Εκφράζει ο αρθρογράφος τον Λευκό Οίκο; Ζητά μεσολάβηση των ΗΠΑ στη “θαλάσσια διένεξη” μεταξύ Τουρκίας, Ελλάδας και Κύπρου

File: The White House is seen at dusk in Washington, DC, USA, 01 March 2022. EPA, MICHAEL REYNOLDS




Η εφημερίδα The Hill δημοσιεύει άρθρο γνώμης του Nicholas Saidel (αναπληρωτής διευθυντής του Institute for Strategic Threat Analysis and Response του πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια), αναφορικά με την ανάγκη μεσολάβησης των ΗΠΑ στη θαλάσσια διένεξη μεταξύ της Τουρκίας με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Το άρθρο φέρει τον τίτλο: «Οι ΗΠΑ θα πρέπει να μεσολαβήσουν στη θαλάσσια διαμάχη μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας-Κύπρου» («The US should mediate the maritime dispute between Turkey and Greece-Cyprus»). Μεταξύ των θέσεων που έχει αναλάβει στο παρελθόν ο αρθρογράφος ήταν και αυτή του συνεργάτη του βουλευτή των Δημοκρατικών Robert Brady.

Σημειώνει τα εξής:

Ο συντάκτης ξεκινά το άρθρο του επισημαίνοντας ότι για να βοηθήσει στη σταθεροποίηση της ανατολικής Μεσογείου και να αντιμετωπίσει τη Ρωσία, ο Πρόεδρος Biden θα πρέπει να μεσολαβήσει στη θαλάσσια διαμάχη μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας/Κύπρου.

Οι άμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχουν σταματήσει επ’ αόριστον, αποδυναμώνοντας το ΝΑΤΟ και τη Δύση, καθώς στρατεύματα και πόροι εκτρέπονται για να αποκρούσουν o ένας τον άλλο, αντί να αποτρέπουν αντιπάλους όπως η Ρωσία, σημειώνεται.

Γίνεται επίσης αναφορά στην προσπάθεια της Ρωσίας και της Κίνας να αυξήσουν την επιρροή τους στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, με διαφόρους τρόπους και κίνητρα προς τις χώρες της περιοχής.

Συνεπώς, κατά το άρθρο, μια στιβαρή διπλωματία των ΗΠΑ με τη μορφή της διαμεσολάβησης για τις θαλάσσιες διαφορές θα βοηθούσε στην επιβολή της τάξης και συνοχής στους συμμάχους του ΝΑΤΟ και θα είχε ως αποτέλεσμα τον περιορισμό ευκαιριών (σ.σ. παρέμβασης) για τη Ρωσία και την Κίνα.

Επιπλέον, οι συνομιλίες υπό την αιγίδα των ΗΠΑ θα ενίσχυαν τους αμερικανικούς δεσμούς με την περιοχή και θα βοηθούσαν στον περιορισμό του απείθαρχου Τούρκου Προέδρου Erdogan.

Η εμπλοκή Erdogan απαιτεί επαγρύπνηση. Ορισμένοι αναλυτές δικαιολογημένα επισημαίνουν ότι η Τουρκία είναι αναξιόπιστη, παραπλανητική και συνεργάζεται με τους αντιπάλους μας, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας.

Οι ΗΠΑ θα πρέπει να αξιοποιήσουν το ζήτημα της τουρκικής λίρας, τις επικείμενες τουρκικές εκλογές και την επιδίωξη του Erdogan για μια συμφωνία για τα F-16, για να κάνουν παραχωρήσεις σε κάθε συμφωνία που αποβαίνει προς όφελος της Τουρκίας.

Τουρκικοί συμβιβασμοί θα πρέπει να αναμένονται στο ελληνοκυπριακό πλαίσιο, αλλά και σε σχέση με άλλους στόχους των ΗΠΑ, όπως η δέσμευση της Τουρκίας ότι δεν θα αγοράσει ποτέ ξανά ρωσικά οπλικά συστήματα, τα οποία θέτουν κινδύνους ασφάλειας και διαλειτουργικότητας για το ΝΑΤΟ.

Έχοντας αναφέρει όλα αυτά, η πρόσφατη στροφή του Erdogan προς τον Κόλπο και το Ισραήλ – και η φαινομενική απομάκρυνση από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους και το Ιράν – δίνει αφορμή για συγκρατημένη αισιοδοξία, τονίζει ο αρθρογράφος.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση Biden μεσολαβεί επί του παρόντος σε μια διαμάχη για τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου – χώρες που, όπως η Τουρκία και η Κύπρος, δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις και χρειάζονται εξωτερική διαιτησία.

Η τρέχουσα προσπάθεια των ΗΠΑ στον Λίβανο, η οποία φαίνεται να αποδίδει, θα πρέπει να χρησιμεύσει ως προηγούμενο για μια ευρύτερα σχεδιασμένη στρατηγική διαμεσολάβησης που στοχεύει στη σταθεροποίηση του συνόλου της ανατολικής Μεσογείου, παρά τους κακόβουλους τοπικούς παράγοντες όπως ο Bashar al-Assad της Συρίας και η τρομοκρατική πολιτοφυλακή του Λιβάνου Hezbollah, σημειώνεται στο άρθρο το οποίο καταλήγει:

«Δεδομένης της ισχυρής εντολής του Κογκρέσου για τη διοργάνωση συνομιλιών και της κλιμακούμενης έντασης στην ανατολική Μεσόγειο, οι ΗΠΑ θα πρέπει να διαμεσολαβήσουν στη διαμάχη μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας/Κύπρου.

Η επίλυση του ζητήματος της ΑΟΖ θα μπορούσε να οδηγήσει στην επίλυση άλλων ελληνοτουρκικών-κυπριακών διαφωνιών και σε μια πιο ολοκληρωμένη περιφερειακή αρχιτεκτονική με δυτικό προσανατολισμό.

Η διαπραγμάτευση μιας θαλάσσιας συμφωνίας θα βοηθούσε στην ενστάλαξη εμπιστοσύνης μεταξύ των θιγόμενων μερών και θα μπορούσε να οδηγήσει σε συνεργασία σε σημαντικά θέματα όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η λειψυδρία, η κλιματική αλλαγή και η περιφερειακή ασφάλεια.

Επιπλέον, αυτή η στρατηγική χαμηλού κόστους και υψηλού αντίκτυπου θα συνέβαλε στη δημιουργία ενός πιο ενωμένου μετώπου ενάντια σε εχθρούς και αντιπάλους στην περιοχή».

ΠΗΓΗ: The Hill – The US should mediate the maritime dispute between Turkey and GreeceCyprus

Η Τουρκία είναι ένας σύμμαχος με τον οποίο είναι όλο και πιο δύσκολο να ζήσει κανείς, λέει ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: