Απέραντος ο ύμνος για την Ελληνίδα αθλήτρια Αντιγόνη Ντρισμπιώτη: Από το τσιπουράδικο στην κορυφή της Ευρώπης!!!

Antigoni Drisbioti of Greece celebrates as she crosses the finish line to win the women’s 35km Race Walk during the Athletics events at the European Championships Munich 2022, Munich, Germany, 16 August 2022. EPA, FILIP SINGER




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΥ, Φιλελεύθερος

Της περνάνε την κορδέλα με το χρυσό μετάλλιο στο λαιμό. Λίγο μετά παιανίζει ο εθνικός μας ύμνος. Ένα τεράστιο χαμόγελο κάνει το πρόσωπό της να λάμπει. Δευτερόλεπτα μετά όμως, τα μάτια βουρκώνουν. Τα δάκρυα κυλάνε στα μάγουλά της.

Σ’ εκείνα τα δευτερόλεπτα, πέρασαν από μπροστά της όλα όσα βίωσε μέχρι να κατορθώσει σε 2 ώρες 46 λεπτά και 58 δευτερόλεπτα να φτερουγίσει στην κορυφή της Ευρώπης. Σε αυτό τον χρόνο κάλυψε τα 35 χλμ του αγώνα. Στα δευτερόλεπτα της απονομής, όμως, έκανε τη διαδρομή Μόναχο – Καρδίτσα.

Ένιωσε όσο ποτέ το πώς ένα μπαλάκι του τένις έγινε αφορμή να γραφτεί στην Ιστορία ως πρωταθλήτρια Ευρώπης. Ένιωσε την αξία ενός δημάρχου της Καρδίτσας, που πλήρωσε κάποτε τα παπούτσιά της για να μπορεί να προπονείται. Ένιωσε τι σημαίνει να εργάζεσαι ολημερίς στο οικογενειακό τσιπουράδικο για να επιβιώσεις, επειδή το κράτος σου αποκαλύπτεται για πολλοστή φορά πολύ μικρό, σκληρό και κοντόφθαλμο.

Η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη μόλις έχει γίνει πρωταθλήτρια Ευρώπης στο επίπονο αγώνισμα του βάδην. Πέτυχε στα 38 της χρόνια όσα άλλες αθλήτριες κατορθώνουν σχεδόν στα μισά της χρόνια. Τα δάκρυα αντανακλούν τη δύσκολη ζωή της.

  • Την εξήγηση την έδωσε η ίδια: «Η μαμά μου έχει τέσσερα παιδιά. Με δυσκολία μας μεγάλωσε. Είμαστε τέσσερα κορίτσια. Είναι συσσωρευμένα όλα αυτά τα χρόνια, η αμφισβήτηση, το ηλικιακό όριο. Πίστεψαν σε μένα και έπρεπε να ανταποδώσω».

Το μέγεθος της δυσκολίας και κατ’ επέκταση, τα όρια τα οποία έχει ξεπεράσει το κατόρθωμα της, το κωδικοποιεί σε μια δήλωσή της η μητέρα της Αντιγόνης:

«Οι προπονήσεις για έναν αθλητή παίρνουν αρκετές ώρες της ημέρας, καμιά φορά γίνονται και δυο φορές την ημέρα, ανάλογα με το πρόγραμμα του προπονητή. Δεν γίνεται να εργάζεσαι και να προπονείσαι μέσα στη μέρα. Πολλές φορές οι προπονήσεις της γίνονται μετά τη δουλειά.

Ξεκινούσε το πρωί 7-10 τη μια προπόνηση, ερχόταν στη δουλειά στις 11 μέχρι τις 7 το απόγευμα. Αν προλάβαινε να φύγει στις 7, έκανε τότε τη δεύτερη προπόνηση αλλιώς την έκανε μετά τη 1 το βράδυ που θα τελείωνε. Έπρεπε να δουλέψει…». Η κυρία Γιώτα βάζει ακόμη βαθύτερα το μαχαίρι: «Είχαμε κάποτε ένα δήμαρχο στην πόλη μας, που από την τσέπη του πλήρωσε δυο ζευγάρια παπούτσια για να μπορέσει να προπονείται. Έκτοτε δεν είχε καμία άλλη βοήθεια από την πολιτεία».

Την πολιτεία, όμως, εκθέτει και η ίδια η Αντιγόνη. Σε συνέντευξή της στο athletestories.gr, εξομολογήθηκε πως αμέσως μετά την κατάκτηση της 8ης θέσης στους Ολυμπιακούς του Τόκιο, κόντεψε να χάσει την ολυμπιακή υποτροφία λόγω της ηλικίας της!

«Είχε μπει ηλικιακό όριο στους αθλητές που θα έπαιρναν τα χρήματα. Θεώρησα ότι αυτό ήταν άδικο. Πώς ήταν δυνατόν, από την στιγμή που έφερα στην Ελλάδα την 8η θέση στους Ολυμπιακούς, να λένε από την Ολυμπιακή Επιτροπή ότι δεν μπορούσα λόγω ηλικίας να πάρω την υποτροφία και να συνεχίσω την προσπάθειά μου; Ήταν πολύ υποτιμητικό και αντέδρασα», λέει.

Η πρωταθλήτρια Ευρώπης μόλις πριν από δύο μέρες τους απέδειξε ότι η ηλικία είναι απλώς ένας αριθμός και η δύναμη της ψυχής δύναται να τον ισοπεδώσει.

  • Η μοίρα την ήθελε να ασχοληθεί με το βάδην. Την ήθελε και να βρεθεί στην κορυφή της Ευρώπης. Προφανώς, διότι τέτοιες ψυχές είναι γεννημένες για τις κορυφές. Το 1984 στην Καρδίτσα είχε δώσει εξετάσεις για το αθλητικό σχολείο. Έπαιζε τένις και κάποια στιγμή της ξέφυγε το μπαλάκι. Πήγε να το πιάσει με γρήγορο βάδισμα.

Έτυχε να βρίσκεται εκεί ο προηγούμενος προπονητής της, Θανάσης Δεληγιάννης. Εντυπωσιάστηκε από το γρήγορο βάδισμα και το στυλ και της άνοιξε την πόρτα στο βάδην. Στη συνέχεια, όμως, για διάφορους λόγους το εγκατέλειψε. Όταν βρέθηκε στα όρια νευρικής ανορεξίας, στα 27 της, αποφάσισε να επιστρέψει στον αθλητισμό. Δέκα χρόνια μετά, τερμάτισε 8η στους Ολυμπιακούς και πριν δύο μέρες, έγινε πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Σε μιαν ηλικία που οι πλείστες αθλήτριες τα παρατάνε, η Αντιγόνη κτίζει τη μιαν επιτυχία μετά την άλλη. Ζωντανή απόδειξη ότι η θέληση, το πείσμα και η σκληρή δουλειά κάνουν τα όνειρα πραγματικότητα.

Σε μιαν εποχή, που οι νέοι θαμπώνονται και παραπλανούνται από ασήμαντα πρότυπα, η ζωή, η επιμονή και η επιτυχία της Αντιγόνης θα άξιζε να διδάσκεται σε κάθε σχολική αίθουσα. Επειδή τέτοια πρότυπα έχει πραγματικά ανάγκη κάθε κοινωνία! Όχι τιποτένιους influencers!!!

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Όταν οι εχθροί, η Τουρκία και το Ισραήλ, γίνονται… φίλοι: Ένα μέτωπο λιγότερο για τον Ταγίπ Ερντογάν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: