Ακραία απαράδεκτο αν ισχύει η αποκάλυψη: Αμερικανοί και Ρώσοι επέτρεψαν τουρκικές επιθέσεις εναντίον των Κούρδων με drones…

Fighters of Syria Democratic Forces (SDF) stand guard during a search operation inside the al-Hol camp for refugees in al-Hasakah governorate, northeastern Syria, 26 August 2022. EPA, AHMED MARDNLI




Το Ιράν εκμεταλλεύεται τη ρωσική απόσυρση στο νότο, ενώ στα βορειοανατολικά οι Κούρδοι κινδυνεύουν να επωμιστούν το βάρος μιας τούρκο-συριακής συμφωνίας, υπογραμμίζει η εφημερίδα Le Figaro  (κείμενο Georges Malbrunot), σε δημοσίευμα σχετικά με ενδεχόμενη τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία και το ρόλο της Ρωσίας, των ΗΠΑ και της Γαλλίας.

«Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει αμερικανικό και ρωσικό πράσινο φως για μια νέα τουρκική στρατιωτική επίθεση, αλλά υπάρχει συμφωνία μεταξύ Τουρκίας, Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών για να συνεχίσει η Άγκυρα τις επιδρομές με μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά θέσεων των Κούρδων»υποστηρίζει διπλωμάτης στον ΟΗΕ, που παρακολουθεί τον συριακό φάκελο.

Σύμφωνα με τον ίδιον, «ορισμένοι Κούρδοι θεωρούν ακόμη και ότι οι Αμερικανοί δίνουν τις συντεταγμένες και τις κινήσεις των ηγετών τους στους Τούρκους», ενώ σύμφωνα με τον Fabrice Balanche, ερευνητή ειδικό στη Συρία, «οι Αμερικανοί υποσχέθηκαν στον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν (Erdogan) ότι θα ωθούσαν την τοπική κουρδική ηγεσία να στείλει τα στελέχη του PKK πίσω στο ιρακινό προπύργιο τους, το Καντίλ».

Κατά τον δημοσιογράφο, ενώ η κουρδική ηγεσία δεν έκοψε ποτέ την επαφή με τη Δαμασκό, αναρωτιέται για τη βιωσιμότητα της αμερικανικής παρουσίας στο πλευρό της, απέναντι στη Ρωσία, με τον Fabrice Balanche να υποστηρίζει, ότι «οι Ρώσοι τους λένε, “εσείς εγκαταλείψτε τους Αμερικανούς και βλέπουμε τι μπορούμε να κάνουμε για εσάς», και τον διπλωμάτη στον ΟΗΕ να υποστηρίζει: 

«Οι Αμερικανοί προσπαθούν να κάνουν τo Βορειοδυτικό τμήμα (ισλαμιστές) να συνεργαστεί με την βορειοανατολικό (Κούρδοι), ενθαρρύνοντας τους επιχειρηματίες και από τις δύο περιοχές να συνεργαστούν για να ενισχύσουν την αυτονομία αυτών των δύο περιοχών». 

Ωστόσο, κατά τον ίδιον,  αυτό «δεν είναι η προτεραιότητά του Άσαντ (Assad)», καθώς στόχος του είναι να διευρύνει τον κύκλο των χωρών που το συναναστρέφονται εκ νέου. Όπως σημειώνεται, μετά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μόλις επανασυνδέθηκε με την Δαμασκό και το Μπαχρέιν, ενώ η Τουρκία θα μπορούσε τελικά να συμφιλιωθεί.

Το Παρίσι δεν σκοπεύει να συμμετέχει στην εξέλιξη της ισορροπίας δυνάμεων για να επανασυνδεθεί με τη Δαμασκό, ωστόσο στα παρασκήνια, ενώ οι υπηρεσίες πληροφοριών έχουν περιστασιακό διάλογο με τη Δαμασκό, ορισμένοι αναρωτιούνται για τη βιωσιμότητα αυτού του status quo, αναφέρει ο δημοσιογράφος, κατά τον οποίον, στις αρχές του καλοκαιριού, για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια, Σύρος μεσάζων από τη Δαμασκό είχε συνάντηση με σύμβουλο του Εμανουέλ Μακρόν (Emmanuel Macron) 

«Πολιτικά είναι εκρηκτικό για τον Emmanuel Macron. Θα είχε όλα τους υποστηρικτές “ανθρώπινων δικαιωμάτων” στην πλάτη του και για ποιο αποτέλεσμα; Ο Assad δεν θα δεχτεί ποτέ την επιστροφή πολλών προσφύγων. Συνεργασία με τις συριακές υπηρεσίες πληροφοριών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας; Είναι καλύτερα να συζητήσουμε απευθείας με τους Ρώσους», αναλύει ο Fabrice Balanche.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, Σύροι διπλωμάτες διαμαρτύρονται για το γεγονός να βλέπουν τη χώρα τους να γίνεται «το υποχείριο» της Ρωσίας, με αντάλλαγμα η Δαμασκός να παραλαμβάνει ένα πλοίο με σιτάρι, που θεωρητικά προορίζεται για την Αίγυπτο!

ΠΗΓΗ: Le Figaro, Georges Malbrunot  – La guerre en Syrie estelle vraiment terminée?

Το ελληνικό σκάνδαλο “Watergate” ασκεί περαιτέρω πιέσεις στον πρωθυπουργό, επανέρχεται η Guardian: Ο “μαχόμενος” Μητσοτάκης…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: