Το Politico συντηρεί το σκάνδαλο κατασκοπείας: Το μήνυμα της Αθήνας είναι ηχηρό και ξεκάθαρο: Μην ανακατεύεστε…

FILE PHOTO: Ο τέως διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων στην τελετή παράδοσης παραλαβής της αρχηγίας της ΕΛΑΣ στο νέο αρχηγό Μιχάλη Καραμαλάκη, στη Σχολή Αξιωματικών Έλληνικής Αστυνομίας. Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Το σκάνδαλο κατασκοπείας με κακόβουλο λογισμικό Predator που κατέκλυσε την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη επανέρχεται σήμερα στην ημερήσια διάταξη, με τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για να συζητήσει τον διορισμό του Θεμιστοκλή Δεμίρη ως νέου αρχηγού της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), γράφει η ιστοσελίδα Politico.

Προσθέτει ότι ο πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας Παναγιώτης Κοντολέων, παραιτήθηκε λόγω αποκαλύψεων για παράνομη υποκλοπή των τηλεφώνων του ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη, αρχηγού του κόμματος του ΠΑΣΟΚ, και δημοσιογράφων, σημειώνει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα:

Ήδη, τα κόμματα της αντιπολίτευσης διαμαρτύρονται έντονα. Ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς και ανώτερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ δηλώνουν ότι δεν θα υποστηρίξουν τον διορισμό του Δεμίρη, σημειώνει η Νεκταρία Σταμούλη.

«Δεν είναι διακομματική επιλογή, είναι επιλογή του Μητσοτάκη, ο οποίος είναι ο εγκέφαλος του σκανδάλου και προφανώς αναλαμβάνει με εντολή να συγκαλύψει και όχι να ξεκαθαρίσει το σκάνδαλο της παρακολούθησης», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΠΑΣΟΚ έχει ζητήσει κοινοβουλευτική έρευνα για τις υποκλοπές επί της σημερινής κυβέρνησης, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι θα στηρίξει. Η πρόταση θα ψηφιστεί κατά τη διάρκεια της ολομέλειας του κοινοβουλίου την ερχόμενη Δευτέρα. Ωστόσο η Νέα Δημοκρατία, θα επιδιώξει να διευρύνει το εύρος της έρευνας έτσι ώστε να εκτείνεται μέχρι το 2012 — περίοδος που καλύπτει τις δραστηριότητες των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Επισημαίνεται ότι μετά την επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα στις 29/7 για απαντήσεις για το Predatorgate, η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) σε επιστολή (από 2/8) είχε την εξής απάντηση προς τη Γενική Διεύθυνση Δικαιοσύνης της Επιτροπής:

«Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η εθνική ασφάλεια πρέπει να αντιμετωπίζεται με τη μέγιστη δυνατή ευαισθησίας, θα θεωρούσαμε συνετό στο μέλλον να αποφεύγεται η εσπευσμένη αποδοχή κατά λέξη συγκεκριμένων δημοσιευμάτων που προέρχονται από πολιτικά μέσα που δεν διακρίνονται πάντα για ακρίβεια και αντικειμενικότητα».

Ενώ η απάντηση επισημαίνει ότι οι ελληνικές αρχές είναι στη διάθεση της Επιτροπής «με πνεύμα συνεργασίας και εργασίας ως ομάδα στην κοινή μας υπόθεση για την προστασία του κράτους δικαίου», το μήνυμα της Αθήνας είναι ηχηρό και ξεκάθαρο: μην ανακατεύεστε.

«Πιστεύω ειλικρινά ότι ένα τέτοιο πρώτο βήμα θα ήταν πιο εποικοδομητικό και βοηθητικό, παρά η ταχεία υιοθέτηση γραπτής αλληλογραφίας βασισμένη σε δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης που απέχουν αρκετά από το να αποδειχθούν τεκμηριωμένα», σημειώνεται στην επιστολή, σύμφωνα με πηγές.

ΠΗΓΗ: Politico – Brussels Playbook /Greek spy scandal returns

Κεκλεισμένων των θυρών, στην Επιτροπή Θεσμών η ακρόαση του Θεμιστοκλή Δεμίρη για τον διορισμό του ως διοικητή της ΕΥΠ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: