) δεν έχει αγοράσει ούτε έχει χρησιμοποιήσει ποτέ αυτό το λογισμικό ή οποιοδήποτε άλλο παράνομο σύστημα παρακολούθησης», έγραψε ο Ιωάννης Βράιλας, Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην ΕΕ, σε επιστολή με ημερομηνία 2 Αυγούστου.
Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τον πρόεδρο της Βουλής, την Παρασκευή, να δώσει απόρρητη αναφορά στα μέρη (μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας), αποδεικνύοντας ότι δεν χρησιμοποιείται τέτοιο λογισμικό από τις ελληνικές αρχές.
Η In ‘t Veld είπε ότι η απάντηση της Επιτροπής μέχρι στιγμής ήταν ανεπαρκής. «Ένα πράγμα είναι σίγουρο: Δεν μπορούν να κατηγορηθούν ότι έχουν υπερβολική αίσθηση του επείγοντος», είπε. «Και φαίνεται να πιστεύουν ότι είναι διπλωματικό θέμα, για να διευθετηθεί διακριτικά με τις κυβερνήσεις. Λάθος. Είναι ένα βαθιά πολιτικό ζήτημα, που επηρεάζει τα θεμελιώδη στοιχεία της δημοκρατίας της ΕΕ».
Εξέφρασε επίσης τη λύπη της που ούτε το μεγαλύτερο κόμμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το ΕΛΚ, ούτε ο Jeroen Lenaers, μέλος του ΕΛΚ που προεδρεύει της έρευνας για το κακόβουλο λογισμικό, έχουν υποστηρίξει την έκκληση της δικής της ευρωπαϊκής ομάδας Renew για κατάθεση τόσο από τον Ανδρουλάκη όσο και από τον Κουκάκη αυτόν τον μήνα, καθώς και για μια διερευνητική αποστολή στην Ελλάδα. Η εξεταστική επιτροπή, που συστάθηκε τον Μάρτιο, είναι σε τέλμα με συζητήσεις για διαδικασίες, κανόνες και σχεδιασμό, είπε.
«Είναι μεγαλύτερο από το Watergate, αλλά κανείς δεν φαίνεται να κινείται», είπε η in ‘t Veld. «Πιστεύω ότι η ηγεσία αυτής της εξεταστικής επιτροπής πρέπει να είναι σε εγρήγορση και δεσμευμένη. Πρέπει να φτάσουμε στην ουσία του θέματος, πρέπει να είμαστε στην κορυφή των πραγμάτων». Οι εκπρόσωποι του ΕΛΚ δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχόλια. Εκπρόσωπος της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είπε ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψη τους ισχυρισμούς περί παράνομης παρακολούθησης και θα διασφαλίσει ότι θα διερευνηθούν.
Μετά την παραίτηση του αρχηγού της ΕΥΠ νωρίτερα αυτό το μήνα, η Ελληνική Κυβέρνηση είπε ότι θα μεταρρυθμίσει τον τρόπο εποπτείας της υπηρεσίας πληροφοριών της. Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της ελληνικής Βουλής ενέκρινε την Τετάρτη τον διορισμό του νέου επικεφαλής της υπηρεσίας, κ. Θεμιστοκλή Δεμίρη.
Ο κ. Μητσοτάκης δέχεται πιέσεις για τον χειρισμό της κυβέρνησής του για την υπόθεση και η αντιπολίτευση κάλεσε τον Μητσοτάκη να παραιτηθεί εξαιτίας του θέματος των υποκλοπών. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την Παρασκευή ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της κυβερνητικής θητείας, απορρίπτοντας τις εκκλήσεις της αντιπολίτευσης για πρόωρες εκλογές σε μια περίοδο κρίσης.
Το ΠΑΣΟΚ ζήτησε τη δημιουργία ειδικής εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση της παρακολούθησης του αρχηγού του. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ, του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, έχει δηλώσει ότι είναι πρόθυμο να υποστηρίξει το αίτημα.
Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας συμφωνεί επίσης για την ανάγκη σύστασης επιτροπής, αλλά θα προσπαθήσει να επεκτείνει την έρευνα, ώστε να συμπεριλάβει τη δράση της ΕΥΠ την τελευταία δεκαετία.
Η ανταπόκριση έχει συνταχθεί με τη βοήθεια των Paul Tugwell, Stephanie Bodoni, Alberto Nardelli και Natalia Drozdiak
ΠΗΓΗ: Greece, EU Accused of Probing Spy Scandal Only in ‘Superficial’ Way
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE