Ακόμη κι αν “όλοι είναι οι ίδιοι”, υπάρχει ένα ερώτημα που πρέπει ο καθένας να απαντήσει: “Ποιος, με ειρήνη και σύνεση φέρνει το λαό κοντά”;

FILE PHOTO: Οι τρεις βασικοί υποψήφιοι για τις Προεδρικές Εκλογές: Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου (Δ), και οι ανεξάρτητοι Ανδρέας Μαυρογιάννης (Κ) και Νίκος Χριστοδουλίδης (Α). Φωτογραφία via ΡΙΚ




Του ΝΙΚΟΥ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ* – Νέα Υόρκη

Φυσικά και σε καταλαβαίνω! Μπούκτησες τόσα χρόνια. Μια δεξιά, μια αριστερά, μια κέντρο, πάρε εσύ, πάρε κι εσύ, κι έλα. Και φούσκωνες, φούσκωνες αλλά η δυσφορία σου ήταν “φωνή βοώντος εν τη ερήμω”.

Αυτό το φούσκωμα σε βασανίζει εδώ και πάνω από είκοσι χρόνια. Κάποιοι μας βλέπουν από τα ουράνια, κάποιοι αηδίασαν την “πολιτική” και απέχουν, κάποιοι δεν ενεγράφησαν καν στους εκλογικούς καταλόγους, κάποιοι επαναστάτησαν ήδη, μετακινούμενοι πότε εδώ και πότε εκεί.

Το αποτέλεσμα, οι χιλιάδες των δεξιών, αριστερών και κεντρώων συρρίκνωσαν τα παλιά κομματικά 35-άρια και 20-άρια. Η φυγή, σε κάθε νέα εκόγική αναμέτρηση, αργά και σταθερά ανά χιλιάδες.

Έλα όμως που η αποχή, η μη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους και η “φυγή”, λίγο ένοιαζε τα κομματικά γρανάζια. Ένα στοιχείο που μου θυμίζει ένα παλιό ανέκδοτο:

Όταν η βενζίνη πήγε στα ύψη, ένας φίλος του Τοτού, του λεει: “Τοτό, έχουν ακριβύνει πολύ τα καύσιμα”. Και ο Τοτός του απάντησε: “Φίλε εμένα δεν με επηρεάζει καθόλου αυτό. Πέντε ευρώ έβαζα πριν, πέντε ευρώ θα βάζω και τώρα”!

Κάτι τέτοιο συνέβηκε και με τα κόμματα αυτές τις τελευταίες δεκαετίες. Ανέβαινε η αποχή και “έτρεχαν” με όσους “πιστούς” τους απέμεναν.

Έλα όμως που το φουσκωμένο στομάχι των πολιτών δεν χωράει άλλο. Έλα που η άρνηση των κομμάτων να ακούσουν τη δυσφορία του λαού έφτασε στο ζενίθ! Τα σκάνδαλα διαδέχονται το ένα μετά το άλλο. Η διαφθορά “κατηγορεί” την ηθική. Η κομματοκρατία τα βάζει με τη Δημοκρατία. Και φτάνουμε αισίως (και) στην κυπριακή επανάσταση του ψηφοφόρου. Ένας Κύπριος ψηφοφόρος, που πλέον δεν χαλιναγωγείται. Ένας Κύπριος ψηφοφόρος, που ακόμη έχει κομματικές ρίζες αλλά είναι πλέον έτοιμος να πετάξει στα μούτρα την άρνηση των ηγετών του να τον ακούσουν. Ένας Κύπριος, που συχνά τον ακούς να λέει: “Όλοι στο ίδιο καζάνι βράζουν”!

Ποιος μπορεί να αδικήσει τους συμπατριώτες μας; Την ίδια ώρα όμως, ποιος μπορεί να παραβλέψει ότι δύο στους πέντε του ΔΗΣΥ, ένας στους πέντε του ΑΚΕΛ, τρεις στους τέσσερεις του ΔΗΚΟ, τρεις στους πέντε της ΕΔΕΚ, τρεις στους πέντε της ΔΗΠΑ, κ.ο.κ. εναπόθεσαν τις ελπίδες τους σε ένα και μόνο υποψήφιο, ο οποίος δεν απαρνήθηκε ποτέ τις καταβολές του αλλά κατέρχεται ως υποψήφιος για όλους;

Αυτοί οι αριθμοί είναι ήδη καταγεγραμμένοι και δείχνουν ότι το φούσκωμα και η δυσφορία του κόσμου έχουν βρει το “εμβόλιο” (αν μη τι άλλο) της ελπίδας. Και βλέπεις αυτούς τους αριθμούς να τσιμεντώνονται μέρα με τη μέρα, παρόλο που μέρα με τη μέρα η λάσπη και η βρωμιά απλώνονται μπροστά μας.

Ο λόγος απλός: κάποιος δεν ακολούθησε πρακτικές του παρελθόντος. Κάποιος προσπαθεί με ηρεμία και σύνεση να μιλήσει, ακόμη και όταν τα λόγια του είναι λίγα. Κάποιος, με ειρήνη και σύνεση φέρνει το λαό κοντά, με τους αριθμούς να το επιβεβαιώνουν.

Ακόμη κι αν για κάποιους “όλοι είναι οι ίδιοι”, υπάρχει ένα ερώτημα που πρέπει ο καθένας να απαντήσει: “Ποιος, με ειρήνη και σύνεση φέρνει το λαό κοντά”;

Υ.Γ. Ακόμη και όσοι δεν ασπάζονται τα πιο πάνω, γνωρίζουν! Και αυτό είναι από μόνο του διαφορετικό!

*Ο Δρ. Νίκος Αντωνιάδης είναι Associate Professor στην Νέα Υόρκη σε θέματα Επικοινωνίας, Στρατηγικής & Πολιτικού Μάρκετινγκ και Συντάκτης στις εφημερίδες ikypros.com, L.A. Voice και Hellas Journal. Έχει βραβευτεί με το βραβείο Διδασκαλικής Αριστείας (Νέα Υόρκη) και το Βραβείο Καλύτερου Καινοτόμου Μοντέλου Ανάπτυξης Πολιτικών Προτάσεων (Ηνωμένο Βασίλειο). Από το 2019, είναι ο πρώτος επιστήμονας στη Νέα Υόρκη που σχεδίασε και διδάσκει το Πολιτικό Μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο St. John’s.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Πλάτη στην “πολιτική” αλητεία! Έρπουν, κλείνοντας ρουμπινέτα και αφαιρώντας πινακίδες. Σέρνονται, όταν άλλοι πετάνε στα 8.52 και “βαδη-ζουν” περήφανα!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: