Επικοινωνία ηγετών ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας για όλα τα ζέοντα: Ζαπορίζια, πυρηνικά Ιράν αλλά και Μέση Ανατολή

FILE PHOTO: Το πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας της Ζαπορίζια. EPA, SERGEI SUPINSKY




Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον και οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Γερμανίας υπογράμμισαν σήμερα, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, ότι είναι σημαντικό να διασφαλιστεί η ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Ουκρανίας, ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

«Στην τηλεφωνική επικοινωνία τους, ο πρωθυπουργός (Τζόνσον), ο πρόεδρος (των ΗΠΑ, Τζο) Μπάιντεν, ο πρόεδρος (της Γαλλίας, Εμανουέλ) Μακρόν και ο καγκελάριος (της Γερμανίας, Όλαφ) Σολτς, υπογράμμισαν την ακλόνητη δέσμευσή τους να στηρίξουν την Ουκρανία απέναντι στην εισβολή της Ρωσίας», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Βρετανού πρωθυπουργού.

«Τόνισαν ότι είναι σημαντικό να διασφαλιστεί η ασφαλής (λειτουργία) και η ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων και χαιρέτισαν τις πρόσφατες συνομιλίες με τις οποίες κατέστη δυνατή η αποστολή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) στις εγκαταστάσεις της Ζαπορίζια», πρόσθεσε.

Οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας, ζήτησαν να υπάρξει «αυτοσυγκράτηση» γύρω από τον σταθμό παραγωγής πυρηνικής ενέργειας της Ζαπορίζια, τον μεγαλύτερο στην Ευρώπη, που έχει καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Γερμανού καγκελάριου Ολαφ Σολτς.

Οι πρόεδροι Τζο Μπάιντεν και Εμανουέλ Μακρόν, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, ζήτησαν επίσης να σταλεί «γρήγορα» επί τόπου μια ομάδα επιθεωρητών του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA), πρόσθεσε

Ανακοίνωση Λευκού Οίκου

Οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας συζήτησαν σήμερα τις προσπάθειες για τη διάσωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 με το Ιράν, ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε μια ανακοίνωση που επικεντρώνεται κατά κύριο λόγο στο θέμα της Ουκρανίας.

Εκτός της Ουκρανίας «συζήτησαν επίσης τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, την ανάγκη να ενισχυθεί η στήριξη για τους εταίρους στη Μέση Ανατολή και τις κοινές προσπάθειες να αποτραπούν και να περιοριστούν οι αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες του Ιράν στην περιοχή», σημείωσε ο Λευκός Οίκος περιγράφοντας το τηλεφώνημα των τεσσάρων Δυτικών ηγετών.

Η Ουάσινγκτον δεν έδωσε ωστόσο περισσότερες διευκρινίσεις όσον αφορά τη συζήτηση που είχαν οι πρόεδροι Τζο Μπάιντεν και Εμανουέλ Μακρόν, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς για τα θέματα της Μέσης Ανατολής.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ είπαν ότι «μελετούν» την απάντηση της Τεχεράνης στην «τελική», όπως την αποκάλεσαν, πρόταση της ΕΕ για την αναβίωση της συμφωνίας, με βάση την οποία το Ιράν περιόρισε το πυρηνικό πρόγραμμά του με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων.

Το 2018 ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποσύρθηκε από τη συμφωνία που είχε υπογραφεί από τον προκάτοχό του, τον Μπαράκ Ομπάμα και επέβαλε ξανά σκληρές κυρώσεις στο Ιράν, το οποίο με τη σειρά του άρχισε να παραβιάζει τα όρια στα οποία είχε δεσμευτεί σε ό,τι αφορά τον εμπλουτισμό ουρανίου.

 

Mε πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ/Φ.Γ.
Ελλάδα Αθήνα 

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε αποθήκη πυρομαχικών στην περιοχή της Οδησσού

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: