Εντός τριών χρόνων η εκμετάλλευση του φυσικού αερίου: Ο “Κρόνος” αλλάζει τον ενεργειακό χάρτη στη Μεσόγειο (video)

FILE PHOTO: Η υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, Νατάσα Πηλείδου, στην προεδρική κατοικία, στο Τρόοδος. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO




Ξαναχαράσσει τον ενεργειακό χάρτη της Κύπρου η ανακάλυψη στον Κρόνο. Μπορεί ως κοίτασμα να θεωρείται μικρό, λίγο περισσότερο από το μισό της Αφροδίτης, ωστόσο προσθέτει… απόθεμα φυσικού αερίου και την ίδια ώρα ξεκλειδώνει την προοπτική του τεμαχίου έξι.

Σύμφωνα με τη συνάδελφο Χριστίνα Μαύρου του καναλιού OMEGA, έτσι ερμηνεύει όχι μόνο το υπουργείο ενέργειας, αλλά και η ίδια η κοινοπραξία Eni-Total , την απόφαση για back to back γεώτρηση, στον πολύ κοντινό στόχο Ζευς.

«Αυτό δείχνει ότι όντως η κοινοπραξία βλέπει κάποια προοπτική στο τεμάχιο 6 για επιπρόσθετες ποσότητες πέραν των 2,5 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών που υπάρχει εκτίμηση ότι υπάρχουν», δήλωσε η Υπουργός Ενέργειας, Νατάσα Πηλείδου.

Ο Κρόνος, σύμφωνα με πληροφορίες του OMEGA, διασφάλισε τη συνέχιση της ενεργού παρουσίας των ENI-TOTAL στην κυπριακή ΑΟΖ, αφού είχαν διαμηνύσει πως εάν η γεώτρηση δεν έδειχνε θετικά σημάδια, τότε θα έβαζαν στον πάγο τις δραστηριότητές τους, αποφεύγοντας επενδύσεις εκατομμυρίων για.. τυφλές γεωτρήσεις σε άλλα τεμάχια όπου δεν είχαν επαρκή στοιχεία. Δημιουργεί, δε, προσδοκίες και για το εφαπτόμενο 7, στο οποίο η γαλλο-ιταλική κοινοπραξία θα προχωρήσει σε σεισμικές έρευνες το 2013.

Ο Κρόνος αποτελεί επί της ουσίας την τρίτη ανακάλυψη για την οποία υπάρχει ένδειξη ποσοτήτων φυσικού αερίου.

Πρώτη ήταν η Αφροδίτη με 4,5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, ακολούθησε ο Γλαύκος με εκτίμηση μεταξύ 5 και 8 τρισεκατομμύρια, και μόλις χθες ο Κρόνος με 2,5. Για τον Καλυψώ, όπου ανακοινώθηκε ανακάλυψη το 2018, δεν υπήρξαν εκτιμήσεις.

Με αυτά ως δεδομένο, το μέχρι σήμερα απόθεμα φυσικού αερίου της Κυπριακής ΑΟΖ μπορεί να υπολογιστεί στα 15 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια.”

Πότε όμως θα είναι διαθέσιμες προς εξαγωγή αυτές οι ποσότητες, εάν ληφθεί υπόψη η παραγωγή του Αφροδίτη θα ξεκινήσει σε τρία χρόνια;

«Εάν τα ευρήματα θα είναι στο ίδιο επίπεδο που έδειξε η πρώτη γεώτρηση τότε θα ακολουθήσει μάλλον η Ενι-Τοταλ την Σιεβρόν, όμως εξαρτάται από πιθανές συνεργασίες που θα γίνουν μεταξύ τους», πρόσθεσε η κ. Πηλείδου.

Η Λευκωσία, πλέον, θα απευθυνθεί στις Βρυξέλλες με πιο σαφή χρονοδιαγράμματα ως εναλλακτική πηγή ενεργειακής τροφοδοσίας, με τη Νατάσα Πηλείδου να διαμηνύει πως μπορεί να χρειάζονται ακόμα χρόνια για αξιοποίηση των κυπριακών κοιτασμάτων, η Κύπρος όμως δεν χάνει το τρένο.

«Βάσει δηλώσεων και διαβεβαιώσεων που μας έδωσε η επίτροπος ενέργειας, αντιλαμβάνομαι ότι η ευρωπαϊκή ένωση βλέπει το φυσικό αέριο ως μεταβατικό καύσιμο μέχρι το 2049. Είναι δεδομένα που οι ίδιες οι εταιρείες έθεσαν στην ευρωπαϊκή ένωση και η ευρωπαϊκή ένωση διαβεβαίωσε ότι εφόσον η Ρωσία δεν θεωρείται αξιόπιστος εταίρος και ότι ακόμα μετά τη λήξη του πολέμου δεν μπορεί να έχει το ρόλο που είχε, θα πρέπει να γίνουν κάποιες διαφορετικές δεσμεύσεις», επεσήμανε.

Σε μία άλλη εξέλιξη, το πρώτο 15ήμερο Σεπτεμβρίου έχει προγραμματιστεί η δια ζώσης συνάντηση των υπουργών ενέργειας Κύπρου-Ισραήλ, προκειμένου να συζητηθούν οι όροι εντολής του εμπειρογνώμονα που θα αναλάβει να λύσει τη διαφορά την οποία προκαλούν οι αξιώσεις του Τελ Αβίβ από το κοίτασμα Αφροδίτη και το γειτονικό Ισιάι.

ΠΗΓΗ: OMEGA ΚΥΠΡΟΥ

Τα επόμενα βήματα για το φυσικό αέριο που βρέθηκε στην κυπριακή ΑΟΖ: Πρώτο σενάριο η μεταφορά μέσω Αιγύπτου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: