Απάντηση στην επίθεση του κυβερνητικού εκπροσώπου: Το Politico και πολλοί δημοσιογράφοι στηρίζουν την Νεκταρία Σταμούλη

Η δημοσιογράφος του Politico, Νεκταρία Σταμούλη. Φωτογραφία από τη σελίδα της στο Facebook




Η ιστοσελίδα Politico στηρίζει απόλυτα τη δημοσιογράφο Νεκταρία Σταμούλη, η οποία δέχθηκε σφοδρή επίθεση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου, αναφορικά με ανταπόκριση της για τις παρακολουθήσεις. Η ΕΙΔΗΣΗ ΕΔΩ

Της επίθεσης ακολούθησαν υποστηρικτικά μηνύματα για την κ. Σταμούλη από ξένους και Έλληνες συναδέλφους της, αλλά και από την Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, της οποίας πρόεδρος είναι η ανταποκρίτρια του Politico.

Η Ένωση απαιτεί μια δημόσια συγνώμη από τον κ. Οικονόμου.

Η ανακοίνωση του αρχισυντάκτη του Politico, έχει ως εξής:

«Τετάρτη, 24 Αυγούστου 2022 – Βρυξέλλες, Βέλγιο

Απάντηση στις κατηγορίες κατά της συντάκτριας του POLITICO, Νεκταρίας Σταμούλη

Το POLITICO στηρίζει την ακρίβεια και την εγκυρότητα της δημοσιογραφίας της Νεκταρίας Σταμούλη.

Η Σταμούλη είναι μια πολύ άξια συντάκτρια του POLITICO. Ξεκίνησε να συνεργάζεται με εμάς το 2019, ύστερα από περισσότερα από επτά χρόνια που δημοσιογραφούσε για τη Wall Street Journal. Είναι επίσης πρόεδρος της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου της Ελλάδας.

Σε απάντηση σχετικά με την ουσία της καταγγελίας, εξετάσαμε την επιστολή του μόνιμου εκπροσώπου της Ελλάδας στην ΕΕ, Ιωάννη Βραϊλά και με ικανοποίηση διαπιστώσαμε ότι οι αναφορές που υπήρχαν στο τεύχος της Τετάρτης του Brussels Playbook, ήταν απόλυτα ακριβείς.

Jamil Anderlini
Αρχισυντάκτης
POLITICO Europe

Η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου απαιτεί μια δημόσια συγνώμη από τον κ. Οικονόμου. Σημειώνει τα εξής:

Με μεγάλη μας έκπληξη και απογοήτευση διαβάσαμε τη σημερινή απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Γιάννη Οικονόμου σε ρεπορτάζ του μέλους της ΕΑΞΤ και προέδρου του ΔΣ της Ένωσης, Νεκταρίας Σταμούλη.

Ο κ. Οικονόμου χαρακτηρίζει «ανακριβέστατο» το δημοσίευμα που υπογράφει η κ. Σταμούλη στο Politico, αναφορικά με την απαντητική επιστολή του μόνιμου αντιπροσώπου της Ελλάδας στην Ε.Ε. προς την επιτροπή δικαιοσύνης της Κομισιόν για το ζήτημα του λογισμικού Predator. Συμπληρώνει δε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ότι το δημοσίευμα προέρχεται από δημοσιογράφο «γνωστή για τις σχέσεις της με τον ΣΥΡΙΖΑ».

Το κατά πόσον το δημοσίευμα της κυρίας Σταμούλη είναι «ανακριβέστατο» μπορεί να το διαπιστώσει κάθε πολίτης. Ασφαλώς και ο ίδιος ο κ. Οικονόμου, ο οποίος στην ίδια ανακοίνωση επιβεβαιώνει λέξη προς λέξη τα αναφερόμενα στο ρεπορτάζ.

Το κυριότερο: Η ΕΑΞΤ θεωρεί ατόπημα για υπουργό χώρας της Ε.Ε., και μάλιστα τον καθ’ ύλην αρμόδιο για την ενημέρωση και τον Τύπο, να προχωρά δημοσίως στην στοχοποίηση και επαγγελματική διαβολή δημοσιογράφου. Χωρίς κανένα στοιχείο και με μοναδικό ορατό στόχο την απαξίωση ενός ρεπορτάζ προς εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων. Και αδιαφορώντας πλήρως για τις πιθανές επαγγελματικές και προσωπικές συνέπειες αυτής της στοχοποίησης.

Η Νεκταρια Σταμουλη, σεβόμενη τη δημοσιογραφική δεοντολογία, δεν υπήρξε ποτέ μελος κάποιου κόμματος, ούτε εργάστηκε ποτέ σε κυβερνητικά γραφεία.

Τα μέλη της ΕΑΞΤ θα συνεχίσουμε να ασκούμε τα καθήκοντά μας, έχοντας πλήρη συνείδηση του ρόλου μας και της αξιοπιστίας των μέσων ενημέρωσης που εκπροσωπούμε, και τηρώντας τους υψηλότερους κανόνες δεοντολογίας.

Θα είμασταν ευτυχείς εάν το ίδιο έπραττε στο εξής και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, από τον οποία αναμένουμε τη δημόσια αναγνώριση του σφάλματός του και την απόσυρση κάθε στοχοποιητικού στοιχείου αυτής.

  • Οικονόμου: Ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να ευτελίζεται κάνοντας αντιπολίτευση με ανακριβή, παραπλανητικά και υποβολιμαία δημοσιεύματα

Για ευτελισμό του ΣΥΡΙΖΑ και για ανακριβέστατο δημοσίευμα του Politico κάνει λόγο ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σε δήλωση – απάντηση του στις αιτιάσεις του εκπροσώπου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσου Ηλιόπουλου.

Διαβάστε επίσης: Γ. Οικονόμου: Κάνουμε ό,τι πρέπει προκειμένου να διασφαλίσουμε το απαραβίαστο των συνόρων μας

Αναλυτικά ο κ. Οικονόμου αναφέρει τα εξής:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να ευτελίζεται, καθώς προσπαθεί για πολλοστή φορά να αντιπολιτευθεί χρησιμοποιώντας ανακριβή, παραπλανητικά και υποβολιμαία δημοσιεύματα. Αυτή τη φορά κάνει σημείο αναφοράς ένα ανακριβέστατο δημοσίευμα στο Politico, το οποίο προέρχεται από δημοσιογράφο, γνωστή για τις σχέσεις της με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τα πραγματικά γεγονότα, τα οποία τεκμηριώνονται από συνημμένο έγγραφο και επιβεβαιώνουν τα παραπάνω, είναι τα εξής: το Τμήμα Δικαιοσύνης και Καταναλωτών της Ε.Ε, στις 29 Ιουλίου, έστειλε επιστολή προς τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στις Βρυξέλλες και άλλους ομολόγους του – ανάμεσα στους οποίους και ο Ισπανός συνάδελφος του – ζητώντας ενημέρωση για τη νομοθεσία που αφορά στην επεξεργασία προσωπικών δεδομένων για λόγους εθνικής ασφάλειας, ύστερα από αναφορές για χρήση του Predator εντός ΕΕ.

Στην απάντησή του ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας ενημέρωσε για το νομικό πλαίσιο που ισχύει στη χώρα μας και την έρευνα για το Predator, που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο Έλληνας Αντιπρόσωπος υπογράμμισε ότι βρίσκεται πάντα στη διάθεση των κοινοτικών Υπηρεσιών ώστε να ενημερώνει αυτοπροσώπως (όπως, άλλωστε, είχε κάνει και προ της επιστολής) επί οποιουδήποτε θέματος, ειδικά όταν αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη, προτού ξεκινήσει μια διαδικασία ανταλλαγής επιστολών.

Και δεσμεύθηκε ότι θα επανέλθει προς την Επιτροπή, με αναλυτική ενημέρωση επί των αποτελεσμάτων της εν εξελίξει έρευνας, ευθύς μόλις αυτή ολοκληρωθεί. Στην επιστολή του διαχωρίζονται πλήρως τα περί Predator από τα σχετικά με τις νόμιμες επισυνδέσεις. ‘Αλλωστε τότε δεν είχε ανακοινωθεί η επισύνδεση του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη. Επίσης, διαβεβαίωσε ότι η ΕΥΠ και άλλες δημόσιες αρχές δεν αγόρασαν ή χρησιμοποίησαν το Predator ή αντίστοιχο λογισμικό.

Σχετικά με τις νόμιμες επισυνδέσεις, τόνισε ότι το νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα είναι ένα από τα αυστηρότερα και προσεκτικότερα στην ΕΕ. Και κατέληγε ζητώντας να μην στηρίζονται τα αρμόδια κοινοτικά όργανα σε δημοσιεύματα του Τύπου, τα οποία δεν διακρίνονται για την ακρίβεια και την αντικειμενικότητα τους.

Όπως γίνεται ολοφάνερο, τα πραγματικά γεγονότα δεν έχουν καμία σχέση ούτε με όσα αποσπασματικά επικαλείται προκειμένου να υποστηρίξει το αφήγημα της η συντάκτρια στο δημοσίευμα, ούτε με τις αερολογίες και τα ασύστολα ψεύδη του Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ. Το ερώτημα είναι πια πιεστικό: με δεδομένα τα αμάχητα στοιχεία, θα έχουν, η συντάκτρια και ο ΣΥΡΙΖΑ, την ευθιξία να ανακαλέσουν και να αποκαταστήσουν την αλήθεια;»

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Επισυνάπτεται η απαντητική επιστολή του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Ελλάδας στις Βρυξέλλες προς το Τμήμα Δικαιοσύνης και Καταναλωτών της Ε.Ε. ΕΔΩ: 220825002808_VRAILAS-EPISTOLH-YPOKLOPES01

  • Δήλωση του Προέδρου της Βουλής κατά των απαράδεκτων διαρροών της συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κώστας Τασούλας, προέβη στην ακόλουθη δήλωση με αφορμή τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και τις απαράδεκτες διαρροές που συνέβαιναν ακόμα και κατά τη διάρκειά της:

«Όπως είναι γνωστό, η Βουλή των Ελλήνων, μέσω συγκεκριμένων προβλεπόμενων θεσμικών διαδικασιών ανέλαβε, πέραν της Δικαιοσύνης, ένα σοβαρό μέρος ελέγχου της υπόθεσης παρακολούθησης του τηλεφώνου του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ.

Προβλέπεται συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων την Παρασκευή 26/8, συζήτηση και απόφαση της Ολομέλειας για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής τη Δευτέρα 29/8, βάσει της νέας αναθεωρημένης συνταγματικής διάταξης του Νοεμβρίου του 2019 και ήδη σήμερα η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας εξέφρασε την απαιτούμενη θετική γνώμη της για το διορισμό του Πρέσβη κ. Δεμίρη, ως νέου διοικητού της ΕΥΠ.

Όμως, η εν λόγω συνεδρίαση, παρά τον αυστηρά απόρρητο χαρακτήρα της, μεταδίδετο κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής της επιλεκτικά σε συγκεκριμένο μέσο ενημέρωσης με αποτέλεσμα να μετατραπεί έτσι η όλη διαδικασία σε «σουρωτήρι», δίνοντας την εντύπωση πως η επίκληση των θεσμικών διαδικασιών είναι εντελώς προσχηματική και το μόνο που ενδιαφέρει τελικά είναι η αναπάντητη, άρα και ανεξέλεγκτη, δημοσιότητα, λόγω ακριβώς και του ότι οι υπεύθυνοι και επώνυμοι θεσμικοί φορείς αδυνατούν να απαντούν. Σημειώνω εδώ ότι βάσει του Κανονισμού της Βουλής οι συζητήσεις για την ΕΥΠ είναι απόρρητες και όσοι λαμβάνουν μέρος σε αυτές δεσμεύονται να τηρούν το απόρρητο και μετά τη λήξη της θητείας τους.

Η διενέργεια ελέγχων και η επιδίωξη διορθώσεων σε θέματα που αφορούν στην ΕΥΠ πρέπει να προχωρήσουν, αλλά και να διαφυλαχθούν από τη μετατροπή τους σε επιλεκτικό, παράνομο και εκτός ελέγχου καθημερινό ανάγνωσμα διαστρεβλώσεων, που αποβαίνει τελικά αδιέξοδο ως προς το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Ως Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων αισθάνομαι την ανάγκη σήμερα, στο ξεκίνημα αυτών των διαδικασιών, να τονίσω την ανάγκη πιστής τήρησης των προβλεπόμενων διαδικασιών. Δεν γίνεται να ζητούμε την ενεργοποίηση Επιτροπών και θεσμικών πρωτοβουλιών και ταυτόχρονα οι ίδιοι να περιφρονούμε και να καταπατούμε τον τρόπο λειτουργίας τους, στον οποίον όλοι έχουμε συμφωνήσει. Ήδη επικοινώνησα και αναζήτησα από όλα τα κόμματα την υπεύθυνη προς τούτο στάση και συμπαράστασή τους.»

 

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Ο κ. Οικονόμου επιβεβαίωσε μέχρι κεραίας το ρεπορτάζ του politico – Μνημείο πολιτικού επαρχιωτισμού και καθεστωτισμού η απάντησή του» 24/08/2022 19:09 ΑΠΕ-ΜΠΕ Αθήνα, Greece 287 Greek

Item Number: 26097601

«Μνημείο πολιτικού επαρχιωτισμού και καθεστωτισμού», χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου «που στοχοποιεί δημοσιογράφους διεθνών Μέσων και ταυτίζει τα Μέσα αυτά με τον ΣΥΡΙΖΑ», όπως αναφέρει στην δική του ανακοίνωση.

Ακολούθως υποστηρίζει: «Θα ήταν μόνο για γέλια αν τα πράγματα δεν ήταν τόσο σοβαρά κι αν δεν βιώναμε μια πρωτοφανή δημοκρατική εκτροπή από μια κυβέρνηση που επί τρία χρόνια επιχειρεί να εγκαθιδρύσει ένα καθεστώς χειραγώγησης και φίμωσης της ενημέρωσης. Το οξύμωρο βέβαια για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο είναι ότι την ίδια στιγμή που στοχοποιεί Μέσο και δημοσιογράφο, δίνει στη δημοσιότητα την επιστολή που επιβεβαιώνει μέχρι κεραίας το ρεπορτάζ του Politico».

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ «επιβεβαιώνει ότι η Κομισιόν στις 29 Ιουλίου ζήτησε με επιστολή της εξηγήσεις για το παράνομο λογισμικό παρακολουθήσεων Predator, το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση Κουκάκη και την απόπειρα παρακολούθησης Ανδρουλάκη. Επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση στις 2 Αυγούστου απάντησε, αρνούμενη ότι έχει το Predator, ανατρέχοντας για πολλοστή φορά σε κάποιους άγνωστους «εθνικούς λόγους» για τις παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων. Επιβεβαιώνει ότι – ενώ είχαν υπάρξει καταγγελίες Κουκάκη και Ανδρουλάκη – η Κυβέρνηση ζητούσε από την Επιτροπή… να μην ενστερνίζεται «βιαστικά και γραπτώς… συγκεκριμένες δημοσιεύσεις που έρχονται από πολιτικά ΜΜΕ που δεν χαρακτηρίζονται πάντα για την ακρίβεια και αντικειμενικότητά τους».

Επιβεβαιώνει, τέλος, ότι – λίγα 24ωρα πριν παραδεχτεί ότι παρακολουθούσε τον Νίκο Ανδρουλάκη – η Κυβέρνηση αμφισβητούσε την αρμοδιότητα της ΕΕ για το θέμα του Predator και των υποκλοπών και καλούσε την αρμόδια Γενική Διευθύντρια να απευθύνεται στον Μόνιμο Αντιπρόσωπο κατ’ ιδίαν για οποιοδήποτε σχετικό ζήτημα ανακύπτει».

Κλείνοντας αναφέρει: «Το καλύτερο που έχει να κάνει ο κ. Οικονόμου μετά από αυτό το αίσχος είναι να παραιτηθεί. Θα γλιτώσει και τον περαιτέρω προσωπικό διασυρμό για τα ψέματα που θα συνεχίζει να λέει για τις παρακολουθήσεις».

  • Ν.Δ.: Ο ΣΥΡΙΖΑ παραβίασε το απόρρητο για να κατασκευάσει ένα νοσηρό αφήγημα

«Ο ΣΥΡΙΖΑ υπέπεσε σήμερα σε διπλό ατόπημα. Η αγωνία του να εργαλειοποιήσει την υπόθεση Ανδρουλάκη, τον έσπρωξε στην παραβίαση του απορρήτου και στον ευτελισμό μιας εξόχως σημαντικής κοινοβουλευτικής διαδικασίας όπως αυτή της ακρόασης του Πρέσβη κ. Δεμίρη για τον διορισμό του στη θέση του Διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών με διαρροές από τη συνεδρίαση», αναφέρεται σε σχόλιο της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ.

«Το μέλημα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποδείχθηκε από τις διαρροές του σε φιλικά μέσα ενημέρωσης που δημοσίευσαν αποσπάσματα τοποθετήσεων βουλευτών του ενώ η απόρρητη συνεδρίαση βρισκόταν σε εξέλιξη, ήταν να κατασκευάσει ένα νοσηρό αφήγημα», προσθέτει η Κ.Ο του κυβερνώντος κόμματος.

Και συνεχίζει: «Το δεύτερο σοβαρό ατόπημα, είναι ότι προκειμένου να υπηρετήσει το αφήγημά του, διαστρεβλώνει την απάντηση του Διοικητή της ΕΥΠ, καθώς ούτε η απάντηση του ούτε τα πρακτικά μπορούν να δημοσιοποιηθούν.

Η κυβέρνηση μάλιστα έχει εκφράσει επί του θέματος σαφή θέση».

Καταλήγοντας η Κ.Ο. της ΝΔ υπογραμμίζει: «Η προκλητική και πρωτοφανής για τα κοινοβουλευτικά χρονικά στάση του, τον καθιστά αναξιόπιστο συνομιλητή σε μια κορυφαία διαδικασία που αφορά τη θεσμική θωράκιση του πλαισίου λειτουργίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ενέκρινε τον Θεμιστοκλή Δεμίρη ως νέο Διοικητή της ΕΥΠ. Η κυβέρνηση με αίσθημα ευθύνης είναι αποφασισμένη να διορθώσει παθογένειες και διαχρονικές αδυναμίες και δεν πρόκειται να τη σταματήσουν κανενός είδους «πολακισμοί».».

  • Πηγές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Μετά τις ομολογίες Οικονόμου – Δεμίρη, ο Μητσοτάκης να πει ποιους άλλους πολιτικούς παρακολουθούσε»

«Τίποτα δεν θα μείνει στο σκοτάδι», αναφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μετά την ακρόαση του νέου Διοικητή της ΕΥΠ Θεμιστοκλή Δεμίρη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και καλούν τον πρωθυπουργό «να πει ποιους άλλους πολιτικούς παρακολουθούσε».

Συγκεκριμένα αναφέρουν: «Μετά τη χθεσινή άρνηση του κυβερνητικού εκπροσώπου να διαψεύσει πως παρακολουθούνται και άλλοι πολιτικοί, σήμερα ο κ. Δεμίρης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας επιβεβαίωσε ακόμα πιο εμφατικά το παρακράτος Μητσοτάκη. Σε απανωτές ερωτήσεις βουλευτών για το αν υπάρχουν και άλλες παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων, ο ίδιος απάντησε ότι “έχω πλήρη έλεγχο της Υπηρεσίας τις τελευταίες 15 μέρες, κανείς δεν εξαιρείται”».

Κλείνοντας προσθέτουν: «Το μόνο που έχει να κάνει πλέον ο κ. Μητσοτάκης είναι να πει δημοσίως ποιους ακόμα βουλευτές και ευρωβουλευτές παρακολουθεί, για ποιους ακριβώς λόγους και εν συνεχεία να παραιτηθεί. Τα “δεν ήξερα” και “φταίει ο ανιψιός μου για το λάθος” τελειώσανε».

Με την ψήφο μόνο της κυβέρνησης διοικητής της ΕΥΠ ο πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης -Καταψήφισε η αντιπολίτευση

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: