Ένα αν μη τι αλλο “περίεργο” κείμενο του Reuters: Γιατί “ήρθε η ώρα να ανησυχήσουμε ξανά για την Ελλάδα”!

FILE PHOTO: Διαδηλωτές κρατώντας πανό και σημαίες φωνάζουν συνθήματα σε συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ με συγκέντρωση στην Ομόνοια και πορεία προς την Βουλή, κατά των πλειστηριασμών και κατασχέσεων σπιτιών και καταθέσεων των λαϊκών νοικοκυριών. ΑΠΕ ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Στην υπόθεση των παρακολουθήσεων αναφέρεται  ρεπορτάζ του Hugo Dixon που φιλοξενεί το πρακτορείο Reuters, όπου σημειώνεται ότι αν και έχουν περάσει μόλις λίγα χρόνια από τότε που τελείωσε η «ταινία τρόμου Grexit», οι πιστωτές, οι επενδυτές και οι σύμμαχοι της Ελλάδας πρέπει, δυστυχώς, να αρχίσουν να ανησυχούν ξανά.

Επισημαίνεται ειδικότερα ότι ένα σκάνδαλο υποκλοπών απειλεί την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για μια παρατεταμένη πολιτική αστάθεια. Δεν πρόκειται για επανάληψη της κρίσης που απείλησε να βγάλει την Ελλάδα από το ευρώ, παρατηρεί ο αρθρογράφος.

Ωστόσο, το υψηλό έλλειμμα και το υψηλό χρέος του κράτους –που ισοδυναμεί με το 189% του ΑΕΠ– αποτελούν αιτία ανησυχίας σε μια περίοδο ραγδαίας αύξησης των τιμών της ενέργειας και ανόδου των επιτοκίων.

Αφού στη συνέχεια αναφέρεται στο ιστορικό της υπόθεσης των παρακολουθήσεων του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, ο αρθρογράφος υπενθυμίζει ότι αν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαθέτει μια σταθερή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, καλείται να προκηρύξει εκλογές το αργότερο μέχρι τον Αύγουστο του 2023.

Όπως εξηγεί, οι εκλογές αυτές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής, γεγονός που σημαίνει ότι κανένα κόμμα δεν θα μπορέσει να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία. Στη συνέχεια θα γίνουν δεύτερες εκλογές βάσει του νέου εκλογικού νόμου που δίνει στο προπορευόμενο κόμμα μεγάλο μπόνους εδρών.

Μέχρι τώρα οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι ο Μητσοτάκης θα κέρδιζε την πλειοψηφία σε αυτές τις δεύτερες εκλογές – ή θα υπολειπόταν ελάχιστα από το να το καταφέρει. Όμως, μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου με τις υποκλοπές, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πλέον πιθανό, εκτιμά ο αρθρογράφος.

Επιπλέον, θα του είναι δύσκολο να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας, καθώς ο προφανής εταίρος ήταν το ΠΑΣΟΚ, το κεντροαριστερό κόμμα του οποίου ο αρχηγός κατήγγειλε ότι το τηλέφωνό του ήταν παγιδευμένο. Ως εκ τούτου, εκτιμά ο αρθρογράφος, το κόμμα αυτό θα είναι πλέον εξαιρετικά απρόθυμο να προχωρήσει σε μια συμφωνία με τον Μητσοτάκη.

Ωστόσο, διευκρινίζει ο αρθρογράφος, θα είναι επίσης δύσκολο για το μεγαλύτερο κόμμα της ελληνικής αντιπολίτευσης, τον αριστερό ΣΥΡΙΖΑ, να σχηματίσει  μια κυβέρνηση συνεργασίας.

Αν και θα προσπαθούσε να κλείσει μια συμφωνία με το ΠΑΣΟΚ, τα δύο αυτά κόμματα δεν θα συγκέντρωναν πιθανότατα την πλειοψηφία. Κάτι τέτοιο μπορούν να το πετύχουν μόνον εάν σχημάτιζαν έναν συνασπισμό που θα περιλάμβανε τους κομμουνιστές και την ακροδεξιά.

Υπάρχουν πάντως και άλλες δυνατότητες, προσθέτει ο αρθρογράφος. Η Νέα Δημοκρατία μπορεί να αντικαταστήσει τον Μητσοτάκη με έναν ηγέτη πιο ελκυστικό στο ΠΑΣΟΚ.  Ένα άλλο σενάριο είναι τα ελληνικά κόμματα να σχηματίσουν μια οικουμενική κυβέρνηση με επικεφαλής έναν τεχνοκράτη.

Όμως κανένα από τα σενάρια αυτά δεν φαίνεται να συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες επιτυχίας. Εν τω μεταξύ, πολλά ερωτήματα σχετικά με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων παραμένουν αναπάντητα. Εάν υπάρξουν περαιτέρω αποκαλύψεις, ο Μητσοτάκης μπορεί να δυσκολευτεί να μείνει μέχρι τις εκλογές.

Επισημαίνεται ότι σε γενικές γραμμές οι επενδυτές και οι σύμμαχοι της Ελλάδας ήταν ενθουσιασμένοι με την πρωθυπουργία του Μητσοτάκη.

Η φιλική προς τις επιχειρήσεις πολιτική του και η υπόσχεσή του να εκσυγχρονίσει τη χώρα προσέλκυσαν κεφάλαια. Η υπόσχεσή του να ασκήσει μια υγιή δημοσιονομική πολιτική καθησύχαζε την ΕΕ, η οποία κατέχει τη μερίδα του λέοντος στο τεράστιο χρέος της χώρας. Διαχειρίστηκε καλά την πανδημία, προώθησε την ψηφιοποίηση της χώρας και έλαβε μέτρα για την μετάβαση σε οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Και η σταθερή γραμμή του κατά της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία απέσπασε επαίνους, όχι μόνο σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αλλά ακόμα και στην Ουάσιγκτον όπου μάλιστα εκφώνησε και ομιλία στο Κογκρέσο.

Στον αντίποδα όμως, συνεχίζει ο αρθρογράφος, υπάρχουν και ανησυχίες. Ο Μητσοτάκης δεν φαινόταν να ενδιαφέρεται τρομερά για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Αναθέρμανε ουσιαστικά τις σχέσεις του με πολλούς οικονομικούς παράγοντες που κατηγορούνταν για εγκληματική παραβίαση εμπιστοσύνης και έδωσε κάτι που ισοδυναμούσε με αμνηστία σε μεγάλους φοροφυγάδες.

Επίσης συγκέντρωσε στα χέρια του την εξουσία, αλλάζοντας το νόμο έτσι ώστε η υπηρεσία πληροφοριών να λογοδοτεί στο γραφείο του. Ταυτόχρονα, η δημοσιονομική πολιτική ήταν πιο χαλαρή από ό,τι θα περίμενε κανείς για μια χώρα που είχε πρόσφατα βιώσει μια επιθανάτια εμπειρία.

Η κυβέρνηση μοίρασε πολλά χρήματα για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Έχει επίσης ξοδέψει μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ για να προστατεύσει τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις από την ενεργειακή κρίση, σύμφωνα με το think tank Bruegel.

Η κυβέρνηση πρόκειται να παρουσιάσει πρωτογενές έλλειμμα (πριν τις πληρωμές τόκων) περίπου 3,5% του ΑΕΠ φέτος, σύμφωνα με την ελληνίδα οικονομολόγο Μιράντα Ξαφά.

Είναι γεγονός ότι μια νέα κυβέρνηση φαίνεται πιθανό να είναι λιγότερο φιλική προς τις επιχειρήσεις από την τρέχουσα. Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος ο Μητσοτάκης να λάβει λαϊκιστικά μέτρα –ειδικά ξοδεύοντας περισσότερα χρήματα για να περιορίσει τους λογαριασμούς ενέργειας– σε μια προσπάθεια να παραμείνει προσκολλημένος  στην εξουσία.

Καθώς η μία εκλογική αναμέτρηση θα διαδέχεται την άλλη, τα υπόλοιπα  κόμματα θα έχουν κάθε λόγο να υπόσχονται κι αυτά ακόμα περισσότερες δημόσιες δαπάνες. Οι πιστωτές της Ελλάδας μπορεί να υποστηρίξουν ότι αυτό δεν έχει μεγάλη σημασία. Το χρέος της χώρας αναδιαρθρώθηκε ως μέρος των προγραμμάτων διάσωσης.

Η χώρα δεν χρειάζεται να αποπληρώσει το κεφάλαιο ή τους τόκους του χρέους που οφείλει στην ΕΕ μέχρι το 2033. Επιπλέον, αν και το χρέος αυξάνεται, ο συνδυασμός πληθωρισμού και οικονομικής ανάπτυξης σημαίνει ότι το βάρος έχει συρρικνωθεί ως ποσοστό του ΑΕΠ:

Ο δείκτης μειώθηκε κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Εν τω μεταξύ, η ΕΕ μπορεί κάλλιστα να αποφύγει τις τριβές με την Ελλάδα δεδομένου ότι η Ευρώπη βρίσκεται εν μέσω γεωπολιτικής και οικονομικής κρίσης και για το λόγο αυτό έχει ήδη αναστείλει τους δημοσιονομικούς κανόνες της ευρωζώνης, οι οποίοι υποτίθεται ότι κρατούν υπό έλεγχο το εθνικό χρέος και τα ελλείμματα. Και η ΕΕ ανησυχεί πολύ περισσότερο για την αστάθεια στην Ιταλία μετά την πτώση της κυβέρνησης του MDraghi.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, αυτοί οι παράγοντες θωρακίζουν την Ελλάδα βραχυπρόθεσμα. Όπως ωστόσο σημειώνει, μπορεί όλα αυτά να μην είναι αρκετά εάν υπάρξει μια παρατεταμένη περίοδος αστάθειας. Εξάλλου, η κυβέρνηση χρειάζεται ακόμη να χρηματοδοτήσει το συνεχιζόμενο έλλειμμά της.

Από το 2033 ο λογαριασμός της για αποπληρωμές και τόκους θα εκτιναχθεί κατακόρυφα. Σημειώνεται ότι υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι οι επενδυτές ανησυχούν. Τα ελληνικά δεκαετή κρατικά ομόλογα σημείωσαν απόδοση 3,9% το πρωί της Παρασκευής, αυξημένα κατά 93 μονάδες βάσης συγκριτικά με τον περασμένο μήνα και 256 μονάδες βάσης υψηλότερα από τα αντίστοιχα γερμανικά ομόλογα.

Ενώ οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων αυξάνονται σε όλο τον κόσμο, οι αποδόσεις του ελληνικού χρέους έχουν πρόσφατα αυξηθεί ταχύτερα ακόμη και από τις αντίστοιχες της Ιταλίας, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 34 μονάδες βάσης στο 3,6% τον περασμένο μήνα. Επιπλέον, συνεχίζει ο αρθρογράφος, μόλις τελειώσουν οι γεωπολιτικές και ενεργειακές κρίσεις, η ΕΕ μπορεί να μην είναι πια τόσο πρόθυμη να κλείσει τα μάτια σε αυτό που συμβαίνει στην Αθήνα.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τερμάτισε την «ενισχυμένη εποπτεία» της ελληνικής οικονομίας, με το σκεπτικό ότι η χώρα εξήλθε οριστικά από την επικίνδυνη ζώνη. Πρόκειται για μια απόφαση για την οποία μπορεί τελικά να μετανιώσει, καταλήγει ο αρθρογράφος.

ΠΗΓΗ: Reuters, Hugo Dixon – Its time to worry about Greece again

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ “άδειασε” τον Τσαβούσογλου για το οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ: Τα δικαιώματα τα έχει η Κυπριακή Δημοκρατία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: