Το ελληνικό σκάνδαλο “Watergate” ασκεί περαιτέρω πιέσεις στον πρωθυπουργό, επανέρχεται η Guardian: Ο “μαχόμενος” Μητσοτάκης…

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει από το βήμα στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στην Ολομέλεια της Βουλής, Παρασκευή 26 Αυγούστου 2022. ΑΠΕ-ΜΠΕ, AΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




Ο «μαχόμενος» Κυριάκος Μητσοτάκης καλείται να παραιτηθεί με αφορμή την παρακολούθηση κόμματος της αντιπολίτευσης από τις κρατικές μυστικές υπηρεσίες, σχολιάζεται στον υπότιτλο του άρθρου της εφημερίδας The Guardian, (κείμενο Helena Smith)

Το δημοσίευμα περιγράφει την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα ως «εξαιρετικά φορτισμένη», καθώς το ελληνικό κοινοβούλιο συνήλθε νωρίτερα προκειμένου να συζητήσει το σκάνδαλο των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων. Η αποκάλυψη των πρακτικών αυτών που θυμίζουν «τις πιο σκοτεινές μέρες της χούντας» (όπως αναφέρει σε παλαιότερο άρθρο της η συντάκτρια-07.08.2022), έχουν σοκάρει το έθνος, ενώ η ΕΕ παρακολουθεί με έκπληξη και δυσπιστία.

«Όταν το έμαθα, δεν δίστασα να πω ότι ήταν λάθος», δήλωσε στους βουλευτές ο Έλληνας πρωθυπουργός, προσπαθώντας να εξηγήσει το πώς παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ ο πολιτικός του αντίπαλος Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ δεν παρέλειψε να προσθέσει ότι οποιαδήποτε πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση αυτού του ολισθήματος δεν πρέπει να υπονομεύσει το σημαντικό έργο της ΕΥΠ.

Η συντάκτρια σχολιάζει πως η «ασυνήθιστα θερμή συζήτηση» έχει ανοίξει το κουτί της Πανδώρας, γεγονός που ενδέχεται να έχει δραματικές επιπτώσεις για την κεντροδεξιά κυβέρνηση λίγους μήνες πριν τις εκλογές.

Στη συνέχεια, το δημοσίευμα παραθέτει μέρος των δηλώσεων του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι έδωσε εντολή παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη και τον κατήγγειλε για εγκληματικές ενέργειες. «Θέλατε να έχετε τον απόλυτο έλεγχο των εξελίξεων στο τρίτο [μεγαλύτερο] κόμμα ώστε να διασφαλίσετε τον έλεγχο των πολιτικών εξελίξεων εν όψει του νέου νόμου απλής αναλογικής που οδηγεί σε κυβερνήσεις συνασπισμού», σχολίασε ο Τσίπρας.

Όπως ο καιρός, το πολιτικό μέλλον της Ελλάδας αρχίζει να φαίνεται ολοένα και πιο σκοτεινό, σχολιάζει η Smith. Από τη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία μετά από μια παρατεταμένη οικονομική κρίση, ο Μητσοτάκης θεωρείτο ένας ασφαλής, συντηρητικός, φιλελεύθερος πολιτικός, ένα σπάνιο success story για την ευρωπαϊκή δεξιά. Οι φιλοεπιχειρηματικές του πολιτικές και ο εκσυγχρονιστικός του ζήλος έγιναν δεκτά με ικανοποίηση από τις δυτικές πρωτεύουσες οι οποίες καθησυχάστηκαν από το γεγονός ότι η «χρεωμένη χώρα», η οποία άλλοτε θεωρείτο «χαμένη περίπτωση», άρχισε να προσελκύει και πάλι κεφάλαια και επενδύσεις.

Στις Βρυξέλλες, οι αξιωματούχοι «χειροκροτούσαν» τις πολιτικές του Κυριάκου Μητσοτάκη που εστίαζαν στο αποτέλεσμα, ενώ ο ίδιος όχι μόνο θεωρείτο μια φωνή λογικής στην Ευρώπη – κατήγγειλε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία παρά τους παραδοσιακά ισχυρούς δεσμούς της Αθήνας με τη Μόσχα- αλλά και ως ένας άνθρωπος που εμφανιζόταν να ανταποκρίνεται στη διαχείριση πολλαπλών κρίσεων.

Στο πρόσωπο του Μητσοτάκη, η ΕΕ έβλεπε ένα εταίρο που είχε πάρει τα εύσημα για τη διαχείριση της πανδημίας, είναι πρόθυμος να δείξει ένα αυστηρό πρόσωπο στο ζήτημα της μετανάστευσης, ενώ διαχειρίζεται με ψυχραιμία την ολοένα και πιο απρόβλεπτη Τουρκία. 

Τρία χρόνια μετά από μια «άμεμπτη» παρουσία, ο εκπαιδευθείς στις ΗΠΑ πρώην χρηματιστής είναι σε δεινή θέση, σχολιάζει η συντάκτρια.

Η αντιπολίτευση δεν έχασε χρόνο και παρομοίασε το σκάνδαλο με το Watergate. Καθώς οι αποκαλύψεις παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας, ο Μητσοτάκης κατηγορείται για τον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας, με τακτικές που θυμίζουν τον ψυχρό πόλεμο και όχι μια ανθηρή σύγχρονη δημοκρατία, υπογραμμίζει η Smith. Το άρθρο σχολιάζει πως το στυλ διακυβέρνησης του Έλληνα πρωθυπουργού συγκεντρώνεται σε μια μικρή «αυλή» πιστών συμβούλων και βοηθών, ενώ οι υπουργοί του βρίσκονται υπό στενό έλεγχο. Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει σε κατηγορίες περί αλαζονείας.

Στη συνέχεια, το δημοσίευμα αναφέρεται στο ιστορικό της υπόθεσης των παρακολουθήσεων, τονίζοντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν εξήγησε γιατί παρακολουθείτο εξαρχής ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν πως το πραγματικό κίνητρο ήταν ο εκβιασμός και η δωροδοκία, καθώς ο Νίκος Ανδρουλάκης θεωρείται πιθανό μέλος μιας μελλοντικής κυβέρνησης συνασπισμού -σενάριο το οποίο έχει πλέον αποκλειστεί μετά τις αποκαλύψεις.

«Αυτό που μας εξοργίζει είναι ότι δεν έχει δοθεί απάντηση για το γιατί παρακολουθούνταν», σχολιάζει ο Θανάσης Γκλαβίνας (ΠΑΣΟΚ).

«Ισχυρίζονται ότι πρόκειται για λόγους εθνικής ασφάλειας, ποιοι είναι λοιπόν; Είναι κατάσκοπος; Αποτελεί απειλή; Πρέπει να μάθουμε. Είναι εξοργιστικό το γεγονός ότι υπάρχουν τέτοιες σκιές για ένα άνθρωπο που, όταν γίνουν εκλογές, θα είναι υποψήφιος για την πρωθυπουργία», καταλήγει το δημοσίευμα.  

ΠΗΓΗ: The GuardianHelena Smith – Greek ‘Watergate’ phone-tapping scandal puts added pressure on PM

«Αν δεν βιαστούμε, η Αγία Σοφία κινδυνεύει με ανεπανόρθωτες βλάβες»: Τον Πάπα Φραγκίσκο ενημέρωσε ο Χαρακόπουλος

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: